Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

1. Amit minden kutyatartónak meg kellene tennie

ivartalaníttassa a saját kutyáját!

Ma sok tévhit és rossz hagyomány akadályozza, hogy nálunk is természetes legyen a nem tenyésztési célból tartott kutyák ivartalanítása. Amerikában vagy Nagy-Britanniában mindenki számára teljesen természetes, hogy a kölyökkutyák megelőző egészségvédelme 2 hetes korban a féreghajtásokkal kezdődik, ezek ismétlésével és 6-8 hetes korban a védőoltások beadatásával folytatódik, majd 4-6 hónapos korban a chipbehelyezéssel és az ivartalanítással fejeződik be. Ezek mindegyike állatvédelmi szempontból is fontos, de az ivartalanítás a legfontosabb. A világon még azokban az országokban is, ahol sok állatot ivartalanítanak, a túlszaporulat miatt pusztul el a legtöbb kutya, vagyis az ember több kutyát öl meg, mint a fertőző és nem fertőző betegségek, valamint az öregedés együttvéve! Ha tehát Ön azért tenyészti a kutyáját, mert az okos vagy aranyos, akkor más okos és aranyos kutyák elől veszi el az életben maradás lehetőségét!

Az ivartalanítás, ha azt időben (vagyis az első tüzelés, illetve az ivarérés előtt) elvégzik, akkor sok felnőtt és idős korban fellépő megbetegedés megelőzhető vele, nem beszélve arról, hogy ez a felesleges szaporulat megelőzésének a legbiztosabb módja is. Ezért az ivartalanítást mi akciós árral igyekszünk elősegíteni.

De vegyük sorra, mit is jelent az ivartalanítás az Ön kutyája számára?

A kan kutya időben ivartalanítva tovább marad játékos. Nem alakulnak ki olyan viselkedési problémák, mint a családtagok lábán lovaglás vagy a kanok közötti agresszió. Nem csavarog el a tüzelő szukák után, kisebb az esély arra, hogy elvész, hogy balesetet, fertőző betegségeket vagy verekedésből származó sérüléseket szenved. Emellett sok olyan betegség előzhető meg az ivartalanítással, amivel munkájuk során minden nap találkoznak az állatorvosok. Ilyen a 7 éves kor után gyakori hererák, valamint a bármely életkorban előforduló heresérülések és a here gyulladásos betegségei. És ilyen a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, gyulladása és tályogja is. Aztán ilyenek azok az egyéb betegségek, amelyek csak intakt (nem ivartalanított) kanokban alakulnak ki, méghozzá szintén idős korban, mint a gyakran operálhatatlan gátsérv vagy a perianális adenóma. És még folytathatnánk a felsorolást néhány ritkább kórképpel... Hányszor fordult elő a praxisomban az, hogy ilyen betegségek miatt a tulajdonos nagyon sajnálta, hogy nem végeztette el a műtétet, amíg a kutyája fiatal és egészséges volt!

A szuka kutyák ivartalanításával, ha lehet, még a kanokénál is több kellemetlenség és betegség előzhető meg! Ha időben elvégzik, nincs esély az egyik leggyakoribb idős kori betegség, a tejmirigy-daganat kialakulására. Hasonlóan gyakran fordul elő középkorú és idős kutyákban a méh gennykórja, ami szintén megelőzhető az ivartalanítással. És további számos más betegség, az elcsavargás, a tüzeléssel járó kellemetlenségek és balesetek mellett még a nem kívánt terhesség is csak ivartalanítással előzhető meg biztosan. Hogy ez pénzbe kerül? Így van! De nagyságrendekkel kevesebbe, mint az ivartalanítás elmaradása miatt kialakuló gyakori megbetegedések kezeltetése!

Az ivartalanítás annyira fontos az Ön kutyája, a környezet és a társadalom számára, hogy nyugodt szívvel állathatom: aki azt mondja, hogy ne ivartalaníttassa ki időben a nem tenyészállatnak szánt kedvencét, az vagy mélyen tudatlan vagy szándékos rosszakarója! Ne hallgasson rá! A 4-6 hónapos korban végzett beavatkozás viseli meg a legkevésbé a kutyát és ekkor a legkevésbé kockázatos maga az altatás és az operáció is. Ilyenkor "ússza meg" Ön is a legolcsóbban. Emellett nagyszámú állat vizsgálatával már régen minden kétséget kizáróan, tudományosan bizonyították, hogy nincsen csontozatbeli vagy egyéb hátránya a 4 hónapos kor utáni ivartalanításnak, emellett számtalan további érv is szól az ivarérés előtti beavatkozás mellett. Nálunk különösen sok tévhit övezi az ivartalanítást, hozzá nem értő emberek hosszan sorolják vadabbnál vadabb elképzeléseiket a beavatkozás káráról. Ami igaz: az ivartalanított állat hajlamosabb az elhízásra, amit ésszerű táplálással és mozgatással megelőzhet, kanokban nem előzi meg a prosztatarák kialakulását, szukákban pedig olykor inkontinencia alakul ki a műtét után. Mindez azonban nagyságrendileg kevesebb kellemetlenséget okoz, mint az ivartalanítás elmaradása, vagyis minden nem tenyésztési célból tartott kutyát ajánlott mielőbb ivartalanítani a saját érdekében. Nem beszélve arról a tényről, hogy egy kutyatartó azzal tehet legtöbbet az állatvédelemért, ha ivartalanítja a saját kutyáját. A menhelyek ugyanis már teljesen tele vannak a nem kívánt szaporulattal!

Ha többet kíván megtudni az ivartalanításról, hívjon bennünket!

Ne feledje, csak azzal, hogy ivartalaníttatja a saját állatát, nagyon sok másik állat életét mentheti meg!