Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska karmainak ápolása

A legtöbb macska hozzászoktatható a rendszeres karomvágáshoz. A felnőtt macskák esetén általában csak az állandóan lakásban tartottak elülső karmait kell rövidíteni, a hátulsókat a legtöbb macska rendszeresen lerágja. Az idős macskák és bizonyos betegségek (pl. hipertireózis) esetén a karmok megvastagodhatnak, amitől nehezebben kopnak, ezért különösen hosszúra nőhetnek. Ilyenkor ajánlott rendszeresen vágni őket, különben visszafordulhatnak és belenőhetnek a macska saját ujjába, ami sok fájdalommal és szövődményekkel is járhat.

A karomvágásra használhat emberi körömcsipeszt és macskának gyártott karomvágókat is. Fontos, hogy mindegyiket csak addig használja, amíg éles. Foglaljon helyet egy kényelmes fotelban, ahol semmilyen körülmény nem idegesíti a macskát. Vegye az ölébe úgy, hogy a feje előrefelé nézzen. Finoman fogja meg a macska ujjait, masszírozza, majd enyhe nyomással buktassa elő a visszahúzott karmokat. A legtöbb macskán ezek nem pigmentáltak, ezért általában jól látható az élő rész, ami előtt néhány milliméterrel a karom hegye felé ajánlott kurtítani. Ha ennél nagyobbat vág, belevághat az élő részbe vagy nyomást gyakorolhat rá, ami fájdalmat okoz. Ha nem látja az élő részt, akkor is biztosra mehet. Ilyenkor előrefelé húzva akassza be a vágóalkalmasságot az egyre meredekebben görbülő karom hegyébe, és így csippentse le annak a végét. Legyen mindig nagyon óvatos, mert ha belevág az élő részbe, nem a vérzés lesz a legfőbb problémája, hanem az, hogy fájdalmat okozott a macskának, ami után többé nem engedi levágni a karmait.

Ha a macska idegenkedik a karomvágástól, akkor próbálja meg időnként jutalomfalat adagolásával megfogni a mancsát és a karmait. Ha ezt rendszeresen teszi, megszokja, és kellemes képzettársítás keletkezik. Csak ezután próbálkozzon újra a karomvágással, de eleinte csak egyet vágjon, majd jutalmazza meg a macskát. Jó, ha van segítsége is, aki segít finoman tartani és elvonni a figyelmét a feje megemelésével, játékkal vagy jutalomfalatokkal. Van olyan macska is, amelyik a karomvágást nem, de a reszelést tűri, illetve arra is van példa, hogy otthon egyiket sem hagyja, de ha szakemberhez (kozmetikus, állatorvos) viszik, akkor azok minden nehézség nélkül le tudják vágni a karmait.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kijáró macskák karmait ok nélkül jobb nem kurtítani, mert akadályozhatja a mozgásukat, emellett a macskák kaparással élesítik a rétegekben fejlődő karmaikat és ezt a területük megjelölésére is használják. Ez olyan ösztönös magatartás, amiről a macska nem szoktatható le. Ha a macska falon, ajtófélfán, szőnyegen vagy bútoron kezd el kaparni, akkor vannak lehetőségei. Első lépésben meg kell figyelni, hogy függőleges vagy vízszintes felületet kaparnak, és ennek megfelelő kaparófát vagy szőnyeget, illetve a kettő kombinációját kell beszerezni. A kaparóalkalmatossággal kapcsolatos legfontosabb szabály az, hogy az legyen olyan magas, hogy a macska felnőtt korában is kényelmesen kinyújtózva használhassa és olyan helyre kell állítani a lakásban, ahol senki és semmi sem zavarja a macskát e tevékenységében. Ez a terület legyen tabu, vagyis egy kizárólag a macska számára fenntartott hely, ahol semmi kellemetlenség sem érheti. Az is előnyös, ha a kaparó alkalmatosság aljában búvóhelyet, a tetején pedig fekvőhelyet alakítanak ki, ami még vonzóbbá teheti a használatát. Ennek érdekében érdemes játékokat is akasztani rá és jutalomfalatot tenni a tetejére. A macskák általában a nádfonatből készült kötéllel bevont, vagy más durva anyaggal burkolt felületeket kedvelik a leginkább, de van olyan macska, amelyik a sima fafelületeket részesíti előnyben, amit érdemes szintén figyelembe venni. A legjobb kaparó többféle lehetőséget kínál, vagyis különböző irányú (függőleges és vízszintes) és különböző anyaggal burkolt felületek vannak rajta. Fontos az is, hogy elég stabil legyen, mert a felborulása elriaszthatja a macskát. És az sem árt, ha egy nagy lakásban több, illetve többféle van belőle.

Egy megfelelő kaparófa beszerzésével általában megelőzheti a nem kívánatos kaparást. Ha az mégis megjelenik, ne leszoktatni, hanem átszoktatni próbálja meg a macskát. Ennek egyik lépése az, hogy az általunk választott felületet igyekszünk vonzóbbá tenni. Az egyik kaparót ajánlott odavinni, ahol a macska kikezdte a felületet, vagyis odaállítani a megtámadott ajtófélfa, fal, szőnyeg vagy bútor mellé. Erre akasszon játékokat és tegyen jutalomfalatokat. A legtöbb macska rajong a macskamentáért, ezért szerezzen be egy keveset és azzal is dörzsölje be a kaparót. Ha sikerül átszoktatni rá a macskát, később fokozatosan, kis lépésekben, vagyis napról napra arasznyit haladva a kívánt hely irányába mozgathatja el, miközben ne feledkezzen meg a taszítás fenntartásáról sem a nem kívánt helyeken. A másik, az előbbivel egyszerre ajánlott lépés pedig az, hogy igyekszünk eltántorítani a nem kívánatos helyről a macskát. Ennek érdekében a megtámadott bútort, igyekszünk falat vagy szőnyeget kellemetlen szaganyagokkal, vagyis a felületre fújt macskariasztó spray, vagy citromlé használatával, a kárpit alá molyirtó golyó helyezésével, csípős fűszerekkel (pl. erős paprika őrleményt tartalmazó víz szétpermetezésével), vagy kellemetlen anyaggal (nejlonnal vagy alufóliával) való takarással taszítóvá tenni. Ideiglenesen az egész környező padozat is leteríthető alufóliával, mert erre a legtöbb macska nem szívesen lép rá. Az is jó megoldás, ha könnyen felboruló és nagy zajt csapó építményt emel a nemkívánatos hely elé, ami még az Ön távollétében is elijeszti a macskát, ha odamegy.