Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Ásás

A vadászgörények imádnak ásni. Erre szinte minden megfelel nekik az alomanyagtól a szőnyegig, az ágy matracától a székek és fotelek ülőlapjáig, az étető és az itató táluktól az alomtálcákig. Bármit kikezdhetnek, amit mi egyáltalán nem szeretnénk kiásatni velük. Mivel ez része a természetes viselkedésüknek, ezért általában nem lehet lenevelni őket az ásásról, hanem más módon kell megakadályozni a károkat.

A megelőzés egyik legfontosabb eszköze az unalom kialakulásának megelőzése. Mivel az állatok egy része unalmában ás szinte egész nap, egyszerűen többet kell foglalkozni velük, és nagyobb figyelmet kell fordítani a környezetük gazdagítására is (lásd a megfelelő fejezetben). Ha megfelelő játékokat játszik vele, kevésbé kell attól tartania, hogy ő talál ki olyat, ami nem kívánatos, és ha kap elég lehetőséget a veszélytelen elfoglaltságokra, kisebb eséllyel választ károsakat.

Az alomanyag szétkaparása különösen a kölykökre jellemző. Ha el akarja kerülni, tegyen eleinte egy kevés ürüléket a tetejére. Később pedig az is elég lehet, ha csak kevés alomanyagot használ.

Sok vadászgörény ás bele az táplálékába és az ivóvizébe is. Ilyenkor nagyobb tálcát tehet alájuk és a szomjazás megelőzésére szerezzen be egy tartalék itatót a számukra. Az etetésre keressen meredek falú, nehéz, vagy rögzíthető edényt és lecserélheti az itatótálat is egy biztonságosabb megoldásra. Segíthetnek a kereskedelmi forgalomban kapható olyan etetőedények is, amelyekbe éppen belefér a vadászgörény feje és ha áttér az önitatók használatára.

Minden esetében a leghatékonyabb megoldás egyszerűen eltávolítani az ásásra csábító lehetőségeket. Ez persze nem mindig lehetséges, így gyakran lesz kénytelen más eszközöket is igénybe venni. Letakarhatja a megvédendő felületeket alufóliával, linóleummal vagy kővel és próbálkozhat riasztással is. Ne feledje, hogy még a szekrény tetejére menekített virágcserepeket is elérhetik. Az viszont segíthet, ha vonzó alternatívát kínál ezek helyett, vagyis egy olyan ládát készít, amit megtölt földdel, homokkal vagy kaviccsal, és amiben a vadászgörény szabadon áshat.