Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Vadászgörény összeszoktatása más fajú állatokkal

Kutya

A vadászgörények általában összeszoktathatók kutyákkal, de az első bemutatás során sokféleképpen reagálhatnak egymásra. A legjobb, ha a kutya pórázon, a görény pedig a ketrecében van, amikor először találkoznak. Figyelje a reakciójukat és tanítsa nyugalomra a kutyát. Legyen türelmes, haladjon fokozatosan, vagyis várja meg, amíg mindketten közömbösen viselkednek a másik jelenlétében, és csak ezután engedje össze őket. Az összeszoktatásig előnyös, ha a kutyát egy elkülönített helyiségben tartja, esetleg ideiglenesen ketrecbe zárja, így ugyanis a görényt is odaviheti a kutya ketrecéhez. Az első összeengedések a macskánál leírtak szerint olyan helyiségben történjenek, ami semleges a kutya számára és ahol a vadászgörény könnyen elmenekülhet. Vegye a kutyát pórázra és eleinte használjon szájkosarat. Folyamatosan dicsérje és jutalmazza a kutya nyugodt magatartását. Gyakran a vadászgörények bizonyulnak bajkeverőnek, hajlamosak ugyanis megharapni a kutyák lábát vagy a fejükre ugrani. Ezért jó, ha eleinte több személy is jelen van, és az egyik a kutyát, a másik pedig a vadászgörényt tartja pórázon. De egyiket se tartsák ölben vagy kézben, különben megsérülhetnek.

Haladjon fokozatosan és csak akkor engedje póráz nélkül össze őket, ha már biztos benne, hogy a ketrec rácsán át és pórázon is barátságosak egymással. De ezt követően is a legjobb, ha mindig felügyelet alatt tartja a párost, amikor a görény szabadon van, mert a vadászgörények gyakran követnek el olyasmit, amit a kutyák nehezen viselnek, ezért még hosszú idő után is összeverekedhetnek, és a kutya akár el is pusztíthatja.

Macska

Ha macskával akarja összeszoktatni a vadászgörényt, jó esélye van a sikerre, de legyen nagyon óvatos. Tartsa hetekig elzárva őket egymástól, hogy megismerkedhessenek a másik szagával, megszokják a jelenlétét. Lehetőleg külön szobában legyenek elhelyezve, majd engedje a vadászgörény ketrecéhez a macskát és jutalmazza a nyugodt magatartásukat. Ha azt tapasztalja, hogy mindketten barátságosak, megfelelő felügyelet és előkészületek (új játékok, jutalomfalatok, szódavíz, halháló, menekülési lehetőség stb. előkészítése) mellett egy semleges, a vadászgörény által nem használt helyiségben engedje össze őket először. Gyakran az első perctől kezdve jól kijönnek egymással, gondtalanul játszanak és olykor még az alomtáljukat is megosztják, de előfordulhat, hogy örökre bizalmatlanok és tartózkodók maradnak. Ilyenkor összeengedhetők ugyan, de kerülik egymás társaságát.

Házinyúl

A nyulak és a vadászgörények összeszoktatásával kísérletezni sem érdemes. A vadászgörények számára ugyanis a nyulak természetes prédaállatok, és ha ideiglenesen meg is szokják egymás jelenlétét, az ösztön bármikor felülkerekedhet.