Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu 

Hirdetések

   

MANCSOK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 takarmányozás

alaptakarmány

kiegészítők

ivóvíz

kerülendő

etetés módja

életkor

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A vadászgörény táplálékkiegészítői

 

Sokféle vadászgörényeknek gyártott táplálékkiegészítő kapható a kereskedelmi forgalomban, azonban ezekre a megfelelően táplált állatoknak általában nincs szükségük. A multivitamin készítmények gyakran rengeteg felesleges szénhidrátot tartalmaznak. A leggyakrabban az a probléma fordul elő, hogy a megfelelő zsírmennyiség hiányában szárazzá válik a vadászgörények szőre és bőre, esetleg vakaróznak is. Ez a mellékvesék megbetegedésének következménye is lehet, ezért ajánlott állatorvoshoz fordulni a problémával. Ha a zsíretetés elégtelensége okozza, át kell gondolni az étrendet, de átmenetileg jó minőségű omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó kiegészítőkkel is lehet próbálkozni. Külföldön kaphatók ilyen hatóanyagokkal görények számára gyártott spray készítmények, de ismételjük, hogy ezek használata csak átmenetileg javasolható, a leghelyesebb korrigálni a táplálék zsírtartalmát.

A vadászgörények is lenyelik tisztálkodás közben a szőrüket, ami különösen fokozott szőrhullás (vedlés) idején, valamint a bőrt és csontokat nem tartalmazó táplálék etetése esetén okoz problémát. Ezen tápanyagok hiányában ugyanis a gyomorban könnyebben alakulnak ki szőrlabdák. Ezért szőroldók etetésére is szükség lehet. A legtöbb szőroldó készítmény olyan kőolaj származék, ami általában tetemes mennyiségű édesítőszert is tartalmaz, ezért helyettük inkább vazelinnel tanácsos próbálkozni. Ebből egy borsónyi adagot kenhet az állat elülső lábaira harmad naponta, ahonnan az tisztálkodás közben lenyalja. Ha nem oldja meg a problémát, akkor próbálkozhat valamely macskának gyártott szőroldó pasztával is, de érdemes figyelembe venni, hogy a multivitamin készítményekhez hasonlóan ezek magas szénhidráttartalma is okozhat problémákat. A vadászgörényeknek és más állatfajoknak gyártott vitamin és ásványi anyag kiegészítők (pl. Calopet paszta) etetésének haszna legalábbis vitatható.

A vadászgörényeknek forgalmazott jutalomfalatok gyakran gyenge beltartalmúak, haszontalanok vagy károsak, ezért a legbölcsebb tartózkodni a megvásárlásuktól. Nem a görényeknek, hanem a tulajdonosuknak van rájuk szüksége. Ha mindenáron szükségesnek érzi kedveskedni a görényeinek, adjon nekik főtt tojást, kevés főtt húst vagy linolénsavat tartalmazó multivitamin készítményeket. Ezekért rajonghatnak, ezért még az állatorvosi kezelésekre is érdemes elvinni, hogy a kellő pillanatban el lehessen vonni velük a figyelmüket.

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.