Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Gyári kutyatápok

Alapvetően három különböző formában kaphatók a kereskedelmi forgalomban a kutyák mindennapi táplálása céljából előállított teljes értékű gyári kutyatápok: nedves, félszáraz és száraz kutyatápok formájában. Mindhárom alkalmas a kutyák etetésére.

Sok áltudományos tévhit kapcsolódik a kutyatápokhoz. Ha azt hallja vagy olvassa valahol, hogy valamely új ajánlás azért jobb a kutyatápoknál, mert azok rákot és egyéb betegségeket okoznak, akkor legyen tisztában azzal, hogy bizonyára annak sem lesz több valóságtartalma, ami e bevezető után következik. Az tény, hogy a kutyatápok nem tökéletesek, de az is biztos, hogy folyamatosan javul a minőségük. Az, hogy az utóbbi három évtizedben megduplázódott a kutyák várható átlagéletkora, elsősorban a takarmányozásuk javulásnak köszönhető, amiben jelentős szerep jutott a tápoknak is. Ez olyan tény, amit lehet tagadni, de megcáfolni aligha. Ha valaki most szerezte be és táppal eteti a kutyáját, akkor a várható átlagos élettartama meghaladja a 15 évet. Ilyen statisztikával egyetlen takarmányozási divat követői sem dicsekedhetnek, vagyis a vegetáriánus étrenddel, csak hússal, nyers táplálékkal vagy akár BARF-al etetett kutyák életkilátásai is rosszabbak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megfelelően összeállított, egészséges házi koszttal elérni vagy akár meghaladni a gyári tápok eredményeit, de az biztos, hogy ez mindig sokkal kockázatosabb, költségesebb és körülményesebb is, mint a gyári tápok etetése.

A különböző kutyatápok közötti legfőbb különbség abból adódik, hogy az általában konzerv formában kapható nedves kutyatápok összetevőinek többségét a víz adja, vagyis egy olyan anyag, amit otthon a csapból olcsón nyerhető. Konzerveket etetve kerül a legtöbbe a kutya táplálása, mert a vízért és a fémdobozért sokat kell fizetni. Ugyanakkor sok kutya részesíti előnyben a nedves táplálékokat, ezért különösen a választás körüli, az étvágytalan, a törpe, a lábadozó és a korábban ételmaradékhoz szoktatott válogatós kutyák etetésére alkalmasabb, mint a száraz tápok. Sokan kiegészítőnek, vagyis kvázi desszertként vásárolják a kutyájuknak a száraz táp mellé a konzerveket, ami elfogadható kompromisszum, ha az állat nincsen elhízva. A fogyókúrára szoruló kutyák esetében azonban indokolatlan ez a kényeztetés, hiszen a kívánatossal ellentétes hatást eredményezhet.

A félszáraz tápok folyamatos etetésre kevésbé alkalmasak, mint a másik két forma, mert általában nagyon sok cukrot, sót, szóját, szénhidrátot, tartósítószert, mesterséges színezéket, étkezési savakat és ízesítőanyagokat tartalmazhatnak. Emiatt ezeket a nedves és a száraz tápokkal szemben leginkább csak kivételes alkalmakkor, különleges körülmények között (pl. nyaralások vagy kirándulások alkalmával) javasolt etetni.

A száraz tápok fajlagosan a legolcsóbbak, mert alacsony a víztartalmuk, így főleg a szárazanyagért, vagyis a hasznos tápanyagokért fizetünk, emellett könnyebben szállíthatók, tárolhatók és etethetők is. Ha bőséges ivóvíz ellátás mellett kapja a száraz tápot a kutya, akkor az tökéletesen megfelel az igényeinek. Nincsen jelentős dietetikai különbség a konzerv és a száraz tápok között, vagyis semmi nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy a nedves táplálék etetése egészségesebb lenne. Mindegyiknek van előnye és hátránya is, de a legtöbb kutya által inkább kedvelt nedves tápokból gyakrabban vesznek fel az igényeiknél többet, és azok fogyasztása során a rágás is elmarad, emellett korlátozott anyagi lehetőségek esetén a leggyengébb minőséggel kell beérni a nedves tápok magasabb ára miatt. Ha kiszámítja a napi etetési költséget, egészen biztosan úgy találja majd, hogy a legolcsóbb konzerv táppal való etetés költsége is felülmúlhatja a prémium minőségű száraz tápokkal való etetés napi költségét. Márpedig a táplálék minősége meghatározó jelentőséggel bír a kutya egészségvédelmében, ezért ha teheti, a megfizethető legjobbat vegye meg a számára, vagyis inkább egy jobb minőségű száraz tápot javaslunk, mint egy olcsónak vélt, gyengébb minőségű konzervet. Emellett fokozottan figyeljen oda arra is, hogy a száraz táp mellé korlátlan mennyiségben kapjon friss ivóvizet a kutya.