Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya számára veszélyes táplálékok

Egy háztartásban számos olyan táplálék és egyéb ehető anyag van, ami nem adható kutyának. A fontosabbakat igyekszünk az alábbiakban felsorolni:

 1. Avokádó - Nálunk ritkaságnak számít, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a növény és a termése egyaránt mérgező a háziállatokra.

 2. Dísznövények - Számos más mérgező szobanövény létezik, ezért a beszerzésük előtt mindet ellenőrizni kell. Ha ez korábban nem történt meg, akkor tegye meg mielőbb! Az ellenőrzés viszonylag könnyen kivitelezhető, ha ismeri a növényei nevét. Ha nem ismeri, akkor vigyen fényképet vagy egy levelet a legközelebbi virágboltba. A rutinos eladók felismerik és meg tudják mondani a növény tudományos vagy közismert nevét. Az utóbbi alapján a Wikipédia vagy más internetes oldalak segítségével könnyen megtalálja a tudományos nevét. Ez mindig két szóból áll. Az elülső a család neve, amit nagy kezdőbetűvel írnak, a második a faj neve, ami kis betűvel kezdődik. Ezt vagy csak a családnevet kell kimásolni és beilleszteni az ASPCA keresőjébe. Az ASPCA egy nagy állatvédelmi szervezet, ami jelenleg a világ legnagyobb szobanövény adatbázisával rendelkezik. Ha rákeres egy növény családnevére, általában egy vagy több linket kap. Ha ezeket átnézi, megtalálja a növény adatlapját, amin angol nyelvtudás nélkül is érthetően szerepel a "Toxicity:" cím mellett az, hogy "Toxic to Dogs" (mérgező a kutyákra) vagy "Non-Toxic to Dogs" (nem mérgező a kutyákra), amit könnyű megérteni. Ha az előbbit találja, akkor meg kell szabadulnia a növénytől. A legjobb, ha elajándékozza, mert gyakran okoznak mérgezést azok a növények is, amelyeket a macska számára nem elérhető magasba (pl. szekrények tetejére) vagy egy külön, zárt szobába helyeznek el.

 3. Csokoládé - Az édességet, ha nem szoktatjuk hozzá az állatokat, általában nem szeretik, de a csokoládét a magas zsírtartalma miatt a legtöbb kutya elfogyasztja. Ez minél sötétebb színű, annál több kakaót tartalmaz és egyben annál több koffein-szerű alkaloida (teobromin) van benne, ami rendkívül mérgező az állatokra. A fekete és a tejcsokoládék ezért kis mennyiségben is csokoládé-mérgezést, nagy mennyiségben kómát és elhullást is okozhat. A fehér színű csokoládék viszont „csak” a magas zsír- és szénhidrát tartalmuk miatt károsak. A mérgezés gyakran gondatlanságból történik, az állatok ugyanis olykor ellopják az elől hagyott csokoládét, ezért is ajánlott egyáltalán nem hozzászoktatni őket, és elzárva tárolni.

 4. Csont - Nem mérgező, mégis gyakran jelent akár halálos veszedelmet a csont etetése. Különösen csigolyák és más, baltával elvágott éles csontdarabok, a baromfi és a nyúl csöves csontjai, és a hőkezeléssel szálkásan törékennyé tett csontok veszélyesek. Ezek beszorulhatnak a zápfogak közé, átszúrhatják a nyelőcsövet a szív bázisa előtt, és befúródhatnak a szívburokba, de átszúrhatják a gyomor falát vagy a beleket is, máskor pedig a vastagbélben kialakuló bélsárgolyókban összegyűlő emésztetlen csonttüskék buzogányként okoznak vastagbélsérülést vagy bélsárrekedést, ami idővel idült vastagbél megbetegedésekhez vezethet. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kutyák szeretik ugyan a csontot, annak fogyasztása valóban tisztítja a fogakat, de nagyon sok (Magyarországon évente több ezer kutya!) betegszik meg vagy pusztul el miatta. A csontokban gyakorlatilag semmilyen hasznos tápanyag sincs, legfeljebb a rátapadt izomzat és a közepén található csontvelő. A baromfi csontokból még a kalcium sem szívódik fel! Emellett hosszú távon a rendszeres csontetetés fogászati szempontból is több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, hiszen megsérülnek, megrepedeznek és lekopnak miatta a fogak.

 5. Gomba - A gombák is másképp hatnak az állatokra, mint az emberekre. A leghelyesebb kerülni a gombát tartalmazó emberi ételek etetését és igyekezni kell kigyomlálni az állatok környezetében növő gombákat is. A kutyák gyakran kapnak vérömléses bélgyulladást gombapörkölt fogyasztásától. A mérgező gombák pedig ugyanúgy károsíthatják az állatok szervezetét, mint az emberét.

 6. Gyümölcsmag - Legyen tekintettel arra is, hogy az alma és a körte magja, de még sok más gyümölcsé is veszélyes lehet a magas cianid tartalmuk miatt. A barackmag pedig gyakran okoz bélelzáródást.

 7. Hagyma - A vöröshagyma és a fokhagyma nyersen és szárított formában egyaránt mérgező a húsevő háziállatok számára. Különösen a vöröshagyma tartalmaz sok szulfoxidot és diszulfidot, amelyek redoxpotenciálja károsítja az állatok vörösvértesteit. Erre minden állatfaj érzékeny, ezért még kis mennyiségben sem szabad hagymát fogyasztaniuk, ami vérszegénységet és lépmegnagyobbodást okozhat. Mivel sok emberi táplálék tartalmaz hagymát, gyakran még a bébiételekben is van, ezért nagyon óvatosnak kell lenni ezekkel. Helytelen a bélférgek, a kullancsok vagy a vérkoleszterin ellen fokhagymát etetni, mert az a vöröshagymánál valamivel kevésbé mérgező ugyan, de szintén károsítja az állatok szervezetét, emellett a közhiedelemmel ellentétben a parazitákra egyáltalán nem hat, a magas koleszterin szint pedig nem jelent olyan problémát az állatok szervezetében, mint az ember számára.

 8. Koffein - A csokoládé etetése mellett bizonyos üdítők, a kávé és a tea itatása sem javasolható, mert ezek is gazdagok koffeinben, teobrominban és teofillinben, amelyek mindegyike mérgező a háziállatokra, ezért a csokoládéhoz hasonlóan hasmenést, szív- és idegrendszeri tüneteket, és akár elhullást is okozhatnak.

 9. Makadámdió - A makadámdió heveny emésztőszervi tüneteket, étvágytalanságot, hányást, emellett izomremegést és –merevséget idézhet elő.

 10. Nyers állati eredetű élelmiszerek – Sokan gondolják úgy, hogy egészséges ilyenekkel etetni a kutyákat, pedig azok ősei a természetben soha sem fogyasztottak nyers húst, vagy nyers belsőségeket, hanem kizárólag egész prédaállatokkal táplálkoztak, amiben a hús és a belsőségek mellett többek között zsír, bőr és más szervek is voltak. Ezért a csak húsból vagy csak belsőségekből álló diéta gyakran vezet hiánybetegségek kialakulásához. A túlzásba nem vitt hőkezelés puhábbá, könnyebben fogyaszthatóvá teszi a táplálékot, és a tápanyagok részleges feltárásával az emésztést is segíti. Az ember átlagos élettartama a tűz feltalálásakor megduplázódott. A nyersen kínált állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan veszélyes kórokozókat, mint a galandférgek vagy az E coli és a Salmonella baktériumok. Emellett a háziállataink táplálkozási igényei jelentősen eltérhetnek a vadon élő őstől, így a kutya nagyságrendekkel jobban képes hasznosítani a növényi eredetű tápanyagokat, mint a farkas.

 11. Nyers hal - A nyers halak etetése a magas tiamináz tartalmuk miatt a tiamin nevű vitamin hiányához vezethet.

 12. Nyers tojás - A nyers tojásfehérje fogyasztása annak magas avidin tartalma miatt biotin hiányhoz vezethet. Az avidin a tiaminázhoz hasonlóan fehérje, ezért hőkezelés hatására inaktiválódik, vagyis hatástalanná válik.

 13. Nyírfacukor - A nyírfacukor (xilit vagy xilitol) gyakran használt cukorpótló édesítő szer. Előszeretettel használják diabetikus süteményekben, cukorkákban és rágógumikban is. Ezeket a kutyák is szeretik, de a nyírfacukor akár egészen kis mennyiségben is halálos veszélyt jelenthet a számukra, mert az elfogyasztása után fél órán belül vészesen lezuhanhat tőle a vércukruk, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Emellett a nyírfacukor májkárosodást is okozhat. Ezért akár néhány rágógumi vagy cukorka elfogyasztása után is ajánlott azonnal állatorvoshoz fordulni!

 14. Szőlő - A szőlő és az abból készült mazsola etetése sem ajánlott, ugyanis a húsevő állatok veséjét még kis mennyiségben fogyasztva is károsíthatják. Ezért még az olyan sütemények etetését is kerülni kell, amelyek mazsolát tartalmaznak. Ha az állatok sok szőlőt vagy mazsolát fogyasztanak, 24 órán belül hányás, hasmenés és nagyfokú elesettség léphet fel miatta, és ha nem kapnak időben megfelelő kezelést, akár el is pusztulhatnak. Egyelőre nem ismert, hogy mi okozza ezt és az is nyilvánvaló, hogy sok szőlőfajtából hiányzik ez az anyag, de senkinek sem javasoljuk, hogy a saját kutyáján kísérletezzen!

 15. Tej - A tej nem mérgező, de veszélyes lehet az állatokra. Felnőtt állatokban gyakori, hogy laktáz enzim hiányában képtelenek megemészteni a tejcukrot (laktóz), vagyis laktózérzékenyek. Az ilyen állatok bélcsatornájában rendellenes erjedésnek indul a tejcukor, ezért hasmenést kapnak. A tejitatást akkor is érdemes kerülni, ha nem lép fel utána hasmenés, mert ez esetben is károsíthatja az emésztőrendszert.

 16. Tonhal - Az emberi fogyasztásra gyártott tonhalkonzervek rendszeres etetése sem előnyös a húsevők számára. A tonhal vitaminokban és ásványi anyagokban is szegény, emellett magas higany tartalma tartós etetés esetén higanymérgezés kialakulásához is vezethet.

 17. Zsír - A zsír, a faggyú, a zsíros bőr (pl. pulykabőr) és más zsiradékok etetése egyrészt hizlal, de emellett emésztési zavarokat és betegségeket is okozhat, nem ritkán hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezet. Akár a legkisebb karácsonyi pulyka bőrének megetetése miatt is könnyen az ügyeleten köthet ki a család az ünnepek alatt.

A felsoroltak mellett számos más veszélyes élelmiszer és hulladék fordulhat elő még a lakásunkban. A kávézacc, az elhasznált teafilterek, a kicsírázott nyers krumpli, a romlott ételek, a penészes kenyér. a cigarettacsikk és az alkoholt tartalmazó szeszesitalok is mind-mind veszélyt jelenthetnek az állatok számára.