Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu 

Hirdetések

   

MANCSOK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 tenyésztés

felkészülés

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

 vissza

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

 A vadászgörény vemhessége

 

A vadászgörények vemhessége szerencsére kevésbé viharos és megrázó, mint az előzményei. Ha sikeres volt a párzás, a vemhesség általában 6 hétig, vagyis 42 napig (szélsőértékben 38-44 napig) tart, és többnyire eseménytelenül zajlik.

A továbbiiakban a vadászgörények vemhességének megállapításáról, a vemhes nőstények takarmányozásáról, a vemhességi toxikózisról és az álvemhességről lesz szó.

 

A vemhesség megállapítása

 

Mivel a vadászgörények ivarzása látványos és tartós tünetekkel jár, ezért a sikeres pároztatás első jele az, hogy elmúlnak az ivarzás tünetei. Az éles szemű megfigyelők már a sikeres párzás után 3-4 nappal észreveszik, hogy a péra duzzanata elkezd csökkenni, de az csak 1-3 hét alatt szűnik meg teljesen.

A vemhességnek sajátos viselkedési jelei is vannak. A vemhes állatok általában fáradékonyabbak és aluszékonyabbak, mint előtte. Néha összeszedik és anyaként gondozzák a játékaikat. Egyesek pedig agresszívvé válnak. A vemhesség végén az anyák elkezdik kitépni a farkukról, a farok tövéről és a hátukról, valamint a hasuk aljáról a szőrt. Ilyenkor még a gazdájuk hajából is lopkodhatnak, ha elég közel kerülnek hozzá.

A 3. héttől már testi tünetek is mutatják a vemhességet. A 3. hét végére megduzzadnak az anyák tejmirigyei. Gyakran fájdalmassá is válnak, ezért óvatosan kell vizsgálni vagy az anyát megemelni. Emellett a vemhes nőstények gyakrabban és többet esznek, ezért elkezd növekedni a testsúlyuk is. A 30. nap körül már jól látható a hasuk kikerekedése.  

Az állatorvosok a 3. hetet követően általában ki tudják tapintani a vemhes méhet, ami diagnosztikai ultrahang készülékkel már 2 hetes kortól vizsgálható. A röntgenvizsgálat csak az utolsó harmadban mutatja ki a magzatokat, amikor a csontjaik már látszanak. Ilyenkor viszont már a röntgenvizsgálat alkalmas a magzatok számának pontos meghatározására is.

vissza az elejére

 

A vemhes nőstények takarmányozása

 

A vemhes nőstényeknek nő az étvágyuk, általában kimondottan falánkká válnak. Ilyenkor sok, még a szokásosnál is magasabb fehérje- és energiatartalmú táplálékot igényelnek. Különösen a vemhesség végén nehéz kielégíteni az igényeiket. A szokásosnál sokkal gyakrabban, akár 15 percenként is megéhezhetnek. A száraz táppal etetett nőstények elé ezért érdemes állandóan kitenni a táplálékot, hogy a kedvükre fogyasszanak belőle. Természetesen az állandó vízellátásról is gondoskodni kell.

vissza az elejére

 

Vemhességi toxikózis

 

A vemhességi toxikózis a nőstény vadászgörények súlyos lezajlású betegsége, ami a vemhesség végén kialakuló energiahiányos állapot következménye. Nagyszámú (10 feletti) magzat hordozása esetén röviddel a fialás előtt álló anyáknál akár egyetlen éjszakai éhezés is elég lehet a kialakulásához. A nagy alomszám mellett gyakran a hirtelen takarmányváltás, olykor pedig a tulajdonosváltás áll a hátterében.

A vemhességi toxikózisban szenvedő nőstények elesettek, legyengülnek és kiszáradnak, majd rövid idő múlva kómaszerű állapotba kerülnek és elpusztulnak. A betegeknél laboratóriumi vizsgálatokkal a vérben alacsony vércukorszintet (hipoglikémia) és a nitrogéntartalmú salakanyagok (karbamid, kreatinin) felszaporodását (azotémia), a vizeletben pedig a ketonanyagok megjelenését (ketonúria) lehet kimutatni.  

A betegek azonnali intenzív állatorvosi ellátást igényelnek, aminek célja az állapotuk stabilizálása, majd a császármetszés mielőbbi végrehajtása. A műtét után nagy energiatartalmú, ízletes táppal kell etetni az anyát, és ha életben vannak, akkor el kell választani a kölykeit.

vissza az elejére

 

Álvemhesség

 

Azok a nőstények, amelyek párosodtak és megtörtént a peteleválás, de nem termékenyültek meg, álvemhessé válnak. Ez történik azokkal az állatokkal is, amelyeket vazektomizált vagy más okból terméketlen hímmel párosodtak, illetve ha gyógyszeresen váltják ki a peteleválást. A vadászgörények álvemhessége inkább a kutyákéhoz hasonlít, mert nem csak abbahagyják a tüzelést, mint a macskák, de a vemhes állatokhoz megtévesztésig hasonló testi és viselkedési tüneteket is mutatnak, vagyis megduzzadnak a tejmirigyeik, aluszékonnyá válnak és elhíznak. Ezek a jelek a vemhességre utalnak, de a 6 hetes vemhességi idő után elmarad a fialás, és ha még tart a szezon, akkor újra elkezdenek tüzelni. Az álvemhesség a vadászgörényekben is magas sárgatest hormon (progeszteron) szinttel jár, ami árt a nőstényeknek, ezért ha tartósan van szükség az ivarzások felfüggesztésére, akkor az ivartalanítás vagy a GnRH analóg hatóanyagot tartalmazó implantátum alkalmazása inkább ajánlható, mint az álvemhesség ismételt kialakítása.

vissza az elejére

 

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.