Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Alomhasználat

Mivel a vadászgörényekkel együtt élünk a lakásukban, az egyik fontos feladat a szobatisztaság kialakítása. A vadászgörények nem szoknak maguktól az alomra, mint a macskák, hanem a kutyákhoz hasonlóan meg kell tanítani őket annak a használatára. Szerencsére abban is hasonlítanak a kutyákra, hogy egészen fiatal koruktól fogva ösztönösen az almon kívül, ugyanoda végzik el a dolgukat, vagyis igyekeznek tisztán tartani a környezetüket, ezért viszonylag könnyen szobatisztaságra taníthatók. Minél korábban kezdik el tanítani őket, annál jobb eredmény várható. A legtöbb esetben már a tenyésztőnél vagy a kereskedőnél olyan helyen tartották őket, ahová befért az alomtálca, ezért már legalább részben az alomra szoktak. Ilyenkor ne feledje el megkérdezni, hogy korábban mit használtak almozás céljára?

A vadászgörények általában nem kedvelik a macskáknak gyártott csomósodó alomanyagokat, de a faforgács és a kukoricacsutka sem alkalmas, mert lenyelhetik vagy a portól betegednek meg. Ezek helyett granulált fa vagy papír alapú, esetleg bentonit alomanyagokat használjon. Ezeket vékony rétegben kell a dobozok alján szétteríteni, naponta tisztítani és hetente néhány alkalommal teljes egészében ki kell cserélni.

Legalább annyi alomtálra van szükségük, ahányan vannak. A sarkokat kedvelik és nem piszkítanak a fekhelyükre vagy az etetőtálukba, ezért az ezekkel átellenes sarokban érdemes helyezni az alomtálat. Ajánlott rögzíteni is, hogy ne boríthassák fel, emellett egy kevés ürüléket is beletenni, ami jelzi a funkcióját a görényeknek és megakadályozza azt, hogy kikaparják az alomanyagot. Segíthet, ha a szoktatás időtartamára ideiglenesen kisebb helyre (a ketrecre) korlátozza mozgásukat, ami megakadályozza, hogy nem kívánatos helyekre járjanak. Ha már az alomra szoktak, növelheti a mozgásterüket. A szobában is érdemes újabb alomtálakat kihelyezni, lehetőleg minden sarokba, mert a vadászgörények nem tesznek meg nagy távolságot azért, hogy elvégezzék a dolgukat. Ajánlott az alomtálak alá egy vastag szőnyeget tenni, ami segít megvédeni a környezetet a balesetek következményeitől.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ébredés után általában negyed órán belül könnyítnek magukon, ezért ne engedje ki a ketrecéből őket addig, amíg nem használta az alomtálat. Ha ez megtörtént, jutalmazza meg. A lakásban is érdemes állandóan figyelni és visszatenni őket az alomra, ha a farkukat emelve készülődnek és ott tartani, amíg el nem végzik a dolgukat. Ajánlott rendszeresen, mintegy félóránként megismételni ezt akkor is, ha nem készülődnek. Minden sikeres alomhasználatért kapjanak jutalmat. Gyakran megtanulják, hogy imitálják a dolgot egy-egy finom falat reményében. Nem hiba, ha ok nélkül is kapnak, mert ha elmarad a jutalmazás, az mérsékli a buzgalmukat.

A vadászgörények büntetése ugyanolyan hiba, mint más állatfajok esetében. Elegendő egy hangos „Nem!”-mel figyelmeztetni őket a hibára, de nem szabad megütni vagy beleverni az orrukat. Lehetséges, hogy a durvaság olykor működik, de az bizonyos, hogy előbb-utóbb visszaüt majd.

Ha kitartóan olyan helyet választ, amit mi nem szeretnénk, több lehetőség is adódik:

  1. Mivel a szagok a vadászgörények esetében kiemelkedő szerepet játszanak, takarítsa fel azonnal a piszkot és szagtalanítsa a területet ecettel, klóros vagy enzimatikus tisztítószerrel, és ne engedje vissza az állatot, amíg teljesen fel nem szárad. Riasztásra használhat alkoholt, ecetet, keserűalma vagy citrom illatot, esetleg őrölt erőspaprikát. Az ammóniát tartalmazó tisztítószerek és a fertőtlenítőszerek használatát kerülje!

  2. Tisztítsa rendszeresebben az alomtálakat, mert azok szennyezettsége taszítja őket.

  3. Használjon több alomtálat.

  4. Tegyen a vadászgörény által kiválasztott sarokba is egy alomtálat. Nagyobb helyiségben több helyet is kiválaszthat, a legbölcsebb mindenhova tálat tenni. Ha túl kicsi ott a hely, olykor a több rétegű újságpapír is megoldás lehet.

  5. Megpróbálhatja összegyűrt törülközők vagy egy etetőtál odahelyezésével távol tartani őket a nemkívánatos területtől.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy olykor még a legjobban nevelt vadászgörények esetében is előfordulnak balesetek. Általában jó eredménynek számít az, ha az ürülékük 90%-a az alomtálakba kerül. Ha az a probléma, hogy elmegy az alomtálig, de nem bele, hanem mellé ürít, akkor tegye bele újra és újra, amíg elfogadja. Ha úgy tűnik, hogy a vadászgörény teljesen megfeledkezett a szobatisztaságról, vizsgáltassa meg állatorvossal és ha semmi baja, kezdje újra a szoktatást, de lehetőleg jobb körülmények (pl. több, tisztább, alacsonyabb elülső falú alomtál) biztosításával.