Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Vadászgörény sétáltatása

Sokan láttak vadászgörényt pórázon, ami nagyon vonzó kép, pedig a valóságban a pórázon sétáltathatósági hajlamuk alig jobb a macskákénál. A legtöbben ezért inkább egy szállító dobozban, egy táskában, esetleg a ruhájukban viszik őket magukkal.

Ha mégis pórázon szeretné sétáltatni a görényét, a legjobb, ha fiatal korban kezdi a gyakorlást és a macskánál bemutatott módszerrel , vagyis kezdetben a lakásban gyakorolva és nagyon lassan, fokozatosan, lépésről lépésre haladva elkezdeni kint is sétáltatni. Nyakörv használata a vadászgörények esetén nem javasolható. A hímek általában könnyebben megtaníthatók a pórázon sétálásra, mint a nőstények, különösen addig, amíg hagyjuk, hogy ők szabják meg az útvonalat.

Fel kell készülnie arra, hogy egy sétáltatott vadászgörény mindig nagy figyelmet von magára, ezért az emberek, különösen a gyerekek közelednek és igyekeznek megérinteni az állatot. Ez gyakran végződik harapással, ami sok kellemetlenséggel járhat, ezért helyes, ha a sétáltatott állat védőoltása nem csak a következetesen halálos kimenetelű szopornyica, de a veszettség vonatkozásában is naprakész. A harapások után az állat tulajdonosának kell fizetni a hatósági állatorvosi megfigyeléseket, ami érvényes védőoltás esetén sokkal rövidebb.

Fontos szempont az is, hogy a hámjuk legyen elég biztonságos, ugyanis könnyen megijednek (pl. kutyáktól) és ilyenkor akár el is menekülhetnek. Hasznos, ha minden esetben kéznél van egy zárható táska, amibe beleteheti, ha probléma adódik.

Érdemes tekintettel lenni arra is, hogy a vadászgörények rosszul tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, ezért ne sétáltassa őket nagy melegben vagy hidegben. Emellett a séták során különböző vírusokkal, valamint külső és belső parazitákkal fertőződhetnek, ezért védőoltásokkal és megelőző kezelésekkel kell védekezni ezek ellen.