Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Játék

A játék rendkívül nagy jelentőséggel bír a macskák életében. Általában nem kell rá megtanítani a macskákat, hiszen az a természetes viselkedésük része, és egyben nélkülözhetetlen is a számukra, mert segít felkészíteni a kiscicákat az önálló életre, elfoglaltságot ad és növeli az önbizalmukat is. A házimacskák még felnőtten is szívesen játszanak. A más macskákkal, emberekkel és idegen állatfajokkal, valamint a különböző eszközökkel való játékok egyaránt fontos szerepet játszanak, mert nélkülözhetetlenek a szocializációjukban és a viselkedészavarok megelőzésében, valamint az idegrendszerük és a mozgásszerveik harmonikus fejlődésében is. Ezért már fiatalon sokat kell játszanak, amiben az embereknek is részt kell venniük.

Az a jó, ha a macskák egész életükben sok és sokféle játékot kapnak, amelyeket időnként még cserélgetnek is. A kereskedelmi forgalomban sokféle macskajáték kapható. Az emberekkel való játékra a leginkább azok ajánlottak, amelyekkel a kezünk, a lábunk és az öltözékünk érintése nélkül játszhat a macska, vagyis az olyan játékok, mint a pálcikán vagy madzagon mozgatott tárgyak, a labdázás vagy a fénycsóva. Ezek lehetővé teszik az együttes játékot anélkül, hogy a cica sérüléseket okozna. Azok a játékok a felelnek meg a leginkább, amelyek mozognak, elég könnyűek ahhoz, hogy ne okozzanak fájdalmat vagy a cica fel tudja kapni őket, de ugyanakkor elég nagyok ahhoz, hogy ne tudják lenyelni őket. Ezekkel naponta kétszer 10-15 perc játék javasolt. A le nem nyelhető játékok arra is alkalmasak, hogy önállóan játsszon velük a macska. Ezek egy új csoportját képezik azok, amelyekbe táplálék tehető, ami nehezen nyerhető ki a játékból. Ezek jól szolgálják a környezetgazdagítást, mert a macskák motiváltak a használatukra és általában hosszú ideig tart, míg kinyerik belőlük az ételüket. És a macskák számára kitűnő játszópajtást jelenthetnek a fajtársaik és más állatok is.

A játék és a jutalomfalatok kombinációja kiváló lehetőség a macska tudatos fejlesztésére. A cicák gyakran nem szeretnek bizonyos érintéseket, lefogást, felemelést, simogatást vagy gondozási feladatokat. A legjobb, ha ezekhez játék közben, jutalmazva szoktatja hozzá őket, mégpedig úgy, hogy kis lépésekben, türelmesen halad, részfeladatokat gyakorolva és lehetőséget adva a cicának arra, hogy hozzászokjon a korábban elutasított mozdulathoz vagy tevékenységhez. Erre hagyjon elegendő időt, mielőtt újabbhoz kezdi szoktatni.

Bármi is történik játék közben, vagy máskor, fontos tisztában lenni azzal, hogy a macskák esetében a fizikális büntetések kerülendők. Minden nevelési célú bántalmazásnak csak az lehet az eredménye, hogy megromlik az ember és a macska kapcsolata. Ha mégis elengedhetetlen, hogy elriassza valamitől a macskát, akkor használjon távolról működő megoldásokat, mint a vízipisztoly vagy a szódásüveg, illetve aprópénzzel töltött fémdobozok (pl. konzervdobozok) rázása, amivel elijesztheti és jobb belátásra térítheti a macskát. De kerülni kell a kiabálást és a fizikai büntetést is.