Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Összeszoktatás másik vadászgörénnyel

A vadászgörények összeszoktatása a fajtársaikkal olykor néhány nap alatt sikerül, máskor hónapokig is eltarthat. A macskáknál ugyan valamivel kevésbé területvédők, de ez is okozhat problémákat. Ha pedig csoportosan tartják, a már meglévő csoportban idővel szoros szociális kapcsolatrendszer alakul ki, ezért később már nehezen fogadnak be idegeneket. Ha viszont összeszoktak, akkor megosztják egymással a területüket, a fekhelyüket és az ételüket is. A fiatal egyedek könnyebben fogadják el a fajtársakat, mint az idősek, ezért inkább csak fiatal állatokból ajánlott megkísérelni új csoportot kialakítani. Azoknak az állatoknak a legnehezebb elfogadniuk az új társat, amelyek már hosszú ideje egyedül éltek.

A vadászgörényeknél általában megkönnyíti a folyamatot, ha nem ott mutatják be egymásnak őket, ahol a már meglévő állat él, ezért ha lehet, ki kell vinni a ketrecét egy addig nem használt helyiségbe. A legkevésbé alkalmas hely a találkozásra valamelyik állat ketrece! A kiválasztott helyiségben engedje ki néhányszor a jövevényt, hogy kevésbé legyen félénk az első találkozásról. Ezután helyezze a ketrece mellé a ,ár meglévő állat ketrecét, és időnként kicserélik a fekhelyüket, hogy szokják egymás szagát. A mindkét állat számára idegen környezet mellett az is segíthet, ha jutalomfalatokkal, új játékokkal és berendezési tárgyakkal próbálja elvonni egymásról a figyelmüket.

Ha már megszokták egymás látványát és nyugodtan viselkednek, készítsen elő figyelemelvonó eszközöket (pl. új játékokat, szőroldó pasztát és más jutalomfalatokat), illetve a szétválasztásra alkalmas eszközöket (szódásüveg, seprű. halháló, pokrócok). Néha már az első összeengedéskor is szinte azonnal békésen játszanak egymással. A másik elfogadását azzal is jelezik, hogy tisztogatják. Eleinte ebben az esetben is csak rövid időre engedje össze őket és ilyenkor se hagyja magukra őket felügyelet nélkül egy percre sem. Máskor verekedésbe torkollik a bemutatás. Ilyenkor az agresszív állat azonnal támad, megragadja a másik nyakát és vadul rázza. Ez sérüléseket okozhat, a fájdalmat a megtámadott állat visítással jelzi. Ilyenkor jobb azonnal elkülöníteni őket. Az agresszort azzal büntesse, hogy bezárja a ketrecébe. Ennél durvább büntetésnek, így a grabancánál fogva való megragadásnak és a megrázásának nincs haszna, hiszen a folyamat már amúgy is túl sok feszültséggel jár. Különítse el a két állatot egymástól, amíg lecsillapodnak a kedélyek, tartsa közel egymáshoz a ketreceiket, majd néhány nap múlva próbálkozzon újra, rövid találkozókkal és jutalmazza egyszerre mindkettőt a nyugodt viselkedésért.

Jó, ha az összeengedések alkalmával hámot tesz az erősebbre vagy akár mindkét állatra, mert ezzel könnyebben szétválaszthatja őket, ha eldurvul a helyzet. Ne feledje, hogy a görények gyakran durván játszanak egymással, ezért ha összekapnak, és a szétválasztás után a vesztes fél visszamegy a másikhoz, az jó jel, mert azt mutatja, hogy nem verekedtek, hanem a látszat ellenére inkább csak keményen játszottak. A másik nyakának a megragadása természetes viselkedés, ahogy a visítás is az. A súlyosabb konfliktusokat a kitörő támadások és a másik vad rázása mellett a gyengébb fél nyakán vérző sérülések megjelenése, visítás és félelmi bélsárürítés jellemző. Ezek okot jelentenek a gyors szétválasztásra és a bemutatás elhalasztására.

A nagyon fiatal állatok különösen sérülékenyek, ezért az esetükben hosszabb ideig tartó elkülönítésre is szükség lehet.

Az esetleges ismételt összezörrenések esetén tartós elkülönítésre kell berendezkednie. Ilyenkor hol az egyik, hol pedig a másik állatot engedje csak ki, ami lehetővé teszi arra, hogy összecsapások nélkül szokják egymás jelenlétét. A fekhelyük mellett a ketrecüket is cserélgetheti, hogy minél intenzívebben érezzék egymás szagát. Egészen rövid, negyed órás együttléteket szervezzen nekik, majd zárja külön őket. Emellett a különösen problémás állatok összeszoktatásakor meg lehet próbálkozni azzal is, hogy mindkét állatot ugyanazzal a vadászgörényeknek gyártott samponnal megfürdeti, akár együtt is, mert a fürösztés is hatékony figyelemelterelés. Ha pedig sikerült összeszoktatni, akkor néhány napig csak állandó felügyelet mellett engedje játszani őket.

Készüljön fel arra a lehetőségre is, hogy az összeszoktatás néha hónapok alatt sem sikerül. Egyes esetekben az is előfordulhat, hogy a régi vadászgörény mély depresszióba zuhan. Letargikussá válik, étvágytalan lesz és hasmenést kaphat. Ilyenkor több figyelmet kell fordítani rá, és hosszabb különtartásra kell felkészülni az érdekében.