Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kölyökkutya takarmányozása

A kölyökkor táplálkozási szempontból addig tart, amíg az állatok növekednek. A kölyökkutyák etetése általában 3-5 hetes korukban kezdődik, mert ekkor kezdik elhagyni az almot és az anyatej mellett más élelmet keresni maguknak. Ennél korábban csak tejpótló tápszereket kaphatnak. 3 hetes kor után viszont fokozatosan szilárd táplálékhoz kell szoktatni őket és ezzel megkezdeni az elválasztásukat is. A választás akkor fejeződött be, amikor a kölykök már nem fogyasztanak többé anyatejet vagy tejpótlót. Az állatvédelmi előírások alapján 8 hetes korig nem szabad a kölyköket elválasztani.

A továbbiakban a témát több részre bontva tárgyaljuk, mint az újszülöttek táplálása, a kölykök mesterséges felnevelése és kiegészítő etetése, a választás, a választott és a tenyészállatnak szánt kölykök takarmányozása.

Újszülöttek táplálása

Az első hetekben az újszülött kölykök ideális tápláléka az anyatej. Ennek összetétele a szoptatás alatt a kölykök igényeinek megfelelően változik, ezért optimális fejlődést biztosít a számukra. Az első 24 órában 10%-nál kisebb súlyveszteség érheti a kölyköket, de 7-10 napos korukra megduplázzák a születési súlyukat. A szoptatás ideje alatt a felnőtt korra várható testsúly kilogrammonként naponta 2-4 grammot gyarapodnak. Ezt ajánlott rendszeres mérlegeléssel ellenőrizni.

Kezdetben az a normális, ha két szoptatás között a kölykök alszanak. Ha ez nem így van, hanem állandóan sírnak, az valamilyen probléma, általában tejhiány jele. Ilyenkor forduljon állatorvoshoz. Ha a tejhiány oka nem orvosolható, akkor dajkásítani kell vagy mesterségesen kell felnevelni a kölyköket. A dajkásításhoz egy hasonló időpontban vagy valamivel később ellett szukát kell keresni, amelyik képes és hajlandó elfogadni és felnevelni a kölyköket.

A kölykök mesterséges felnevelése

A mesterséges kölyöknevelés sok munkával jár és nem koronázza mindig siker. Ilyenkor nekünk kell biztosítani a kölykök számára optimális, tiszta és meleg környezetet. Emellett igyekezni kell alkalmazkodni az etetések időzítésével a kölykök természetes alvási és táplálkozási ritmusához és segíteni kell az ürítkezést is.

Elhelyezés

Az újszülöttek kezdetben 32 ºC körüli külső hőmérsékletet igényelnek, ami néhány nap után lassan, fokozatosan csökkenthető. Ha állandóan összefekszenek, akkor fáznak, ha pedig szerte-szét helyezkednek el, akkor melegük van.

Mesterséges táplálás

Ha egy mód van rá, tegye lehetővé, hogy a kölykök szopjanak az első 12-24 órában az anyjuktól is, mert ilyenkor veszik fel az ellenanyagokban gazdag kolosztrumot, ami az anyai immunitás (a kölyköket az első hónapokban megvédő anyai védelem) kialakításának a legfőbb eszköze. Az újszülöttek táplálására lehetőleg a kereskedelmi forgalomban kapható, kutyának gyártott tejpótló tápszert használjon. Ezt a csomagoláson ajánlott adagban és ütemezéssel, 35,0-37.8 °C-ra felmelegítve, az alkaron tesztelve, testmelegen etesse. A kutyának gyártott tejpótlók jobban megfelelnek a kölykök igényeinek, mint a házilag összeállított helyettesítők. A zsírszegény tehéntej és a feles tej teljesen alkalmatlan táplálékok. Ha nem kapható kutyának gyártott tejpótló, tegyen egy bögre nem fölözött tehén- vagy kecsketejbe 3 nyers tojássárgáját (fehérjét ne!), egy teáskanál étolajat és egy csipetnyi sót, alaposan keverje (turmixolja) össze és ezzel etesse az újszülötteket. Ha van kutyának gyártott vitamin kéznél, porítsa el és tegyen a keverékbe abból is egy késhegynyit.

Az első hetekben kutyának gyártott cumisüveggel, fecskendővel vagy gyomorszonda segítségével etetheti a kölyköket. A gyomorszonda nagyobb felkészültséget igényel, de gyorsabb és alkalmas a maguktól szopni nem tudó kölykök táplálására is. A kereskedelmi forgalomban sokféle a kölykök etetésére alkalmas cumisüveg kapható, aminek használatát mindenki könnyen el tudja sajátítani.

  1. Szoptatás: A szoptatáshoz a kölykök feküdjenek a hasukon. Nyomjon ki néhány csepp tejpótlót és tegye a cumit így a szájukba. Cumi hiányában fecskendő vagy pipetta is használható. Várja meg, amíg a hasuk kikerekedik és abbahagyják a szopást. Ezután tegye őket a vállára helyezett tiszta pelenkára és büfögtesse meg őket, mint a kisbabákat, közben finoman paskolhatja a hátukat. A kicsik kezdetben általában 2-3 óránként, majd egyre csökkenő gyakorisággal, de növekvő adagban igényelnek etetést. A második héten már elég 4 óránként etetni, a harmadik héten pedig kiegészítésként elkezdheti a tálcáról etetést is. A negyedik héten elhagyható az éjszakai etetés és a napi 4-5 etetésből egyre kevesebb legyen szoptatás és egyre többször egyenek tálcáról vagy tálból. 6 hetes korra pedig a szoptatás teljesen el is hagyható.

  2. Gyomorszondás etetés: Ehhez megfelelő vastagságú puha tápszondára és fecskendőre van szükség. Készítse elő a tejpótlót egy tálban, szívjon fel egy kicsit többet egy fecskendőbe, mint amennyit meg kíván etetni, majd erősítse fel a szondát a fecskendőre. Helyezze a kölyköt egy tiszta törülközőre, mérje meg a szonda végével a kölyök orrnyílásától az utolsó bordáig terjedő távolságot és ezt jelölje meg a szondán. Helyezze a kölyköt a törülközővel enyhe hasi oldalfekvésben az összezárt lábai közé, majd emelje fel a fejét, nyissa ki finoman a száját és egyszerűen tolja be a szájába a szondát egy finom mozdulattal. A kölyök általában nyel, amikor a szonda a garatba ér. Ekkor tolja tovább, amíg a bejelölt rész a szájnyíláshoz ér. Fecskendezze be az etetendő mennyiség felét, majd húzza ki a szondát és a már bemutatott módon büfögtesse meg a kölyköt. Ismételje meg az egészet, majd győződjön meg arról, hogy lágyan kikerekedett-e a kölyök pocakja, majd helyezze egy előre odakészített külön dobozba vagy krétával jelölje meg, mielőtt visszahelyezi a többi közé. Ha a kölyök fuldoklik vagy köhög a szondától, húzza ki. Ha a légutakba juttatja a táplálékot, akkor a kölyök tüdőgyulladást kap és elpusztul. Erre azonban kicsi az esély ha betartja a leírtakat. Ha túl sokat etetett, akkor pedig nagyon feszessé válik a hasa és visszaöklendezi a táplálékot. Ha a szondás etetés választja, akkor is iktasson be 2-3 szoptatást naponta. Erre élettani szükségük van a kölyköknek és segít elkerülni, hogy egymást szopják a hiánya miatt. Végül 3 hetes koruktól megkezdheti a kölykök kiegészítő etetését.

Ürítkezés

Mivel az első hetekben az anyjuk nyalogatása váltja ki a kölykök vizelet- és bélsárürítését, ezért a mesterséges nevelés során ebben is pótolni kell. Erre a célra általában langyos vizes vattát használnak, amivel minden etetés után a hasalj hátulsó részét, a végbél- és az ivarnyílás környékét hátrafelé simogatva váltható ki a kölykök vizelet- és a bélsárürítése. Ez általában 1-2 percen belül bekövetkezik. Ha nem pépes, hanem kemény a kölyök bélsara, akkor gyakoribb etetésre van szükség. Néhány kölyök könnyebben ürít, ha szopás közben stimulálják. 3 hetes kortól általában már maguktól ürítkeznek.

Az alom kiegészítő etetése

Ha nagy almot nevel a szuka, vagy kevés teje van, akkor az elárvult kölykök mesterséges felnevelésénél leírtak szerint adhat tejpótlást az alomnak, és legkésőbb 3 hetes korban elkezdheti az alom etetését is, ami 4 hetes korban a minden esetben ajánlott. Kezdetben helyezzen egy lapos tálcára kutyának gyártott tejpótló tápszert, tegye rá a kölyköket és igyekezzen felhívni a figyelmüket a táplálékra. Ha nagyon fiatalok, előfordulhat, hogy az első nap kudarccal záródik a kísérlet, de ne adja fel, ismételje rendszeresen, legkésőbb másnap szinte minden esetben sikerül. A kölykök ugyanis a 2. vagy 3. alkalommal általában felfedezik a lehetőséget és rövidesen mohón esznek a tálcáról. Ezt követően lassan és fokozatosan keverjen egyre több kölyöktápot a tejpótló tápszerbe. Kistestű állatok esetén ajánlott a keveréket eleinte turmixgéppel eldolgozni, nagytestűeknél elég beáztatni azt. A legjobb az, ha eleinte valamely szoptató vagy kölyökkutyatápot használ, és az utóbbit nagy alomszám vagy kistestű fajták esetén érdemes kutyának gyártott csonterősítővel is kiegészíteni. Kezdetben naponta 3-4 alkalommal kínáljon kiegészítést a kölyköknek, és fokozatosan csökkentse a tejpótló és növelje a táp arányát a keverékben.

Választás

A kölykök elválasztása az anyjuktól hetekig tartó lassú folyamat. Akkor kezdődik, amikor a kölykök először elhagyják az almot és a tejen kívül más táplálékot is elkezdenek fogyasztani, vagyis általában 3,5 hetes életkorban, és addig tart, amíg tejet is fogyasztanak, vagyis szopnak. Maga a szoptatás legkevesebb 4-5, de legfeljebb 8-9 hétig tartson. Ha túl nagy az alomszám, vagy eklampsziára hajlamos a kistestű szuka, megpróbálhat néhány kölyköt dajkásítani, vagy mesterséges szoptatást biztosíthat a számukra akár az első naptól fogva. Az alom kiegészítő etetését viszont csak 3 hetes életkor után kezdheti meg. A leghelyesebb azt elérni, hogy 5 hetes korra a kölykök már képesek legyenek konzerv vagy benedvesített száraz kölyöktápot fogyasztani. Ahogy elkezdi a kiegészítő etetést, biztosítson a kölykök számára ivóvizet egy megfelelő méretű itatóedényben.

Kezdetben egy lapos edényből kevés tejpótló táppal érdemes a kicsiket kínálni, naponta több alkalommal, amibe előbb csak belesétálnak, de néhány próbálkozás után lefetyelni kezdik. Ebbe kell fokozatosan egyre több kölyöktápot keverni. Így 6-7 hetes korra a kölykök hozzászoknak a táphoz és legkésőbb 8-9 hetes korban már nem igényelnek anyatejet, ezért elválaszthatók az anyjuktól.

A választott kölykök takarmányozása

Sok tenyésztő igyekszik az etetési költségeken takarékoskodni, pedig a fejlődésük szempontjából döntő jelentőségű, hogy mit esznek a kölykök ilyen fiatal korban. A leghelyesebb a megfelelő méretű fajtának ajánlott kölyöktápot adni nekik, amit kezdetben nedves formában, vagy száraz tápot benedvesítve is ehetnek. Az utóbbi ugyanolyan megfelelő és gazdaságosabb is. Már a választás előtt megkezdhető a száraz tápra való átszoktatás. A leghelyesebb 8-9 hetes korban az új családjuknál elhelyezni őket. Ha tovább vár, gondok adódhatnak a szocializációjukkal és a szobatisztaságra neveléssel is.

A választott kölyköknek eleinte naponta 4-6 alkalommal kell enni adni, ami 6 hónapos korra fokozatosan 2 etetésre csökkenthető. Az, hogy a csökkenés milyen ütemben történjen, elsősorban a kutya étvágyától függ. Ha elkezd kevésbé érdeklődni az egyik etetés iránt, akkor csökkenteni kell az etetések számát. Ez általában azt eredményezi, hogy a ritkább etetések iránt egy ideig nagyobb érdeklődést mutat majd a kölyök, de idővel ismét csökken majd a lelkesedése, és ekkor tovább csökkenthető a gyakoriság. Az előrehaladás ütemének megítélése során a súlygyarapodás mellett a kölyök kondícióját is ajánlott figyelembe venni, vagyis az alultáplált egyedeknél nem kell siettetni a folyamatot.

Vannak olyan kölykök, amelyek bármikor, bármennyi ételt hajlandók elfogadni. Az ő esetükben is csökkenteni kell az etetések számát, nagyjából kéthavonta 1-1 alkalommal.

A kölyök hazavitelét követően az első napokban lehetőleg ugyanazzal a táplálékkal kell etetni, amit a tenyésztőnél is fogyasztott. Fontos, hogy a tenyésztő felhívja erre a vevő figyelmét, ahogy az is, hogy ismertesse a javasolt etetési időpontokat. Ha a vevő másik tápra kíván áttérni, várjon vele néhány napot, hogy a kölyök előbb megszokhassa az új helyét. Az átmenet lehetőleg lassú és fokozatos legyen. Ha az új tulajdonos nem tudja, hogy mit evett korábban az állat, akkor az a legjobb megoldás, ha az első napokban egy az emésztőszervi betegeknek ajánlott diétás tápot kínál neki, mert azok általában jóízűek, szívesen fogadják a kutyák, megfelelően koncentráltak, könnyen emészthetők és segítenek megelőzni, hogy hasmenés alakuljon ki a hirtelen tápváltás miatt. Néhány nap után ebbe keverhető fokozatosan bele a kutya számára választott táplálék. Ha nem eszik a kölyök, keresgélni kell a megoldást, néha a moslékos keverékek, máskor a tejpótlóval való ízesítés segít, mert korábban ilyet kapott. Ennek elkerülésére is hasznos az, ha a saját szemünkkel győződünk meg arról, hogy mit ettek a kölykök a tenyésztőnél, vagyis megtekintünk egy etetést. A folyamatosság segít elkerülni vagy mérsékelni az új helyre kerülő kutyák gyakori problémáit, így az étvágytalanságot és a hasmenést is.

Fontos, hogy mindig az adott kölyök számára összeállított, vagyis a várható felnőttkori testméretnek megfelelő összetételű kölyöktápot válasszon, vagy ennek megfelelő minőségű házi kosztot igyekezzen biztosítani a számára. A kölyöktápok sok vonatkozásban különböznek a felnőtt kutyák táplálékától. Általában magasabb a fehérje, a kalcium, a foszfor, a nátrium, a klorid és a B12-vitamin tartalmuk, valamint több zsír van bennük. Fontos a kalcium és a foszfor mennyisége és megfelelő aránya is, ami feltétlenül 1:1 és 1,5:1 között legyen, de az optimális arány 1,2:1 és 1,4:1 között van. A kistestű kölyökkutyák tápjai általában koncentráltabban tartalmazzanak energiát és tápanyagokat, míg a nagytestű kölyökkutyák tápjai az átlagnál kevésbé koncentráltak legyenek. Ebben a vonatkozásban a várható felnőttkori testméret a leginkább meghatározó tényező.

Az egyik leggyakoribb probléma a kölykök esetében is a túletetés. A kutyáknál az teremt felemás helyzetet, hogy a csontfejlődésük a farkasokhoz hasonlóan mintegy másfél éves korukig tart, a testtömeg gyarapodásuk viszont sokkal gyorsabb, ezért gyakran már fél éves korukra elérik a kifejlett kori testtömegüket. Ennek aránytalanság lesz a következménye, vagyis az, hogy a kölyök még fejletlen csontozatának hosszú ideig kell egy kifejlett állat súlyát hordoznia, ami különösen a nagy ízületekben (váll, könyök, csípő és térd) vezethet problémák kialakulásához. Ezért a kiegyensúlyozott fejlődést biztosító tápanyagellátás mellett arra is oda kell figyelni, hogy a kölykök ne kapjanak a kelleténél több energiát a fejlődésük során, mert az gyors növekedéshez és elhízáshoz vezet. A hirtelen fejlődő kölyök súlya fokozott megterhelést jelent a még fejletlen csontozatra, ami felgyorsítja a folyamatot és fokozza a problémákat. Vigyázni kell azokkal a tápokkal is, amelyeket azzal reklámoznak, hogy különösen gazdagok fehérjében, mert a feleslegesen bevitt fehérje energiaként hasznosul, ezért fokozott óvatosságra van szükség az ilyen tápokkal.

Leginkább a közepes, a nagytestű és az óriás fajták kölykeinek táplálása igényel különleges figyelmet, mert a rájuk a legjellemzőbb a csont és az ízületi problémák kialakulása. Az energiadús táplálékot fogyasztó, gyorsan fejlődő, genetikailag gyakran terhelt egyedek körében különösen gyakoriak a csontfejlődési zavarok, amelyek a leggyakrabban fél és másfél éves kor között jelentkeznek, ezért az ilyen kölykök számára kiemelten fontos, hogy a házilag előállított vagy a gyári táp energiában szegény legyen. Ma már az igényesebb gyártók mindegyike külön tápot gyárt a kistestű, a közepes méretű és a nagytestű fajtákhoz tartozó kölykök számára. Sőt, gyakran a törpe (toy) és az óriás (giant) fajták kölykeinek is.

Mindig ragaszkodjon a várható testméretének megfelelő kölyöktáp etetéséhez. Ha nagytestű vagy óriás fajtákba tartozó kölyköt nevel és nem érhető el a számukra gyártott kölyöktáp, akkor keverve etessen kölyök és alacsonyabb energiatartalmú felnőtt tápot velük, és elfogadható megoldásnak tekinthető az is, ha a gyártók ajánlásai ellenére 5 hónapos korban áttér a 25 kg-nál nagyobb kifejlett kori testtömegű kutyafajták esetében egy felnőtt kutyatáp etetésére, mert az energiában visszafogottabb táplálást biztosít.

Ne tartson attól, hogy a visszafogott energiatartalmú tápok etetése oda vezet, hogy a kölyök nem éri el a kívánatos testméretet. Ez csak abban az esetben fordulhat elő, ha súlyos alultápláltságot (senyvességet) idéz elő.

Máskor pedig az okoz problémát, hogy a kistestű fajtához tartozó kölykök gyomra nagyon kicsi, így ha nem magas energiatartalmú tápot etetnek velük, akkor az nem fedezi az energiaigényüket. Ennek megelőzésére még alkalmilag se adjon a kistestű kölyöknek nagytestű kutyák számára gyártott tápokat. Különösen a toy fajtákban gyakori a kölyökkori hipoglikémia, vagyis a vércukor vészes csökkenése, ami veszélyezteti a kölyök életét. Nekik különösen magas energiatartalmú tápra van szükségük. Az ennél nagyobb, de még kistestűnek számító fajtáknak pedig a számukra gyártott vagy az általános kölyöktápok is megfelelnek, mert ezek általában gazdagabbak energiában a nagytestű kölyköknek gyártott és a felnőtt tápoknál.

A keverékek kölyköknek is a várható felnőttkori testméretnek leginkább megfelelő kölyökkutya tápot ajánlott választani.

Annak érdekében, hogy ellenőrizni tudja, hogy a kutya fejlődési üteme optimális, rendszeresen kell mérlegelni, és ellenőrizni a kondícióját. A különböző fajták eltérései ellenére a rendszeres testsúlymérés hasznos módszer, mert tudjuk, hogy a várható kifejlett kori testsúly kilógrammonként naponta mintegy 2-4 gramm közötti testtömeg gyarapodás tekinthető ideálisnak, vagyis egy felnőtt korban 10 kg testtömegű fajta kölykeinek naponta nagyjából 20-40 grammot kell gyarapodniuk, hogy megfelelő ütemben fejlődjenek. Ha ezt nem éri el a kölykök súlygyarapodása, akkor alul vannak táplálva, ha pedig meghaladja, akkor pedig túltáplálás áll fenn.

Tenyésztésre szánt kölykök takarmányozása

A tenyészállatok már a választás időszakától jó minőségű táplálék etetését igénylik. Nincsenek extra igényeik, de a megfelelő fejlődéshez és az ivarszervek kifogástalan működéséhez a lehető legjobb minőségű, az adott méretkategóriának megfelelő kölyök, majd egy éves kortól hasonlóan jó minőségű felnőtt kutyatápot kell etetni velük, amin a fedeztetés körüli időszakban sem kell változtatni. Ez nem csak a szukák, de a normális igénybevételnek kitett kanok számára is megfelelő. A megfelelő táp kiválasztása nehéz feladat, szakértelmet kíván, emellett fontos eleme a bizalom. A legtöbb tenyésztő előnyben részesíti a koncentrált gyári tápokat, amivel el lehet kerülni az alultápláltságot ugyanúgy, mint a lógó hasat, emellett könnyebb kielégíteni vele az állatok igényeit az erős igénybevétel időszakaiban.