Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska idült veseelégtelensége

Tartalom:

 • Bevezető

 • Előfordulás

 • Tünetek

 • Diagnózis

 • Lefolyás

 • Gyógykezelés

 • Kórjóslat

 • Megelőzés

Bevezető

Az idült vesebetegségek meglehetősen gyakoriak a macskákban, különösen idős korban. Veseelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a vesék már nem képesek ellátni a feladatukat, ami gyakran idült, vagyis lassan lezajló vesebetegség miatt alakul ki. A veseelégtelenség nem azt jelenti, hogy a vesék nem képesek vizeletet termelni, hanem gyakran éppen ellenkezőleg. A vesék teljesítményének csökkenése ugyanis általában bőséges, de híg vizelet termelődéséhez vezet, ezért a legtöbb veseelégtelenségben szenvedő macska nagy mennyiségű vizeletet ürít, mégpedig annak érdekében, hogy ezzel a híg vizelettel minél több salakanyagot tudjon a szervezetből eltávolítani. Ez a jelenség gyakran zavarba hozza a macskatartókat.

A macska korosodásával sokszor a vesék "használódnak el" először. A folyamat hónapokig-évekig tart. Kezdetben nem jár látható tünetekkel, sőt, a vese betegsége ellenére még a vér- és a vizeletvizsgálatok is kedvező eredménnyel zárulhatnak. Később azonban, ahogy a vesék állapota romlik, általában zsugorodnak, mert a működő veseszövet helyét fokozatosan hegszövet veszi át. Végül kicsivé és keménnyé válnak. A vesék hatalmas tartalékkapacitásának köszönhetően a még ép veseszövet sokáig képes ezt kompenzálni, de mikor a veseszövet 2/3-ada károsodott, kialakulnak a progresszív veseelégtelenség tünetei és a betegség laborvizsgálatokkal is diagnosztizálhatóvá válik. A bomlástermékek ugyanis felhalmozódnak a vérpályában, amit szakszóval húgyvérűségnek (urémiának) nevezzük.

A vesék a vér szelektív szűrői. Bizonyos feleslegessé vált, gyakran káros salakanyagokat távolítanak el a vérből, másokat pedig, amelyek fontosak a szervezet számára, nem engedik át a vizeletbe. Mint említettük, a szűrőképesség romlása hígabb vizelet termelődéséhez vezet, amivel kevesebb salakanyag távozik a szervezetből, ezért ezt a legtöbb beteg macska úgy igyekszik kompenzálni, hogy több vizeletet termel. Mivel nő a szervezet folyadékvesztése, ezért a macska több vizet iszik, hogy ki ne száradjon.

Azt a szakaszt, amikor a bőséges, de híg vizelettel még elegendő bomlásterméket képes a beteg a szervezetéből eltávolítani, kompenzáltnak nevezzük. Amikor erre már képtelen, húgyvérűség jön létre, ami étvágytalanság és más súlyos tünetek kialakulásával jár. Ez a dekompenzált szakasz.

Előfordulás

Minél idősebb a macska, annál nagyobb valószínűséggel betegszik meg idült vesebetegségben. Ez általában 7-12 éves kor között kezdődik el és a 15 évesnél idősebb macskákban már meglehetősen gyakori. Az idős macskák 30%-a szenved valamilyen vesebetegségben. Nincs különbség a nőstények és a kandúrok között a gyakoriság vonatkozásában.

Gyakrabban diagnosztizálunk vesebetegséget az átlagnál maine coon, abesszin, sziámi, orosz kék és burmai macskákban.

Kórokok

Az idült vesebetegség hátterében leggyakrabban a működő veseszövet idült gyulladásos megbetegedése (szakkifejezéssel: krónikus tubulointerszticiális nefritisz) áll. Ez különböző kórokok hatására alakulhat ki, vagyis nem specifikus szövetelváltozás. A legtöbb estben ezért nem lehet meghatározni a betegség valódi okát. Általában fertőző vagy örökletes betegségek, mérgezések, daganatok vagy autóimmun folyamatok, illetve ezek együttese idézi elő a vese idült megbetegedését.

Emellett több olyan hajlamosító tényezőt is ismerünk, amelyek hozzájárulhatnak a vesék idült megbetegedéséhez:

 1. Hipertireózis (a pajzsmirigy túlzott működése). Ez az idős macskák meglehetősen gyakori hormonális megbetegedése. Ezek az állatok általában magas vérnyomásban szenvednek, ami növeli a vesén átáramló vér mennyiségét. Ez felgyorsítja a vesék öregedését, de egyben segít is kompenzálni a működési zavart. Ahogy elkezdjük kezelni kezdjük a macskát a hipertireózis ellen, úgy csökken a vérnyomás és ezzel a veséken átáramló vér mennyisége is, ami veseelégtelenség kialakulásához vezethet.

 2. Vizeletsavanyító táp etetése középkorú vagy idős macskákkal. A fiatal felnőtt macskák leggyakoribb alsó húgyúti megbetegedését olykor magnézium-ammónium foszfát (struvit) kristályok kialakulása okozza. Ezt megelőzendő sok tápba vizeletsavanyító anyagot kevernek, mert a savas vizeletben ez a kristály feloldódik. Ilyen tápot nem javasolt a középkorú és az idős macskákkal etetni, mert hosszú távon károsak a vesére. Ráadásul ezek etetése kálium veszteséghez is vezet, aminek tartós hiánya szintén vesebetegségre hajlamosítja az idős állatokat.

 3. Húgyúti fertőzések. A vesék és/vagy a húgyhólyag fertőzése gyakran tünetmentesen zajlik le és a veseelégtelenség kialakulásának fontos tényezője lehet. Ezért a vesebeteg macskák vizeletét ajánlott baktériumok jelenlétére is megvizsgálni.

Klinikai tünetek

Mint azt már említettük, a veseelégtelenség legjellemzőbb tünete a fokozott vízfogyasztás és vizeletürítés (szakkifejezéssel: polidipszia és poliuria, PD/PU). Az előrehaladott, dekompenzált esetekben étvágyromlás, fogyás, ápolatlan szőrzet, elesettség, bágyadtság, hányás, hasmenés, kiszáradás és kellemetlen szájszag is előfordulhat. Néha fekélyek képződnek a szájban. Ha magas vérnyomás is kíséri a vesebetegséget, akkor szívzörej, agyvérzés és az ideghártya leválása miatt hirtelen megvakulás is felléphet. Az ilyen macskák különböző tárgyaknak ütköznek, a pupillájuk tág és fénymerev. A vese megbetegedése miatt kialakuló vérszegénységet is gyakran szívzörej jelzi. Ha végül képtelenné válnak a vesék vizeletet termelni (szakkifejezéssel: anúria lép fel), az rövid időn belül elhulláshoz vezet.

Diagnózis

Az idült vesebetegségeket a kórelőzményi adatok, a klinikai vizsgálat, valamint vér- és vizeletvizsgálat segítségével diagnosztizáljuk. A vérvizsgálat során a vesével ürülő bomlástermékek, a karbamid és a kreatinin vérszintjét állapítjuk meg. Ha ezek értéke magas és a vizelet fajsúlya alacsony, akkor veseelégtelenség áll fenn. Az egészséges macskák vérében alacsony a bomlástermékek mennyisége és nagyon koncentrált a vizeletük, ezért magas annak a fajsúlya.

A képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang) nem helyettesítik a fenti vizsgálatokat. A veseelégtelenség, annak mértéke és következményei is csak klinikai, vér- és vizeletvizsgálat segítségével mérhető. Ezek kiegészítésére a képalkotó eljárások olykor hasznosak lehetnek, de az utóbbiak önmagukban viszonylag ritkán nyújtanak használható információt.

Gyógykezelés

A dekompenzált esetekben a betegség gyógykezelése két szakaszban történik:

I. Szakasz: kórházi ellátás

Ebben a szakaszban nagy mennyiségű folyadékot adunk a macskának intravénásan annak érdekében, hogy kimossuk a szervezetéből a felhalmozódott bomlástermékeket. Ezt szakkifejezéssel diurézisnek nevezzük. Célja az is, hogy a maradék veseszövet működését javítsuk. Ha elég működő veseszövet maradt, akkor a diurézis segítségével a mérgező bomlástermékek eltávolíthatóak és az elveszített elektrolitok (különösképpen a kálium) pótolhatóak, amivel tovább javítható a vesék teljesítménye. Emellett megfelelő táplálást biztosítunk és csillapítjuk a hányást és a hasmenést is.

Ha az intenzív kezelés 3-4 napja alatt javulás következik be, csökken a karbamid és a kreatinin vérszintje, javul a kórjóslat, különösen, ha ezután sikerül otthon is a megfelelő kezelést biztosítani. Ha nincs javulás 3-4 napon belül, akkor a kórjóslat kedvezőtlen. Sajnos nem tudjuk előre megjósolni azt, hogy melyik macskánál tudunk javulást elérni. Olykor az enyhének tűnő esetek gyógyíthatatlannak bizonyulnak, a reménytelennek vélt esetek pedig jól kezelhetőek.

A veseátültetés elvileg macskákban is megvalósítható, azonban rendkívül költséges, így aligha válik általánossá a közeljövőben.

II. Szakasz: otthoni kezelés

Ha javulást értünk el az intenzív folyadékpótlással, vagy a macska a diagnózis felállításakor még kompenzált szakaszban van, akkor otthoni kezeléssel igyekszünk támogatni a vesék működését. Ha ez elmarad, a macska állapota gyorsabban súlyosbodik. Ezért a betegeket egész hátralevő életükön át kezelni kell az alábbi módszerek valamelyikével vagy azok kombinációjával. A megfelelő kezelés kiválasztása az eset egyedi értékelése alapján történik. Az alkalmazott kezelések azok gyakoriságának sorrendjében:

 1. Gyógytáp etetése. A megfelelő diéta sokféleképpen támogatja a veseműködést. Egyrészt csökkenti a káros bomlástermékek termelődését, ezáltal tehermentesíti a veséket, másrészt az alacsony foszfortartalma révén megelőzi ennek az elemnek a felhalmozódását. Többféle vesebeteg gyógytáp is kapható, mi a kedvező klinikai tapasztalatok alapján a Hill's Prescription Diet k/d-t javasoljuk. Fontos, hogy vásárláskor a 7 évesnél idősebb macska esetében figyeljen arra, hogy a húgyúti megbetegedések vagy a húgyhólyaggyulladás ellen ajánlott tápok a fiatal felnőtt macskák alsó húgyúti megbetegedésének leggyakoribb formája, a struvit kristályok képződése ellen nyújtanak védelmet, de kimondottan károsak az idős, vesebeteg macskák számára.

 2. Vérnyomáscsökkentés. Mint említettük, a vesebeteg macskák többsége (mintegy 65%-a) magas vérnyomásban szenved. Ezt fontos kezelni az ideghártya leválása okozta vakság és az agyvérzés megelőzése érdekében. Emellett egyes készítmények képesek javítani a vese teljesítményét is azáltal, hogy a glomeruláris (a glomerulusok a vese szűrőegységei) vérnyomást is csökkentik, amivel lassítják a további a vese további károsodását és mérséklik a fehérjeveszteséget is a vizelettel.

 3. Otthoni folyadékpótlás. Ha szükséges, folytatni kell otthon is a folyadékpótlást. Ilyenkor a leghatékonyabb megoldás a megfelelő infúzió bőr alá adása. Ez támogatja a vesék működését. A betegség súlyosságától függően naponta, többnaponta vagy hetente kell elvégezni. A legtöbb macskatartó kezdetben idegenkedik ettől, de aztán hamar beletanul.

 4. Étvágyjavítás. A vesebetegség gyakran jár étvágyromlással. Ha a macska nem eszik, akkor a saját testfehérjéit használja fel, ami gyorsan további állapotromláshoz vezet, ezért is fontos ilyenkor az étvágyjavítás.

 5. Kálium kiegészítés. A vizelet mennyiségének növekedésével nő a kálium veszteség. A szervezet káliumtartalékai kimerülnek, ami tovább csökkenti a vesék teljesítményét. A kör bezáródik: minél gyengébb a vesék teljesítménye, annál több kálium távozik a szervezetből és minél alacsonyabb lesz emiatt a vér káliumszintje, annál gyengébben teljesítenek a vesék. Emiatt a vesebeteg macskák olykor kálium kiegészítésre szorulnak.

 6. A foszfor megkötése. Amikor a vesék teljesítménye csökken, a foszfor halmozódik fel a szervezetben. A vér magas foszfor szintje hozzájárul az elesettség és az étvágytalanság fokozódásához. A foszfor felszívódásra alkalmatlan formában megköthető a bélcsatornában.

 7. A kalciumhiány mérséklése. A vérben a kalcium és a foszfor aránya 2:1 körül van. Ha nő a vér foszfor szintje az serkentőleg hat a mellékpajzsmirigyre, ami ezért több kalcitonin hormont termel. A kalcitonin úgy növeli a vér kalcium szintjét, hogy a csontokból vonja ki azt. Emiatt a csontok gyengévé, törékennyé válhatnak. Megfelelő gyógykezeléssel csökkenthető a mellékpajzsmirigy működése és növelhető a kalcium felszívódása is a bélcsatornából.

 8. A vörösvértest termelés fokozása. A vesék termelik az eritropoetin nevű hormont, ami stimulálja a csontvelőben a vörösvértestek termelődését. A vese megbetegedése ezért gyakran vérszegénység kialakulásával is jár, amit szintén kezelni kell.

Kórjóslat

A betegség kimenetele sok tényező függvénye. Ha a macska jól reagál a kezelés első szakaszára, akkor kedvezőbb. A kompenzált állapot fenntartásához a macska rendszeres ellenőrzésére van szükség, hogy a bekövetkező változásoknak megfelelően módosíthassuk a kezelést. Még a legreménytelenebbnek tűnő esetekben is érdemes próbálkozni, mert gyakran helyreállítható a vesék működése és ez hónapokig vagy akár évekig is fenntartható. Ugyanakkor sajnos az is előfordul, hogy a kezdetben enyhének tűnő esetek megállíthatatlanul romolnak és elhullással végződnek. Jelenleg nem rendelkezünk olyan vizsgáló eljárással, amivel a betegség kimenetele egyértelműen előre jósolható lenne.

Megelőzés

A legtöbb esetben a vese megbetegedése nem előzhető meg, mert az a korosodás következménye. Azonban a betegség ismert okai kivédhetőek, ha a fertőzéseket időben felismerjük és kezeljük, illetve ha a középkorú és az idős macskákat nem etetjük vizeletsavanyító tápokkal. A 7 éves és annál idősebb macskáknak gyártott "senior" tápokat általában úgy állítják össze, hogy csökkentsék az időskori vesebetegségek valószínűségét. Ha nem áll fenn kizáró ok, akkor a vesebetegek macskáknak ajánlott gyógytáp is etethető megelőzésképpen. A legfontosabb azonban az idősödő macska állandó megfigyelése, az étvágy és különösen a vízfogyasztás ellenőrzése. Emellett ajánlott rendszeres vizelet- és vérvizsgálattal is ellenőriztetni az idős macska állapotát.