Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska vizsgálata

A macskák betegségeik egy része nyilvánvaló klinikai tünetekben (pl. hányás, hasmenés) nyilvánul meg, a többi észrevétlenül (lappangva) fejlődik, vagyis nem jelzi semmilyen tünet a megbetegedést, amíg az súlyossá nem válik. Minden megbetegedés kezelése a korai szakaszban a legeredményesebb, ezért a betegségek korai felismerése életmentő lehet, és jelentősen javíthatja a macska életminőségét és életkilátásait. Ráadásul átlag 5-szőr gyorsabban öregednek nálunk és nem tudják elmondani a problémáikat sem. Emiatt szükség van arra, hogy minden macskatartó rendszeresen figyelemmel kísérje az állata egészségi állapotát, amibe beletartoznak az otthon a tulajdonos által rendszeresen végezhető vizsgálatok, amelyek jelentős mértékben növelik a macska biztonságát, valamint rendszeresen, az egészséges felnőtt állatok esetén legalább évente, a beteg vagy idős állatok esetében pedig legalább félévente végzendő állatorvosi vizsgálatok. Az utóbbiakat nevezik szűrővizsgálatoknak is. Az alábbiakban erről a két lehetőségről lesz szó.

Otthoni vizsgálat

A macskatartók így vagy úgy, de minden nap véleményt formálnak a macskájuk állapotáról. Akkor is, ha nem vizsgálják. A leghelyesebb, ha ezt tudatosan, szisztematikusan végzik. Nem kell egyetemi diploma ahhoz, hogy ellenőrizze az alapvető jeleket. Aki ugyanis rendszeresen és tudatosan vizsgálja a saját macskáját, az sokkal előbb észreveszi a betegségekre utaló elváltozásokat, mint aki csak felületesen szemléli az eseményeket. He elváltozásokat észlel, ne kísérletezzen otthon a kezelésükkel, hanem forduljon állatorvoshoz.

Aki elkezdi az otthoni vizsgálatokat, az próbáljon meg az alábbi iránymutatás szerinti sorrendben haladni és gondolatban kipipálni a felsoroltakat:

Viselkedés és kedélyállapot

Az egészséges macska az életkorára jellemző, megszokott módon viselkedik, megfelelően élénk és érdeklődő a környezete iránt. A betegségek gyakori jele a viselkedésben vagy a kedélyállapotban bekövetkezett változás. A beteg állat gyakran visszahúzódó, elbújik, fáradt benyomást kelt, jelölni kezd vagy antiszociálissá is válhat.

Testsúly és kondíció

Az ideálishoz közeli testsúly és kondíció a macskák esetében is az egészség jele. A tartós fogyás és az elhízás egyaránt utalhat betegségekre. A kevesebbet mozgó állatok izomzata idővel fokozatosan csökken, ami nem ritkán mozgásszervi vagy hormonális betegségek jele.

Mozgás

A macska mozgása is az életkorára jellemző. Amellett, hogy olykor egyáltalán nem képes mozogni vagy látható a mozgászavar (sántaság) lépett fel, azt is észre kell venni, ha csak kevesebbet mozog a szokásosnál vagy egy kicsit megváltozik a testtartása. Ezek ugyanis gyakran betegségek első tünetei.

Bőr és szőrzet

Az egészséges állat bundája ép, bőre rugalmas, szőre fényes. A szőrhiány, a túlzott korpázás, a bőr kipirultsága vagy duzzanata betegségre utal. Gyakran semmilyen bőr vagy szőrtünet nem észlelhető, de a macska egyes területek nyalásával jelzi, hogy probléma van.

Száj és fogak

Az egészséges állat szájának nem pigmentált nyálkahártyája rózsaszín, fogazata ép. A pigmentáció természetes. A száj és a fogazat ellenőrzése olykor nehéz feladat, pedig az egyik legfontosabb része az otthoni vizsgálatnak. Ezért is fontos nagy türelemmel és megfelelő jutalmazással naponta ismételni, a rendszeres ellenőrzéssel ugyanis hozzá lehet szoktatni a macskát a száj vizsgálatához. Ha nem tűri a vizsgálatot, csak érintse meg a száját és jutalmazza. Ismételje ezt sokáig. Türelemmel és jutalmazással minden macskánál elérhető, hogy az ajkait hátrahúzva megtekinthesse a zápfogakat, illetve kitátva a száját belepillanthasson. Így időben észre lehet venni a törött fogakat, a fogkövet és a kipirult, duzzadt fogínyt, az íny és a száj nyálkahártyájának elváltozásait vagy a betegségekről árulkodó nyálzást és kellemetlen leheletet. A rendszeres ellenőrzés akár életmentő is lehet, hiszen az elhanyagolt fogazat gyakran vezet fogmeder-gyulladáshoz, ami tönkreteszi a veséket és a szervezet egészét is veszélyezteti.

Szemek

Az egészséges macskák szeme fényes és tiszta. A belső szemzugban minden nap találunk egy kis csipát, amit oldalanként tiszta kendővel (papírzsebkendővel) az orr felé simítva könnyű eltávolítani. Ha ennél több váladék van, többször kell tisztítani a váladékot. A kipirult vagy homályos szem már biztosan betegséget jelez. A fénykerülés (hunyorgás, a fény okozta fájdalom elől való menekülés) olykor viselkedési zavarnak is tűnhet.

Fülek

Az egészséges fül belül tiszta, szőrtelen és kellemetlen szagoktól mentes. A macskák gyakran a fülük vakarásával jelzik, hogy baj van. Ezt érdemes rendszeres ellenőrzéssel megelőzni, egyrészt hogy ehhez is hozzászokjon a macska, másrészt hogy időben észrevegyük a rendellenességeket. A beteg hallójárat fala gyakran kipirult és abnormális váladék található benne.

Táplálékfelvétel és vízfogyasztás

Az egészséges macska étvágya jó, örömmel és általában nyugodtan eszik. A vízfogyasztása is a szokásos, vagyis az évszaknak, a külső hőmérsékletnek, a napi mozgásnak és a tápláléknak egyaránt megfelelő. A táplálkozásban beállt változásokat mindenki könnyen észreveszi, de a vízfogyasztás változásait tudatosan figyelni kell, hiszen különösen a tartósan megnőtt vízfogyasztás jelez gyakran betegségeket, mint a veseelégtelenség, a hipertireózis vagy a cukorbetegség. Ez minden esetben ok egy állatorvosi vizsgálatra. Az sem jó, ha keveset iszik egy macska, mert a fajra jellemző leggyakoribb betegségeire (felnőtt korban az alsó húgyúti megbetegedés, idős korban a veseelégtelenség) hajlamosít.

Bélsár- és vizeletürítés

A bélsár- és vizeletürítésben beálló változások gyakran jelzik a betegségeket. Észre kell venni, ha a bélsár hígabb vagy szárazabb, a vizelet pedig véres. Olykor az ürítés módjában beállt változás kelti fel a figyelmet, pl. gyakrabban vagy ritkábban, fájdalmasan erőlködve vagy rossz helyen (az alomtálon kívül) ürít az állat. Gyakori betegségtünet az is, hogy egy testnyílásból váladék szivárog.

vissza az elejéhez

Állatorvosi vizsgálat

A modern egészségvédelem egyre fontosabb részévé váltak a betegségek tervszerű megelőzése mellett azok korai felismerésére irányuló szűrővizsgálatok is. Ma már ott tart a modern állatorvoslás. hogy a védőoltásokkal és parazita ellenes kezelésekkel egyenrangú, elengedhetetlen megelőző beavatkozásoknak tekintjük az egészséges felnőtt állatok esetében legalább évenként egyszer elvégzett, illetve a beteg vagy idős állatok legalább félévenkénti állatorvosi vizsgálatát. Ez, szakszerűen végezve, számos olyan betegség korai feltárását teszi lehetővé, amit otthon nem vehet észre a tulajdonos.

Mi, a Mancsoknál nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy rendelőinkben hiánytalan diagnosztikai és szűrővizsgálati lehetőségekkel álljunk ügyfeleink rendelkezésére, és kedvezményes árú csomagokban kínáljuk a szűrővizsgálatokat. A részletek felől kérjük érdeklődjön személyesen a rendelőben vagy telefonon (Krisztinaváros, Újpest). A fontosabb szűrővizsgálati lehetőségeket az alábbiakban igyekszünk összefoglalni:

Javasolt szűrővizsgálatok

1. Altatás előtti vizsgálat:

  • fizikális vizsgálat

  • vérvizsgálat

2. Egészséges felnőtt macskák évenkénti szűrővizsgálata:

  • fizikális vizsgálat

  • vérvizsgálat

  • vizeletvizsgálat

3. Idős, beteg vagy rossz kondíciójú macskák rendszeres szűrővizsgálata:

  • részletes fizikális vizsgálat

  • részletes diagnosztikai vérvizsgálat

  • részletes diagnosztikai vizeletvizsgálat

  • mellkasi szervek röntgenvizsgálata

Köztudott, hogy ma már rengeteg vizsgálómódszer létezik és ezekkel különböző betegségtünetek ismerhetők fel. Ez azt is jelenti, hogy ha valaki mindent tudni akar az állata egészségéről, akár vagyonokat is költhet szűrővizsgálatokra. Szerencsére erre általában nincsen szükség, hiszen tudjuk, hogy vannak több korai betegségtünetet felderíteni képes szűrővizsgálati eljárások, és léteznek olyanok is, amelyeket csupán egy-egy szerv vagy szervrendszer kiegészítő vizsgálatára használhatunk. Az előbbieket szinte minden megbetegedés esetén ajánlott elvégezni, ha kielégítő klinikai adatbázist szeretnénk összegyűjteni az állat állapotáról, az utóbbiak szükségessége pedig az alapvető vizsgálatok során nyert adatok alapján merülhet fel. A fejlett állategészségügyi ellátás és megelőzés egyaránt ezen a felismerésen alapul. Azok a vizsgálómódszerek, amelyek a legtöbb beteg ellátása során alapvetően fontos információkkal szolgálnak, és a szűrővizsgálatokra is leginkább alkalmasak, a következők:

Mind közül a legfontosabb a fizikális vizsgálat, vagyis az, amikor egy állatorvos kikérdezi az előzményi adatokat, majd az érzékszervei (látás, tapintás, szaglás, hallás) segítségével az orra hegyétől a farka végéig megvizsgálja a macskát. Erre felnőtt állatok esetén legalább évente akkor is sort kell keríteni, ha a macskának látszólag nincsen semmi baja. Egy jó állatorvos ugyanis az ilyen esetek mintegy felében is talál valamilyen problémát. Ha megfelelően végzik, segíthet fényt deríteni a betegségekre akár azok korai szakaszában, és segít meghatározni azt is, hogy szükség van-e kiegészítő vizsgálatok végzésére. A legfőbb cél azonban a betegségek időben való felismerése, ami nagyban befolyásolja a gyógykezelés eredményességét. Az évenkénti fizikális vizsgálat emellett alkalmat ad az aktuális tartási, nevelési és etetési kérdések, valamint a szükséges megelőző beavatkozások (pl. parazita elleni kezelések, védőoltások, szűrővizsgálatok) végrehajtására is.

A vérvizsgálat jelentősége sem kisebb. Ez több részből áll. A betegségek felderítése érdekében egyrészt hematológiai vizsgálat történik, ami segíthet fényt deríteni a vérsejtek eltéréseire, köztük a vérszegénységre vagy a kiszáradásra, a fertőző betegségek vagy a tartós stressz állapot fennállására, emellett gyakran derít más betegségekre is, mint a retrovírusok (FeLV, FIV) jelenlétére. Szintén alapvető a vér biokémiai vizsgálata, ami enzimek és anyagcsere termékek vizsgálatával hívja fel a figyelmet az anyagforgalmi (pl. cukorbetegség) vagy hormonális (pl. hipertireózis) betegségekre, valamint egyes szervek, így a máj, a hasnyálmirigy vagy a vese megbetegedéseire.

A vizeletvizsgálat érthetetlenül elhanyagolt lehetőségeket rejt magában. A vizelet fajsúlya jelezheti a kiszáradást, vagy vese, hormonális és egyéb betegségekre hívhatja fel a figyelmet. A vizelet biokémiai vizsgálata a sav-bázis anyagcsere zavarának, illetve húgyúti és egyéb szervi (pl. máj) megbetegedések felderítésére szolgálhat. A vizelet üledék pedig elsősorban a vese és a húgyutak állapotáról szolgáltat további információkat. Emellett további (pl. mikrobiológiai) vizsgálatokra is lehetőség van. A vizeletvizsgálat nélkülözhetetlen az idős állatok szűrővizsgálata és a húgyuti betegségek diagnosztikája során.

A röntgenvizsgálat is sokkal kevesebb készül, mint ami indokolt lenne, pedig nem csak áttekintést ad a szervezet egészéről, de a mozgásszervektől a légutakig számos szerv és szervrendszer szűrővizsgálatára is alkalmas.

A fenti alapvető vizsgálatok mellett további kiegészítő szűrővizsgálati lehetőség (pl. bélsárvizsgálat, ultrahangvizsgálat, szemnyomás mérése, CT, MRI) létezik még, de ezekre általában csak akkor kerítünk sort, ha a felsoroltak azt szükségessé teszik. Az, hogy mikor, melyiket és milyen gyakorisággal ajánlott ezeket elvégezni, azok hasznossága és az általuk feltárt betegségek gyakorisága alapján lehet eldönteni. A fenti szűrővizsgálatokat az elfogadott ajánlások figyelembevételével állítottuk össze. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a macskák általában 9 éves kortól számítanak öregnek.