Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya fialása

A szukák általában minden nehézség nélkül, maguktól fialnak. Egyedül a nagyfejű fajták esetében gyakori a probléma. Ennek ellenére jobb, ha a tenyésztő jelen van és figyeli az eseményeket. A feladatait több témakörben foglaljuk össze, mint a fialás idejének előjelzése, a felkészülés, a fialás menete és a segítségnyújtás, valamint a sürgősségi és a tervezett császármetszés.

A fialás várható idejének előrejelzése

A szukák vemhessége általában 63 napig tart, de kivételes esetben 59 naptól akár 67 nap is lehet. A vemhesség hosszát az alomszám is befolyásolja, és általában akkor tart a szokásosnál tovább, ha az anyának csupán egyetlen magzata van. Ha a szuka többször párosodott, és a vemhesség idejét a legelső párosodástól számolják, akkor előfordulhat látszólagos túlhordás is, mert lehetséges, hogy nem az első, hanem valamelyik későbbi fedeztetés volt csupán sikeres. Ennek ellenére a fialás várható időpontja legegyszerűbben a fedeztetések időpontjának pontos feljegyzése alapján számítható ki előre, mert a legtöbb szuka (mintegy 95%) vemhessége 63 napig tart.

Ha a megtermékenyítés időszakában rendszeresen végezték a hüvelykenet sejttani vizsgálatát, akkor az elszarusodott szuperficiális sejtek túlsúlyának megszűnésétől, vagyis az utóivarzás kezdetétől számított 57. napon várható a fialás, de ezzel a módszerrel is előfordulhat +/- 3 nap eltérés.

A fialás várható időpontja a megtermékenyítéskor elvégzett hormonvizsgálatokkal (progeszteron, LH) nagy pontossággal előre jelezhető. Ha megállapították az LH csúcs időpontját, akkor attól számítva a legtöbb szuka +/- 1 nap eltéréssel a 65. napon, vagyis a 64. és a 66. nap között ellik meg. Ez a módszer adja ma a legpontosabb előzetes eredményt!

A közelgő fialásnak emellett testi és viselkedési tünetei is vannak, amelyek megfigyelhetők. Az első vemhességük során általában csak a fialás előtti napon fejhető tej a szukák emlőiből, a már elletteknél viszont néhány nappal korábban is. A fialás előtti órákban a szukák viselkedése megváltozik. Általában nyugtalanná válnak, járkálnak, fekszenek-kelnek. Gyakran egyáltalán nem esznek vagy kihányják az elfogyasztott táplálékot. Közvetlenül a fialás kezdete előtt kaparni kezdenek, hogy fészket készítsenek. Ilyenkor sok szuka alaposan átrendezi a gondosan előkészített ellető ládát.

Ennél megbízhatóbb, ha a vemhesség végén naponta megmérik a szuka testhőmérsékletét. Az ugyanis a fialás kezdete előtt mintegy 24 órával általában egy egész Celsius fokot esik. Az 55. naptól ajánlott elkezdeni a mérést, mégpedig végbélben és otthon, a reggeli nyugalomban. A szukáknak általában az egyedre jellemző és meglehetősen stabil a végbélhőmérséklete a vemhesség alatt. A leggyakrabban 38,2 ± 0,1 °C mérhető, de az eredmény ettől eltérő is lehet. A fialás előtt 24 órával azonban nagyjából 1 °C-kal lecsökken a testhőmérséklet. Ritka, hogy ezt sikerül elkapni, vagyis pont 1 °C-kal mérünk kevesebbet, hiszen a szukák általában éjszaka ellenek, ezért sokkal valószínűbb, hogy a fialás napján reggel a két érték közötti hőmérsékletet kapunk. Ha a szuka hőmérséklete több mint 1 °C-ot csökken, az rossz előjelnek tekinthető. Ilyenkor ismételje meg a mérést, és ha jól végezte, tanácsos mielőbb állatorvoshoz fordulni az anyával. Ha 37,2 és 38,2 °C közötti értéket, vagyis a szokásoshoz képest -1 °C-on belüli csökkenést mér, akkor várhatóan aznap éjszaka megtörténik a fialás.

Végül a fialás közeledte a vemhesség utolsó napjaiban progeszteron vizsgálattal is megállapítható. Ilyenkor az jelzi a fialás napját, ha a progeszteron szintje 2 ng/ml alá csökken. Ez általában 24 (18-36) órával a fialás kezdete előtt bekövetkezik.

Felkészülés a fialásra

A fialásra időben fel kell készülni. A szabály az, hogy legalább egy héttel a fialás várható időpontja előtt a kijelölt helynek már készen kell állni, és a szukát ott kell elhelyezni. Ez teszi lehetővé, hogy megszokja az új környezetét. A kiválasztott hely legyen csendes, a padozata és a falai legyenek könnyen takaríthatók és fertőtleníthetők. Tartozzon hozzá annyi mozgástér, ami lehetővé teszi az anya és a kölykök elhelyezését a választásig. A közepes és a nagytestű állatokat a tenyésztők általában egy kifutós kennelben helyezik el, a kistestű anyákat sokan a lakásukban elletik. Itt többféle megoldás is lehetséges, de a legjobb külön szobában elhelyezni az ellető ládát.

A hosszú szőrű kutyáknak ajánlott a fialás előtt levágni a hasa és a mellkasa aljáról a szőrt, ha a szuka 2 héttel a fialás előtt nem kezd ezen a területen fokozottan vedleni.

Készítse elő az ellető a legszükségesebb kellékeket. Ezek alfabetikus sorrendben:

 • állatszállításban segítő ismerős vagy ilyet vállaló taxi telefonszáma
 • gyakorlott tenyésztő ismerős telefonszáma
 • ellátó állatorvos telefonszáma
 • éjszakai ügyeletet nyújtó állatorvosi rendelő telefonszáma
 • érfogók
 • fertőtlenítőszer (Betadine oldat vagy 70%-os etilalkohol)
 • hőmérő
 • ivóvíz és takarmány a szukának
 • konyhai mérleg
 • lázmérő
 • melegítőpárna, vizes palack vagy infralámpa
 • néhány műanyag tál
 • néhány tekercs papírtörlő
 • olló
 • papírtörlő vagy tiszta törülközők
 • pumpás orrszívó
 • steril mullapok
 • steril varróanyag, vastagabb cérna vagy fogselyem
 • szemeteszsákok
 • tejpótló tápszer és cumisüveg
 • telefon
 • törülközőkkel kibélelt műanyag vagy kartondoboz, amiben az újszülöttek elférnek, az aljára behelyezhető a melegítőpárna vagy a meleg vizes palack, illetve elfér az infralámpa alatt

Ha nincsen fürdőszoba a közelben, akkor egy lavór tiszta vízre és szappanra is szüksége lesz.

Fialás (ellés)

A szukák fialásainak többsége az éjszakai órákban zajlik, és általában 4-24 órán belül befejeződik. A legtöbb szuka minden nehézség és segítség nélkül ellik, ennek ellenére kívánatos a tenyésztő jelenléte a fialás során. Többnyire elegendő, ha figyelemmel kíséri a fialás menetét, és csak akkor avatkozik közbe, ha arra valóban szükség van. Néhány nagyfejű fajtánál (pl. buldog fajták) viszont tervezett vagy sürgősségi császármetszésre lehet szükség, ezért jobb erre előre felkészülni.

A fialás több szakaszban történik:

 1. Előkészítő szakasz. Ekkor a szuka elkezd nyugtalankodni, ellazulnak el a medence szalagjai, beszűrődik és tágulékonnyá válik a szülőút.
 2. Megnyílási vagy tágulási szakasz. A szuka egyre nyugtalanabb, elkezd zihálni és fészket készít, ami jelzi, hogy megkezdődtek a méh összehúzódásai. Az első magzat ekkor igazodik be a szülőútba.
 3. Kitolási szakasz. Ez a tulajdonképpeni fialás. A szuka lefekszik vagy vizelő testtartást vesz fel, olykor nyög vagy nyöszörög, közben világra hozza a kölykeit. A teljes kitolási szakasz általában 2-12 óra alatt végbemegy, de kivételesen akár 24 órára is elhúzódhat.

Az újszülöttek világrajövetele általában több lépésben zajlik:

a) a hasizmok megfeszülnek,

b) megjelenik a vízhólyag a párarésben és

c) a magzat átjut a csontos szülőúton, ami általában 10-15 percen belül megtörténik.

Az újszülöttek többsége a lábhólyagban jön a világra. A szuka a magzat megszületése után kirágja a burkot, majd tisztára nyalja az újszülöttet és elrágja a köldökzsinórt. Az újszülött közben általában felsír, majd a tejmirigyek irányába törekszik, ami, különösen az első fialásnál, idegesítheti a szukát. Ilyenkor érdemes áttenni a kölyköket az erre a célra előkészített, meleg dobozba. A következő újszülött 1-2 órán belül a világra jön.

 1. Utószakasz. A szuka fájásai enyhülnek és ritkábbá válnak, közben alábbhagy a zihálás és eltávoznak a maradék méhlepények is. Ez a magzat világrajövetele után általában 15 percen belül, néha azonban csak néhány óra múlva történik meg. A méhlepényeket az anya elfogyasztja. Az első néhány után azonban tanácsos a többit elvenni tőle, ugyanis ha túl sokat eszik, akkor emésztési zavart és hasmenést okozhat. Emellett a méhlepények eltávozását figyelő tenyésztő ellenőrizheti, hogy nem maradt-e vissza néhány az anyaméhben, ami problémát okozhat.

Olykor a szukák egyszerre több kölyköt hoznak a világra, és a magzatburkok is változatos sorrendben távoznak.

Ellési segítségnyújtás

A legtöbb ellés problémák nélkül zajlik le még a tenyésztő távollétében is. Ha a fialásnál jelen van a tenyésztő, vagy más, hozzáértő személy, az segítséget jelenthet, de a legfontosabb szabály, hogy az illető őrizze meg a nyugalmát. A szukák általában ösztönösen elrendeznek mindent, és ebben nem ajánlott zavarni őket, ezért minden beavatkozást meg kell fontolni. Ha pedig úgy tűnik, hogy a szuka nem örül a felügyeletnek, vagyis nyugtalan vagy agresszív lesz miatta, akkor helyesebb magára hagyni. Érdemes kamerát felszerelni az elletőláda fölé, mert így a tenyésztő úgy is nyomon tudja követni az ellés folyamatát, hogy nincsen jelen.

Ha az ellés elakad, vagyis nehéz ellés lép fel, illetve más probléma jelentkezik, akkor szükség lehet a beavatkozásra. Ennek különböző jelei lehetnek. Ilyenek:

 • ha a szuka olyan fajtába tartozik, amelynek a kölykök nagy feje miatt általában nem tudnak maguktól megelleni (pl. buldog fajták, mopsz, Boston terrier)
 • ha 70 napos vemhesség után sem indul meg a fialás
 • ha a tolófájások megindulását és a magzatvíz elfolyását követően 1 órán belül sem jön világra az újszülött
 • ha elakad a magzat a szülőútban
 • ha a következő magzat megszületése között 2 óránál hosszabb szünet lép fel
 • ha a szuka a fialás során hirtelen elesetté, erőtlenné és bágyadttá válik
 • ha 10 percen át tiszta vér folyik a szuka hüvelyből
 • ha az anya nem szabadítja ki az újszülötteket a magzatburokból
 • ha az anya nem nyalja tisztára az újszülötteket
 • ha a szuka túl rövidre rágja az újszülöttek köldökcsonkját
 • ha az újszülött nem lélegzik, vagy elkékült a szája és a nyelve
 • ha szuka nem fogadja el a kicsinyeit a fialás után

Fontos szabály, hogy mindig maradjon nyugodt, ha segítségnyújtásra van szükség, és mérlegelje higgadtan, hogy meg tudja-e oldani a problémát. A kapkodással hibákat követhet el és még a szukát is idegesítheti. Ha a kutya olyan fajtába tartozik, vagy más előzményi adat arra utal, hogy császármetszésre lehet szükség, akkor a leghelyesebb előre felvenni a kapcsolatot az állatorvossal és tisztázni vele a teendőket.

A szülőútban elakadt magzatot általában a tenyésztők is a világra tudják segítheti. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az ilyen magzatok általában halottak, de ha nem, akkor is sokkal kisebb értéket képviselnek, mint az anyjuk, ezért a beavatkozáskor az utóbbira kell koncentrálni. Az elpusztult magzatok általában azért akadnak el, mert nem segítik aktív mozgással a szülőútba való beigazodásukat és áthaladásukat, ráadásul gyakran kiszáradnak és felpuffadnak. Erre a látványra előre fel kell készülni. Ilyenkor úgy segítheti ki az elakadt magzatot, hogy megmosott és fertőtlenített kézzel, vagy ha a magzat sikamlós a magzatvíztől, akkor egy steril gézlappal megfogja a kiálló testrészét és a szuka erőlködésével egyszerre, finoman lefelé húzza. Ilyenkor segít a magzat csavarása is, vagyis az, ha a szülőút hossztengelye körül finoman egy irányba forgatja a kiálló testrésznél fogva, amivel könnyebbé teheti a kijutását. A leghelyesebb, ha mindezt türelmesen, a szuka erőlködéseivel egyszerre, azokhoz időzítve végzi, finoman csavarva, türelmesen lefelé húzza, vagyis nem igyekszik azonnal kirántani. Az elakadt magzatok eleinte általában nehezen mozdíthatók, de ahogy kijjebb jutnak, egyre könnyebben haladnak, végül kicsusszannak.

Fontos, hogy a segítségnyújtás során lehetőleg ne nyúljon be a szülőútba. Ha ez elengedhetetlen, akkor alaposan mosson kezet előtte, majd Betadine oldattal gondosan fertőtlenítse le a szuka párarésének a környékét és a kezeit is.

Gyakran előfordul az is, hogy az anya nem nyitja fel a magzatburkot. Ilyenkor ezt a tenyésztőnek kell megtennie. A köldökzsinórt 5 cm-re a hasfaltól kell lekötnie, majd a kötéstől távol elvágni egy Betadine oldattal vagy alkohollal lefertőtlenített ollóval. Ezután fertőtleníteni kell köldökcsonkot. Erre egy kis pohárban Betadinet ajánlott előre odakészíteni, amibe az egész köldökcsonkot bele lehet meríteni.

Ha az anya nem teszi meg, akkor az újszülötteket finoman, de alaposan át kell dörzsölni. Ezután helyezze őket egy kisebb, infralámpával vagy vizes palackkal nagyjából 32 °C-ra fűtött ládába vagy dobozba. Előbb győződjön meg róla, hogy nem túl meleg. Az újszülöttek szoptatása miatt nem kell aggódni, ez ráér akkor is, amikor a szuka már megellett, vagy legalább megnyugodott, mert hosszabb szünet lép fel két kölyök világrajövetele között.

Ha azt tapasztalja, hogy egy újszülött szája és nyelve elkékült, ekkor próbálja meg egy orrszívóval leszívni a belélegzett magzatvizet a légutaiból, vagy a részben összekulcsolt két tenyere között tartva lóbálája fejjel előre a magzatot, és a mellkas dörzsölésével segítse a lélegzetvételeket. A lóbálás közben vigyázzon, nehogy kicsússzon a kezéből. Ha nagyon csúszik a teste, akkor csavarja közben egy tiszta ruhába vagy papírtörülközőbe.

Mérje meg és jegyezze fel az újszülöttek súlyát, és a legfontosabb azonosítási adatait (pl. ivar, foltok). Miután az anya befejezte a fialást, megnyugszik és lefekszik, abbahagyva az erőlködést és a zihálást. Ha nyugtalan, igyekezzen lecsillapítani. Vigye ki egy rövid sétára, etesse és itassa meg, majd próbálja meg ismét az ellető ládába fektetni. Tegye a hasához a kicsiket. A szuka ekkor általában segítség nélkül is tisztogatni kezdi az újszülötteket, majd megszoptatja őket. Ha ezt látja, nyugodtan elmehet pihenni.

Sok tenyésztő szeret oxitocin injekciót adagolni az ellő szukáknak. Ez helytelen gyakorlat, mert általában felesleges, ráadásul ha kimerült a szuka, akkor hatástalan is. Egy nagyszabású felmérés azt bizonyította, hogy a méhösszehúzók rutinszerű adagolása több problémát okoz, mint amennyit megold, így nem ritka, hogy végül miatta kell állatorvoshoz fordulni. Túl korán, túl gyakran, vagy túl nagy adagban adagolva pedig rendkívül veszélyes is lehet. Ezért jobb állatorvosra bízni annak a megítélését, hogy szükség van-e rá és szabad-e alkalmazni az adott helyzetben.

Ha nem tudja megoldani a problémát, akkor állatorvos segítségét kell kérni. Kihívhat egy állatorvost, de általában bölcsebb előzetes telefonos megbeszélés után a szukával, valamint egy a kölykök tárolására alkalmas dobozzal és az esetleg már megszületett kölykökkel együtt felkeresni egy jól felszerelt rendelőt. Ilyenkor igyekezni kell röviden összefoglalni az előzményeket. Az állatorvos a tenyésztő által elmondottak és a szuka vizsgálata alapján dönti el, hogy konzervatív úton, vagyis méhösszehúzók és egyéb gyógyszerek adagolásával próbálkozik, vagy pedig műtéti úton, vagyis császármetszéssel avatkozik közbe. Az utóbbira általában nem sok idő áll rendelkezésre, mert ha elhúzódik a fialás, akkor az összes kölyök és akár a szuka is elpusztulhat. Ha az állatorvos császármetszést javasol, akkor azt nem érdemes halogatni, mert időben elvégezve kedvezőbb eredményre számíthatunk, mint halogatva. Elkésve nagyobb az esély arra, hogy a kitartó méhösszehúzódások miatt a tartósan oxigénhiányban szenvedő magzatok elpusztulnak, és már csak az anyát lehet megmenteni.

Sürgősségi császármetszés

A császármetszés történhet sürgősséggel, vagyis az ellési segítségnyújtás részeként és ütemezetten, vagyis előre eltervezve is. Ha nincs szükség tervezett műtétre, de valamely oknál fogva (pl. brachiocefalikus fajta, nagy fejű, nagy testű apa használata, korábbi császármetszés) nagy a valószínűsége, hogy császármetszésre lehet szükség, érdemes előre egyeztetni az állatorvossal. A beavatkozásra minden esetben kizárólag megfelelően felszerelt műtőben, steril körülmények között kerülhet sor, különben a beavatkozás az anya és a kölykök egészségét is veszélyezteti.

Az ütemezett műtétek nappal is elvégezhetők, de a sürgősségiekre a legtöbbször éjszaka kerül sor, így gyakran nincs jelen a praxis minden munkatársa, ezért előfordulhat, hogy a tenyésztőnek is segítenie kell. Minden helyzet más, ezért a műtét előtt az állatorvos határozza meg és magyarázza el röviden a teendőket. Minden esetben szükséges, hogy a tenyésztő vigyen magával egy tiszta törülközőkkel vagy papírral kibélelt, megfelelő méretű műanyag vagy kartondobozt, amiben az újszülötteket elhelyezheti. Ha nincs elegendő asszisztencia, akkor az állatorvosok a tenyésztő kezébe adhatják a kölyköket, akinek azokat a már ismertetett módon kell kezelnie, vagyis át kell dörzsölnie és szükség esetén meg kell lóbálnia. Ilyenkor a legkritikusabb az a mozdulatsor, amikor az operatőr vagy a segédje átadja az újszülöttet. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy az átvevő ne emelje a kezét, hanem nyugodtan várja, amíg beleteszik a kölyköt, ellenkező esetben hozzáérhet a steril kesztyűhöz.

Ha nem kívánják tovább tenyészteni a szukát, akkor a császármetszés helyett ivartalanítás is kérhető. Ez megfelelő megoldás a kölykök szempontjából is, hiszen a tejtermelést és -leadást az agyalapi mirigyben termelődő prolaktin és oxitocin hormonok szabályozzák, ezért az ivartalanított szuka is képes a kölykeit szoptatni és felnevelni.

A műtét után a már felébredt anyát és az újszülötteket általában azonnal haza lehet vinni. Ilyenkor ritkán tesznek a sebet védő műtéti gallért a szukára, mert azzal nem tudja a kölykeit gondozni. Szerencsére az anyaság elvonja a figyelmüket és általában nem nyalják a sebüket. Ennek ellenére naponta ellenőrizni kell, és ha bármilyen gyanús jelet (pl. kipirultságot, duzzanatot vagy váladékot) észlel, fel kell venni a kapcsolatot az állatorvossal.

A frissen műtött szukák mozgását korlátozni kell. Ha fel kell emelni, akkor a mellkas alatt és a combok mögött ajánlott megfogni. Csak pórázon sétálhatnak, álljon állandó felügyelet alatt. Tartsa be az utasításokat és adagolja pontosan az előírt gyógyszereket. A műtét utáni napokban rendszeresen ellenőrizze a szuka száj nyálkahártyáját. Fordítsa ki a felső ajkát és tekintse meg a nyálkahártya színét. Ha a nem pigmentált területek rózsaszínűek, akkor rendben van. Ha bizonytalan, érdemes a kapilláris újratelítődési időt is megvizsgálni, amit úgy kell elvégezni, hogy néhány másodpercig megnyomja a kifordított ajak vagy az íny nem pigmentált nyálkahártya területét az ujjaival, amiből ettől kiszalad a vér, és az ujjlenyomat fehér foltként látszik, majd elengedve figyeli, hogy mennyi idő alatt tér vissza az eredeti szín. Ez akkor jó, ha ez 2 másodpercen belül megtörténik. Ha bármelyikkel gondot észlel, vagyis nagyon sápadt (fehér) a nyálkahártya, illetve elhúzódik (3 mp-ig vagy tovább tart) a kapillárisok újratelítődése, a kutyának sürgősségi állatorvosi ellátásra van szüksége. Emellett a szuka étvágyát is kritikusan kell figyelni a műtét utáni időszakban. Ha azt tapasztalja, hogy nem vagy nem eleget eszik, azt is jelezze az állatorvosának.

A császármetszésen átesett szukák első tüzelését ajánlott kihagyni. Ezek az állatok a további vemhességeik végén maguktól is megfialhatnak, de fokozottan kell rájuk figyelni.

Tervezett császármetszés

Kicsit más a helyzet abban az esetben, ha olyan kutyáról (pl. angol buldog szukáról) van szó, aminek előre ütemezetten tervezett vagy programozott császármetszésre van szüksége, vagyis meg sem próbálják hagyományosan megfialtatni a szukát. Ilyenkor a legfontosabb tényező a pontos időzítés. Ha ugyanis túl korán végzik el a műtétet, akkor éretlen kölykök születhetnek, ha pedig túl későn, akkor beindulhat a fialás és sürgősségi beavatkozásra lehet szükség, aminek nagyobb a kockázata. Akár 1-2 napos tévedés is életképtelen kölykök születéséhez vezethet, ezért pontos időzítésre van szükség.

A fialás idejének előrejelzéséről már szóltunk, de a legtöbb említett módszer túl pontatlan, pedig ebben az esetben a pontosságnak kiemelt jelentősége van, ezért az ismertetett lehetőségek közül csupán néhány használható. A várható fialás legpontosabb előrejelzését a megtermékenyítés előtt az LH csúcs napjának meghatározása adja. Ha ez pontosan ismert és nulladik napnak tekintjük, akkor a tervezett császármetszést a 63. vagy a 64. napon ajánlott elvégezni. Az utolsó napokban álljon állandó felügyelet alatt a szuka. Ha az LH csúcs napja nem ismert, akkor a termékenyítés napja alapján várható fialás előtti napokon kell elkezdeni a szuka ismételt progeszteron vizsgálatát, mert ez adja a legmegbízhatóbb eredményt. A császármetszés aznap végzendő el, amikor a progeszteron szint 2 ng/ml alá csökken, mert a spontán fialás általában az ezt követő napon kezdődik el. Végül a progeszteron mérés lehetőségének hiányában a testhőmérséklet reggeli ellenőrzése javasolható. Ezt napokkal az első fedeztetési nap alapján számolt várható ellés előtt kell elkezdeni. Azonnal el kell végezni a műtétet, amikor leesik a végbélhőmérséklet. Ez a módszer gyakran bizonyul megbízhatatlannak, többek között azért, mert a szukák rosszul tűrik az ismételt vizsgálatot,