Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya vizsgálatai

A kutyák betegségeik egy része nyilvánvaló klinikai tünetekben (pl. hányás, hasmenés, vakarózás) nyilvánul meg, a többi észrevétlenül (lappangva) fejlődik, vagyis nem jelzi semmilyen tünet a megbetegedést, amíg az súlyossá nem válik. Minden megbetegedés kezelése a korai szakaszban a legeredményesebb, ezért a betegségek korai felismerése életmentő lehet, és jelentősen javíthatja a kutya életminőségét. Ráadásul a kutyák átlag 5-szőr gyorsabban öregednek nálunk és nem tudják elmondani a problémáikat. Emiatt szükség van arra, hogy minden kutyatartó rendszeresen figyelemmel kísérje az állata egészségi állapotát, amibe beletartoznak az otthon végezhető vizsgálatok is, valamint rendszeresen, az egészséges felnőtt állatok esetén legalább évente, a beteg vagy idős állatok esetében pedig legalább félévente állatorvosi vizsgálatot végeztessen. Az utóbbiakat nevezik szűrővizsgálatoknak is.

Otthoni vizsgálat

A kutyatartók így vagy úgy, de minden nap véleményt formálnak a kutyájuk állapotáról. A leghelyesebb ezt tudatosan, szisztematikusan végezni. Akár első találkozásról van szó, akár a mindennapi ellenőrzésről, próbáljon meg az alábbi iránymutatás szerinti sorrendben haladni és gondolatban kipipálni a felsoroltakat:

Viselkedés és kedélyállapot

Az egészséges kutya a fajtára és az életkorra jellemző, megszokott módon viselkedik, megfelelően élénk és érdeklődő a környezete iránt. A betegségek gyakori jele a viselkedésben vagy a kedélyállapotban bekövetkezett változás. A beteg állat fáradt benyomást kelt, gyakran visszahúzódó, elbújik vagy antiszociális, esetleg kimondottan agresszív is lehet. Nem a szokásos módon, magasan tartott farkának csóválásával üdvözli a gazdáját vagy az idegeneket, hanem behúzott farokkal lapul és félrehúzódik.

Testsúly és kondíció

Az ideálishoz közeli testsúly és kondíció a kutyák esetében is az egészség jele. A tartós fogyás vagy az elhízás egyaránt utalhat betegségre. A kevesebbet mozgó állatok izomzata idővel fokozatosan csökken, ami nem ritkán mozgásszervi vagy hormonális betegségek miatt következik be.

Mozgás

A kutya mozgása is a fajtára és az életkorra jellemző kell legyen. Amellett, hogy olykor egyáltalán nem mozog a kutya vagy jól látható a mozgászavar (sántaság) lépett fel, azt is észre kell venni, ha csak kevesebbet mozog a szokásosnál vagy egy kicsit megváltozik a testtartása. Ezek ugyanis gyakran lappangó betegségek első tünetei.

Bőr és szőrzet

Az egészséges állat bundája ép, bőre rugalmas és szőre fényes. A szőrhiány, a túlzott korpázás, a bőr kipirultsága vagy duzzanata betegségre utal. Gyakran semmilyen bőr vagy szőrtünet nem észlelhető, de a kutya vakarózással vagy egyes területek nyalásával, harapdálásával jelzi, hogy probléma van.

Száj és fogak

Az egészséges állat szájának nyálkahártyája rózsaszín, fogazata ép. A száj és a fogazat ellenőrzése különösen kistestű kutyák esetén lehet nehéz feladat, pedig talán éppen az ő esetükben a legfontosabb. Ezért is fontos nagy türelemmel és megfelelő jutalmazással naponta ismételni, a rendszeres ellenőrzéssel ugyanis hozzá lehet szoktatni a kutyát a szájüreg vizsgálatához. Így időben észre lehet venni a törött fogakat, a fogkövet és a kipirult, duzzadt fogínyt vagy a betegségekről árulkodó nyálzást és a kellemetlen leheletet. A rendszeres ellenőrzés akár életmentő is lehet, hiszen az elhanyagolt fogazat gyakran vezet fogmeder-gyulladáshoz, ami a szervezet egészét is veszélyezteti.

Szemek

Az egészséges kutyák szeme fényes és tiszta. A belső szemzugban minden nap találunk egy kis csipát, amit oldalanként tiszta kendővel (papírzsebkendővel) az orr felé simítva könnyű eltávolítani. Ha ennél több váladék van, többször kell tisztítani a kifolyás miatt, kipirult a szem vagy homályos, az már biztosan betegség jele. A fénykerülés (a fény okozta fájdalom elől való menekülés) olykor viselkedési zavarnak is tűnhet.

Fülek

Az egészséges fül belül tiszta, szőrtelen és kellemetlen szagoktól mentes. A kutyák gyakran fülük csapkodásával, vakarásával vagy lógatásával jelzik, hogy baj van. Ezt érdemes rendszeres ellenőrzéssel megelőzni, egyrészt hogy ehhez is hozzászokjon a kutya, másrészt hogy időben észrevegyük a rendellenességeket. A beteg hallójárat fala gyakran kipirult és abnormális váladék keletkezik benne.

Táplálékfelvétel és vízfogyasztás

Az egészséges kutya étvágya jó, örömmel és általában nyugodtan eszik. A vízfogyasztása is a szokásos, vagyis az évszaknak, a külső hőmérsékletnek, a napi mozgásnak és a felvett tápláléknak egyaránt megfelelő. A táplálkozásban beállt változásokat mindenki könnyen észreveszi, de a vízfogyasztás változásait tudatosan figyelni kell, hiszen különösen a tartósan megnőtt vízfogyasztás jelezhet rejtett betegségeket.

Bélsár- és vizeletürítés

A legtöbb kutya naponta egyszer vagy többször ürít normálisan formált bélsarat. A szukák általában ritkábban, hosszasan vizelnek, a kanok viszont gyakran csak kis mennyiségű vizelettel jelölik meg a kiálló tereptárgyakat. A bélsár- és vizeletürítésben beálló változások gyakran jelzik a betegségeket. Észre kell venni, ha a bélsár hígabb vagy szárazabb, a vizelet pedig véres. Olykor csak az tűnik fel, hogy gyakrabban ereget gázokat a beteg. Máskor az ürítés módjában beállt változás kelti fel a figyelmet, pl. gyakrabban vagy ritkábban, fájdalmasan erőlködve vagy rossz helyen (a lakásban) ürít az állat. Gyakori betegségtünet az is, hogy az ivari nyílásokból váladék szivárog.

Állatorvosi vizsgálat

Ezért a modern egészségvédelem egyre fontosabb részévé váltak a betegségek tervszerű megelőzése mellett azok korai felismerésére irányuló szűrővizsgálatok is.

Mi, a Mancsoknál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy rendelőinkben hiánytalan diagnosztikai és szűrővizsgálati lehetőségekkel álljunk ügyfeleink rendelkezésére, és kedvezményes árú csomagokban kínáljuk a szűrővizsgálatokat. A részletek felől kérjük érdeklődjön személyesen a rendelőben vagy telefonon (Krisztinaváros, Újpest). A fontosabb szűrővizsgálati lehetőségeket az alábbiakban igyekszünk összefoglalni:

Javasolt szűrővizsgálatok

1. Altatás előtti vizsgálat:

 • altathatósági fizikális vizsgálat

 • szűrő vérvizsgálat

2. Egészséges felnőtt kutyák évenkénti szűrővizsgálata:

 • részletes fizikális vizsgálat

 • szűrő vérvizsgálat

 • szűrő vizeletvizsgálat

3. Idős, beteg vagy rossz kondíciójú kutyák rendszeres szűrővizsgálata:

 • részletes fizikális vizsgálat

 • részletes diagnosztikai vérvizsgálat

 • részletes diagnosztikai vizeletvizsgálat

 • mellkasi szervek röntgenvizsgálata

Köztudott, hogy ma már rengeteg vizsgálómódszer létezik és ezekkel különböző betegségtünetek ismerhetők fel. Ez azt is jelenti, hogy ha valaki mindent tudni akar az állata egészségéről, akár vagyonokat is költhet szűrővizsgálatokra. Szerencsére erre általában nincsen szükség, hiszen tudjuk, hogy vannak több korai betegségtünetet felderíteni képes szűrővizsgálati eljárások, és léteznek olyanok is, amelyeket csupán egy-egy szerv vagy szervrendszer kiegészítő vizsgálatára használhatunk. Az előbbieket szinte minden megbetegedés esetén ajánlott elvégezni, ha kielégítő klinikai adatbázist szeretnénk összegyűjteni az állat állapotáról, az utóbbiak szükségessége pedig az alapvető vizsgálatok során nyert adatok alapján merülhet fel. A fejlett állategészségügyi ellátás és megelőzés egyaránt ezen a felismerésen alapul. Azok a vizsgálómódszerek, amelyek a legtöbb beteg ellátása során alapvetően fontos információkkal szolgálnak, és a szűrővizsgálatokra is leginkább alkalmasak, a következők:

 1. fizikális vizsgálat

 2. vérvizsgálat

 3. vizeletvizsgálat

 4. röntgenvizsgálat

 5. egyebek

Ezek emelkednek ki a betegségek diagnózisának felállításában játszott szerepüknél fogva és ezek szolgáltatják a legfontosabb ismereteket a szűrővizsgálatok során is, vagyis ezeket, illetve ezek egy részét ajánlott a betegségek korai felismerésére is használni.

Mind közül a legfontosabb a fizikális vizsgálat, vagyis az, amikor egy állatorvos kikérdezi az előzményi adatokat, majd az érzékszervei (látás, tapintás, szaglás, hallás) segítségével az orra hegyétől a farka végéig megvizsgálja a kutyát. Erre felnőtt állatok esetén legalább évente akkor is sort kell keríteni, ha a kutyának látszólag nincsen semmi baja. Egy jó állatorvos ugyanis az ilyen esetek mintegy felében is talál valamilyen problémát. Ha megfelelően végzik, segíthet fényt deríteni a betegségekre akár azok korai szakaszában, és segít meghatározni azt is, hogy szükség van-e kiegészítő vizsgálatok végzésére. A legfőbb cél azonban a betegségek időben való felismerése, ami nagyban befolyásolja a gyógykezelés eredményességét. Az évenkénti fizikális vizsgálat emellett alkalmat ad az aktuális tartási, nevelési és etetési kérdések, valamint a szükséges megelőző beavatkozások (pl. parazita elleni kezelések, védőoltások, szűrővizsgálatok) végrehajtására is.

A vérvizsgálat jelentősége sem kisebb. Ez több részből áll. A betegségek felderítése érdekében egyrészt hematológiai vizsgálat történik, ami segíthet fényt deríteni a vérsejtek eltéréseire, köztük a vérszegénységre vagy a kiszáradásra, a fertőző betegségek vagy a tartós stressz állapot fennállására, emellett gyakran derít más betegségekre is, mint a mikrofiláriák (lásd: bőrféreg és szívféreg) vagy a babéziózis jelenlétére. Szintén alapvető a vér biokémiai vizsgálata, ami enzimek és anyagcsere termékek vizsgálatával hívja fel a figyelmet az anyagforgalmi (pl. cukorbetegség) vagy hormonális (pl. Cushing-szindróma) betegségekre, valamint egyes szervek, így a máj, a hasnyálmirigy vagy a vese megbetegedéseire. A vérvizsgálat sok más lehetőséget is tartogat, mint a szerológiai (pl. szívféreg antigén teszt) vagy a hormon (pl. pajzsmirigy) vizsgálatok.

A vizeletvizsgálat érthetetlenül elhanyagolt lehetőségeket rejt m agában. A vizelet fajsúlya jelezheti a kiszáradást, vagy vese, hormonális és egyéb betegségekre hívhatja fel a figyelmet. A vizelet biokémiai vizsgálata a sav-bázis anyagcsere zavarának, illetve húgyúti és egyéb szervi (pl. máj) megbetegedések felderítésére szolgálhat. A vizelet üledék pedig elsősorban a vese és a húgyutak állapotáról szolgáltat további információkat. Emellett további (pl. mikrobiológiai) vizsgálatokra is lehetőség van. A vizeletvizsgálat nélkülözhetetlen az idős állatok szűrővizsgálata és a húgyuti betegségek diagnosztikája során.

A röntgenvizsgálat is sokkal kevesebb készül, mint ami indokolt lenne, pedig nem csak áttekintést ad a szervezet egészéről, de a mozgásszervektől a légutakig számos szerv és szervrendszer szűrővizsgálatára is alkalmas.

A fenti alapvető vizsgálatok mellett további kiegészítő szűrővizsgálati lehetőség (pl. bélsárvizsgálat, ultrahangvizsgálat, szemnyomás mérése, CT, MRI) létezik még, de ezekre általában csak akkor kerítünk sort, ha a felsoroltak azt szükségessé teszik. Az, hogy mikor, melyiket és milyen gyakorisággal ajánlott ezeket elvégezni, azok hasznossága és az általuk feltárt betegségek gyakorisága alapján lehet eldönteni. A fenti szűrővizsgálatokat az elfogadott ajánlások figyelembevételével állítottuk össze. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kistestű kutyák általában 8, a közepes testűek 7, a nagytestűek pedig 6 éves korukig számítanak felnőttnek, vagyis ebben a sorrendben 9, 8, illetve 7 éves kortól számítanak öregnek.