Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya elhízása

Tartalom:

  • Bevezető

  • Előfordulás

  • Kórokok

  • Tünetek

  • Gyógykezelés

  • Kórjóslat

  • Megelőzés

Bevezető

Az elhízás a kutyák körében is "népbetegség", pedig akár egy enyhe túlsúly is egészségkárosodáshoz és az élettartam megrövidüléséhez vezethet. Ez indokolja, hogy a betegségek között tárgyaljuk. A normálisnál 15%-al súlyosabb kutyák túlsúlyosnak, a 30%-al nehezebb kutyák pedig elhízottak.


Előfordulás

Európában a kutyák mintegy 40-50 %-a túlsúlyos vagy elhízott. Gyakoribb az ivartalanított és az idősebb állatok között, valamint egyes fajták körében, mint a Labrador retriever, az Angol bulldog, a Cairn terrier, valamint a Cocker és a King Charles spániel.

Kórokok

Az elhízás leggyakrabban a túl sok eleség és a túl kevés mozgás következménye. Olykor betegség (pl. mozgásszervi kórformák) vagy bizonyos gyógyszerek adagolása (pl. progeszteron) vezetnek elhízáshoz.

A fajtajelleget, az ivartalanítást és az életkort inkább a hajlamosító tényezőként tarthatjuk számon, mint kórokként, ezek ugyanis önmagukban nem vezetnek elhízáshoz, csak növelik annak a valószínűségét.

Tünetek

A kövér kutya keveset, nehézkesen, lassan mozog, nehezen viseli a meleget, sokat liheg, kevés mozgástól is elfárad és sokat alszik. Annak megítélése, hogy optimális súlyú, vagy a "csupán" túlsúlyos, illetve elhízott-e a kutya leginkább a bordák tapintásával lehet. Ha a bordák jól érezhetőek és csak kevés zsiradék fedi őket, akkor megfelelő a kutya tápláltsága, ha alig tapinthatóak ki a vastag zsírréteg alatt, akkor elhízott. A legjobb, ha ezt a vizsgálatot másra bízzuk, a legtöbb tulajdonos ugyanis hajlamos becsapni magát.

Az elhízást gyakran kísérik következményes betegségek, mint a cukorbetegség, a szív megbetegedései, különböző bőrgyógyászati és légzőszervi problémák vagy az izületgyulladás.

Gyógykezelés

A fokozatosan növelt testmozgás és a megfelelően összeállított diéta meghozza a kívánt eredményt. Mielőtt belevág, vizsgáltassa meg a kutyát állatorvossal és vele konzultálja meg az optimális fizikai terhelés mértékét. A táplálék vonatkozásában pedig a leghelyesebb olyan gyári eledelt választani, amely az összetételénél fogva elősegíti, hogy a kutya éhezés nélkül is fogyjon.

Mi a világ legjelentősebb állatorvosi gyógytáp előállítójának, a Hill's Science Plan és Prescription Diet tápjait ajánljuk. Ezek nem csak egyszerűen csökkentett energiatartalmúak, de komplexek, vagyis az egészség fenntartásához és visszanyeréséhez szükséges összes tápanyagot tartalmazzák, emellett olyan összetevőkben is gazdagok, amelyek elősegítik a zsírbontást és a fehérjék (az izomzat) építését, mint pl. az L-karnitin.

A túlsúlyos, de még nem elhízott kutyák fogyókúrájára, illetve a már lefogyott, korábban elhízott állatok súlyfenntartására leginkább a Hill's Science Plan Light Adult (könnyű felnőtt) és Light Senior (könnyű idős), valamint a Hill's Prescription Diet w/d jelű tápot ajánljuk. Ha viszont már nagy a baj, elhízott a kutya, akkor is van optimális segítség: a Hill's Prescription Diet r/d. Ez utóbbi táp még a reménytelennek ítélt esetekben is segíti az ideálisnak tartott heti 1% súlycsökkenés elérését.

Ne feledje, a túlsúlyos és az elhízott kutyák fokozottan ki vannak téve különböző megbetegedéseknek, ezért akkor is ajánlott évente legalább kétszer megvizsgáltatni állatorvossal őket, ha otthon nem észlel semmilyen rendellenességet. A rendszeres, legalább kéthavonta történő mérlegelés is elengedhetetlen.

Kórjóslat

Az időben elkezdett fogyókúrával és a megfelelő odafigyeléssel az elhízott állatok lefogyaszthatóak az ideális súlyukra, az elhízás miatt jelentkezett betegségek hatása pedig mérsékelhető.

Megelőzés

Akár az emberek esetében, az ideális testsúlyú kutyáknál is kisebb a betegségek kockázata, emellett teljesebb, hosszabb és boldogabb életre számíthatnak, ezért a tulajdonos felelőssége és alapvető kötelessége a megfelelő diéta és testmozgás biztosítása a kutya számára.

A testmozgás a kutya és a gazdája közös érdeke. Minél többet sétálnak, minél több időt töltenek együtt a szabadban, annál egészségesebbek. Jó az is, ha kiképzik a kutyát, illetve ha különböző kunsztokat tanítanak neki.

Fontos, hogy ne adjon a kutyának jutalomfalatot. Ezeket kimondottan azért gyártják, hogy szeresse őket az állat és minél többet egyen belőlük, így általában rendkívül egészségtelenek. Egyedül a fogászati megelőzést szolgáló jutalomfalatoknak van létjogosultsága. Használható viszont erre a célra a nyers sárgarépa és ha nevelési vagy kiképzési célból ad valaki jutalomfalatot, akkor a leghelyesebb, ha egy teljes értékű száraz kutyatápot használ erre a célra, aminek mennyiségét le kell vonni a napi tápadagból. Érdemes játékokra, pl. apportírozható labdára cserélni a jutalomfalatot.

Soha ne adjon asztali ételmaradékot a kutyának, azzal csak kéregetővé és szerencsétlenné teszi, nem beszélve a számos más kellemetlen mellékhatásról. A kutyának nem kell a boldogsághoz cukorka, a csokoládé pedig minél sötétebb, általában annál mérgezőbb a számára. Ha teheti, ne főzzön neki, mert házi koszt se nem olcsóbb, se nem kényelmesebb, de még csak nem is egészségesebb, mint egy jó minőségű teljes értékű kutyatáp. Csak szakemberek tudják pontosan kiszámítani az eledel optimális összetételt, ennek hiányában a házi koszt veszélyes is lehet.

A leghelyesebb jó minőségű kutyatáppal etetni a kutyát, aminek mennyisét egyszerűen megváltoztatva (növelve vagy csökkentve) jobban tudja követni az aktuális igényeket, vagyis könnyebben igazodhat a kutya tápláltsági állapotához. Ha elhízásra hajlamos a kutya, akkor leginkább a Hill's Science Plan Light Adult (könnyű felnőtt) és Light Senior (könnyű idős), valamint a Hill's Prescription Diet w/d jelű tápokat ajánljuk.