Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska fogbetegségei

Tartalom:

  • Bevezető

  • Kórokok

  • Tünetek

  • Diagnózis

  • Gyógykezelés

  • Kórjóslat

  • Megelőzés

Bevezető

Macskánál gyakoriak a fogak és az íny megbetegedései. Míg az embereknél a fogszuvasodás a leggyakoribb probléma, addig a macskára inkább a fogkő képződése jelent nagyobb veszélyt. Ez az íny, majd a fogmeder megbetegedését is okozza, ami a fog elvesztéséhez és további komplikációkhoz vezethet. Ritkábban előforduló fogászati probléma a macskák körében a fognyak felszívódásával járó megbetegedés.

Kórokok

Sok kórok idézhet elő fogbetegséget. Az egyik legfontosabb tényező a táplálkozás. Általában a száraz tápok kevésbé tapadnak a fogakhoz, mint a konzerv tápok, ezért lassabban vezetnek fogkőképződéshez. Máskor retrovírus fertőzés (FeLV, FIV) áll a súlyos fog- és ínybetegség hátterében.

Klinikai tünetek

Sokszor a tulajdonosok nem is sejtik, hogy a macska fogai betegek, az csak az állatorvosi vizsgálat során derül ki. Máskor a rossz szájszag, a táplálékfelvétel zavara vagy a viselkedés megváltozása (a száj "mancsolása") jelzi a betegséget.

Diagnosztika

A fogkövesség észlelése viszonylag egyszerű, de sokszor csak altatatásban lehet a betegség kiterjedését megállapítani. A fogkő ugyanis gyakran elfedi az alatta kialakuló elváltozásokat. A fognyak felszívódása az ínnyel fedett részeken történik, ezért néha röntgenvizsgálatra is szükség van a diagnózis felállításához.

A fogkő eltávolítása

A fogkő eltávolítása csak altatásban lehetséges és a menthetetlen fogak eltávolításával, kihúzásával, illetve kivésésével együtt végezzük. Sok tulajdonos fél az altatástól, pedig a betegség elhanyagolása sokkal több veszélyt hordoz magában.

Annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az altatásban rejlő kockázatot, olyan modern eljárásokat alkalmazunk, amelyeket az idős macskák is jól tolerálnak. Jelentősen növeli a biztonságot, ha az altatás előtti napokban vérvizsgálattal ellenőrizzük a macska egészségi állapotát, ami különösen 7 évesnél idősebb vagy valamilyen betegségben szenvedő állatok esetében ajánlott. Elhanyagolt esetekben ajánlott néhány nap antibiotikum-kezeléssel bevezetni a beavatkozást.

A fogkő eltávolítását ultrahangos depurációval végezzük. Közben egyesével ellenőrizzük a fogakat és az ínyt. A beteg fogakat eltávolítjuk, a többit pedig polírozzuk, hogy ellenállóbbak legyenek a fogkőképződéssel szemben.

Kórjóslat

Az időben elkezdett kezeléssel a folyamat általában visszafordítható. Fogmeder-gyulladás esetén a beteg fog, illetve fogak eltávolítása az egyetlen megoldás. Ha a fogkő ugyanis eltolja az ínyt a fogtól, lehetővé teszi a fogmeder baktériumos fertőzését. A gyulladás az ínyt, a mandulákat és a torkot is érintheti. Mivel a véráramba kerülő baktériumok gyakran a vesében akadnak meg, így az elhanyagolt esetek veseelégtelenséget is okozhatnak.

Megelőzés

A megfelelő szájhigiénia fenntartása érdekében az alábbiakat javasoljuk:

  1. Mossa rendszeresen a macska fogát. Ehhez ne használjon emberi fogkrémet, az kellemetlen és mérgező is lehet. A macska számára készült speciális fogkrém és fogkefe kapható, ami ízletes és ezért jelentősen megkönnyíti a beavatkozást. A részletekről szívesen adunk felvilágosítást.

  2. Etessen száraz tápot. Ha már egyszer kialakult a fogkő, ajánlott ellene speciális gyógytápot (Hill's Prescription Diet t/d) választani. Ez nem szedi le a már felépült fogkövet, de segít megelőzni annak a kialakulását.

  3. Félévente ellenőriztesse állatorvossal a macska fogait.

Ha a fogkő eltávolítására van szükség, egyeztessen időpontot a beavatkozásra. Elhanyagolt esetben néhány nappal a beavatkozás előtt antibiotikum kezelést ajánlott kezdeni. Előző este etesse meg a macskát, majd vegyen el minden ételt előle. Ivóvízről továbbra is gondoskodjon. Hozza el a macskát a megbeszélt időpontban a rendelőbe. Általában még aznap délután hazaviheti. A beavatkozás utáni este ne engedje ki, nehogy balesetet szenvedjen. Adjon neki könnyű vacsorát és másnap reggeltől a megszokott tápját.