Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya babéziózisa

Tartalom:

 • Bevezető

 • Előfordulás

 • Kórokozó

 • Kórfejlődés

 • Tünetek

 • Diagnózis

 • Gyógykezelés

 • Megelőzés

 • Kórjóslat

Bevezető

A kutyákat világszerte több különböző Babesia faj képes megbetegíteni, közülük Magyarországon jelenleg kizárólag a Babesia canis jelenlétéről tudunk. Ez az egysejtű parazita a kutya vörösvértesteiben szaporodik és ezzel súlyos megbetegedést okozhat. A betegség kórokozóját nálunk a Dermacentor reticulatus kullancs terjeszti.

Előfordulás

Magyarországon ez a betegség meglehetősen gyakori. Bármely életkorú kutya megbetegedhet, de a fiatal állatokban gyakrabban fordul elő.

Az ország bizonyos területei hagyományosan erősen fertőzöttnek tekinthetők. Ilyen Somogy megye északi és Tolna megye déli része. Ma már a fővárosban és annak környékén is gyakoriak a megbetegedések. Emellett az ország számos más területén is előfordul.

A babéziózis megjelenése erős évszaki ingadozást mutat, évente két csúccsal. Az első és a jelentősebb betegséghullám február végétől május végéig tart. Ekkor jelentkezik a megbetegedések több mint fele. A második esethalmozódást ősszel, szeptember elejétől november végéig észleljük. Viszonylag kevés eset fordul elő a decembertől február elejéig terjedő téli és a június közepétől augusztus végéig terjedő nyári időszakban, vagyis akkor, amikor a terjesztő kullancs passzív.

A betegség a frissen fertőzött területeken fogékony kutyapopulációt talál, ezért évekig gyorsan terjed, majd ritkábban és inkább az elhúzódó formákban fordul elő (Dr. Csikós és tsai. 2000.)

Kórokozó

A hazánkban jelenleg egyedül honos Babesia canis varietas canis a nagy babéziák körébe tartozó egysejtű parazita. Testmérete mintegy 2.5 x 5.0 μm. Alakja a vörösvértestekben általában körtére vagy vízcseppre emlékeztet. Gyakran párosával található meg, de 4 vagy több parazita egyidejű előfordulása sem ritka.

Kórfejlődés

Az idülten fertőzött kutyák vérét szívó kullancs fertőzött vörösvértesteket is felvesz. A parazita a kullancs bélhámsejtjeiben ivartalanul szaporodik (schizogónia), aminek során nagy merozoiták jönnek létre. Ezek belekerülhetnek a kullancs nyálmirigyébe, ahol tovább osztódnak, végül kialakul a fertőző trofozoita. Amikor a kullancs vért szív, 2-3 nap aktivizálódás után ezek a kutya véráramába kerülnek, ahol a burokantigénjük segítségével hozzátapadnak a keringő vörösvértestekhez, majd behatolnak azokba. Ehhez a kutyától kutyáig terjedő ciklushoz legalább 7 napra van szükség.

A kórokozó a fertőzött kutya vörösvértesteiben szaporodik tovább, aminek következtében merozoiták jönnek létre. A megtámadott vörösvértest szétesése után újabbakat betegítenek meg. A vörösvértestek fertőzöttsége a betegség során végig nagyon alacsony, 1 % alatt marad, ennek ellenére viszonylag hamar súlyos vérszegénység jelei lépnek fel. Ennek az a magyarázata, hogy a vérben keringő babéziák szinte azonnal szisztémás hipotenziót okoznak, folyadék áramlik a véráramba, amitől a vér hígabb lesz, ezért gyorsan csökken a vörösvértestek és a vérfolyadék aránya (vagyis a hematokrít érték). Ez tovább csökken a paraziták és a szervezet immunrendszerének tevékenysége hatására, amely utóbbi igyekszik elpusztítani a parazitát az összes fertőzött vörösvértesttel együtt. Ez elsősorban a lépben megy végbe. A különböző szervek leginkább a vér- és oxigénellátás zavara (ischémia) miatt károsodnak, de a vesékben emellett a nagy mennyiségben ürülő hemoglobin is elváltozásokat okozhat, valamint vesegyulladás (glomerulonefritisz) léphet fel. A máj, a tüdő, a szív és az agyvelő is károsodhat, bár ezek klinikai tünetekben való megnyilvánulása kevésbé gyakori. Olykor az immunrendszer a nem fertőzött vörösvértesteket is elpusztítja, ilyenkor sárgaság is kíséri a betegséget.

Kutyában méhen belüli fertőzésátvitel is valószínűsíthető, mert a fertőzött anyák újszülötteiben olykor súlyos parazitémia mutatható ki.

Klinikai tünetek

A betegség több klinikai formában jelentkezhet:

 1. A túlheveny formára a heveny parazitémia a jellemző, vagyis a megbetegedést és a vele járó tüneteket a kórokozó vérpályába való bekerülése idézi elő. Ilyenkor a fertőzést követően 1-2 napon belül láz és elesettség lép fel. A betegek általában sokat isznak, ami nem jár több vizelet képződésével, vagyis vízvisszatartás és ennek következtében a testtömeg gyarapodása lép fel. Az állatorvos a vizsgálat során további tüneteket is találhat. Jellemző a szapora szívverés és légzés, a nyirokcsomók, de különösen a lép megnagyobbodhat, valamint a halványabbá válnak a látható nyálkahártyák és a kötőhártyák. Olykor szövődmények is társulnak a megbetegedéshez, pl. sokk, véralvadási zavar (DIC), tüdővizenyő vagy idegrendszeri elváltozások is felléphetnek. Ez utóbbiak görcsroham, gyengeség vagy koordinációs zavar (támolygás) képében jelentkeznek. Ebben a formában a vizeletvizsgálat negatív eredménnyel zárul és a vérvizsgálat sem eredményez jellegzetes eltéréseket, de a fehérvérsejtek (főleg a leukociták) számának csökkenése általában kimutatható. Kis száma miatt a festett vérkenetekben általában nem lehet a kórokozót megtalálni. A túlheveny forma kezelés hiányában idővel hevennyé alakul át.

 2. A betegség a leggyakrabban észlelt, tipikusnak nevezhető formája a heveny forma. Ezt a heveny hemolízis jellemzi, vagyis a tünetek kialakulásáért leginkább a vörösvértestek tömeges pusztulása a felelős. Ilyenkor a magas, 40-42 Co-os lázat nagyfokú elesettség kíséri. A beteg gyakran támolyogva jár, nyálzik, olykor hányás és hasmenés is előfordul. A látható nyálkahártyák és a kötőhártya sápadtak, gyakran porcelánfehér színűek, ritkábban sárgák. A nyirokcsomók nagyok, a lép pedig hatalmasra duzzad. A légzés és a szívverés szapora. A kutya ekkor is sokat iszik, sok és jellegzetes kávébarna színű vizeletet ürít. Ebben a formában a szövődmények viszonylag ritkán fordulnak elő. A már elmondottak (sokk, véralvadási zavar, idegrendszeri tünetek) mellett olykor veseelégtelenség, kivételesen májelfajulás is kialakulhat. A vérvizsgálat eredményére jellemző a vörösvértestek számának csökkenése mellett a szokásosnál magasabb bilirubin, karbamid és kreatinin érték. A jellegzetes színű vizeletből vérfesték, fehérje és bilirubin mutatható ki.

 3. A félheveny forma során a megbetegedés az elhúzódó hemolízis következtében, vagyis a vörösvértestek tartós szétesése miatt alakul ki. A betegek a heveny formánál leírt tüneteket általában enyhébb formában, kisebb intenzitással mutatják. Gyakoribb tünet a sárgaság és olykor a dehidráció (vagyis a kiszáradás) jelei is megfigyelhetőek. A vér és vizeletvizsgálat is a hevenyhez hasonló eredményt mutat, de általában kisebbek az eltérések. Gyakori szövődmény a veseelégtelenség, ritkán májelfajulás, olykor pedig autóimmun hemolítikus ikterusz (az immunrendszernek a saját, egészséges vörösvértestek ellen fordulása miatt kialakuló súlyos vérszegénység és sárgaság) lép fel.

 4. Az idült forma során tartós parazitémia okozza a megbetegedést, vagyis a kórokozó tartós megtelepedése és keringése a vörösvértestekben. Erre a formára is jellemző a lép megnagyobbodása, emellett idült hányás, váltakozó étvágy és a testsúly csökkenése léphet fel, de ezek a tünetek gyakran bizonytalanok. A szövődmények ritkák, a laboratóriumi vér és vizeletlelet is általában semmitmondó és a kórokozó megtalálása is szinte lehetetlen.

Sok kutya bár fertőzött, de nem mutat klinikai tüneteket, vagyis mint tünetmentes hordozó a kórokozó rezervoárja.

Diagnózis

A babéziák a festett vérkenetekben nem mindig találhatók meg. Általában a kártételéhez képest csupán igen kis számban vannak jelen. Az első nap gyakran egyáltalán nem mutathatóak ki, később nagyobb az esély a megtalálásukra a kapillárisokból származó vérből készített kenetekben. 10 nappal később, az idült fertőzések során már ismét nagyon kicsi az esély a megtalálásukra. Az ellenük képződött ellenanyagok a vérből szerológiai (immunfluoreszcencia és ELISA) vizsgálattal általában csak a fertőzést követően 2 héttel mutathatóak ki. A kórokozó genomját viszont nagy érzékenységű PCR vizsgálattal ki lehet mutatni a fertőzés kezdetétől fogva a vérből, ami komoly előrelépést jelent a diagnosztika terén.

Gyógykezelés

A babéziózis egyetlen Magyarországon is kapható igazán hatékony gyógyszere az imidocarb. Ez egy injekciós készítmény, ami egyaránt adható izomba és a bőr alá is. Ha bőr alá adják, a beadás helyén egy-két héten belül tartósan fennálló fájdalmas duzzanat keletkezhet. A kezelés módjáról és annak ismétléséről az állatorvos dönt. A készítmény beinjektálása után negyed órán belül a beteg kutyák általában nyugtalanok, nyálzanak, néhányszor hánynak, olykor hasmenés is jelentkezik. Ezeket az átmeneti tüneteket gyakran izomremegés és szapora szívverés is kíséri. Az egészséges állatoknak adott imidocarb többnyire enyhébb mellékhatásokat okoz.

Tudatában kell lenni annak, hogy az imidocarb képtelen elpusztítani az összes parazitát a kutyában. A klinikailag gyógyult állatok továbbra is hordozók maradnak. Ezért visszaeshetnek és fertőzési forrásul szolgálhatnak. Emiatt életük végéig alkalmatlanok a véradásra, hiszen megfertőzhetik a vért kapó állatokat.

A betegség tüneteinek megfelelő kiegészítő kezelésre is szükség lehet. A magas lázat csillapítani kell, súlyos vérszegénységben a vérátömlesztés életmentő lehet, a veseelégtelenségben szenvedő és a kiszáradt betegek pedig infúziós folyadékpótlást kapnak. A tünetek és az elváltozások olykor más kezeléseket is szükségessé tehetnek.

Megelőzés

A babéziózis megelőzésére elvileg több lehetőség is kínálkozik, de ezek közül valójában leginkább az alábbi felsorolásban utolsóként említett ajánlható:

 • A betegség kórokozója ellen többféle védőoltás létezik, de ezek a hazai törzsek ellen nem vagy csak részben védenek, ezért jelenleg egyiket sem forgalmazzák Magyarországon.

 • A séták és kirándulások után ajánlott átvizsgálni a kutyát és a kullancsokat igyekezni kell mielőbb eltávolítani.

 • A kullancsok észlelése után lehetséges megelőző imidocarb kezelést adni a kutyának, de ez egyrészt rendkívül fájdalmas, másrészt csupán 10 napos védelmet nyújt a klinikai tünetek kialakulása ellen. Mivel csak egyetlen kullancs terjeszti a babéziózis és annak is csak töredéke fertőzött, ezért e módszer haszna nem áll arányban a káros következményeivel.

 • Meg lehet kísérelni a kullancs által gyakran látogatott helyektől (vízpartok, bokrosok) távoltartani a kutyát, de sajnos a betegséget terjesztő Dermacentor reticulatus gyakran található meg a lakott területeken is, ahol megfertőzheti a vízfolyások mentén, parkokban és kertekben tartott, illetve sétáltatott kutyákat.

 • A ma leginkább járható, eredményes és ezért ajánlható módszer a kullancsok gyógyszeres távoltartása és elpusztítása. A kereskedelmi forgalomban kaphatóak riasztó és ölő hatású készítmények is. Az előbbiek távol tartják a kullancsot a kutyától, az utóbbiak 48 órán belül megölik a vért szívó példányokat, vagyis még azelőtt, hogy megfertőzhetnék a kutyát. A kutyatartók többsége a riasztó szereket preferálja, bár a gyakorlati tapasztalat azt igazolja, hogy az ölő hatásúak hatékonyabban előzik meg a babéziózist. Sajnos sok hatástalan készítmény is forgalomban van, ezért egy új eljárás kipróbálása előtt érdemes állatorvos tanácsát kérni.

Kórjóslat

A babéziózisban megbetegedett, időben diagnosztizált és megfelelően kezelt kutyák döntő többsége gyorsan meggyógyul, ezért ezekben az esetekben jó a kórjóslat. Az elhanyagolt és a szövődményes megbetegedéseknek inkább kétes a kimenetele. A lépirtott kutyák esetében a kórjóslat kedvezőtlen.