Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Kaparás

A kaparás vagy karomélesítés a macskák természetes tulajdonsága, amivel együtt kell élni. Mivel ösztönösen végzik, megszüntetni nem lehet, de átirányítani, vagyis elfogadható mederbe terelni általában igen. A macskáknak azért van szükségük rá, mert ezzel távolítják el a karmaik külső köpenyét, ami segít élesen és vadászatra alkalmas állapotban tartani azokat. Emellett feromonokat, vagyis kommunikációs szaganyagokat hagynak hátra közben a fajtársaiknak, így a kaparásnak a területjelölésben is szerepe van.

A kaparás gyakran a macskatartás legnagyobb problémája, mert a macskák nem a használt felületek értékét és esztétikáját tartják fontosnak, hanem a kaparásra való alkalmasságukat. Ezért előfordul, hogy a bútorokat, a tapétát vagy a szőnyeget használják erre a célra. Ilyen esetben egy jól átgondolt kettős stratégiára lesz szüksége. Ez egyrészt abból áll, hogy egyrészt meg kell próbálnia elszoktatni a macskát vagy macskákat a nemkívánatos helytől, másrészt az Ön számára kívánatos helyet még vonzóbbá kell tenni a számukra. Ez az átirányítás, amihez a taszítás és a vonzás megfelelő kombinációját alkalmazzuk. A leszoktatással megpróbálkozni sem érdemes.

Az átirányítás egyik lépése az, hogy igyekszünk eltántorítani a macskát. Ennek érdekében a megtámadott bútort, falat vagy szőnyeget kellemetlen szaganyagokkal, vagyis a felületre fújt macskariasztó spray, vagy citromlé használatával, a kárpit alá molyirtó golyó helyezésével, csípős fűszerekkel (pl. erőspaprika őrleményt tartalmazó víz szétpermetezésével), vagy kellemetlen anyaggal (nejlonnal vagy alufóliával) való takarással taszítóvá tenni. Ideiglenesen az egész környező padozat is leteríthető alufóliával, mert erre a legtöbb macska nem szívesen lép rá. Az is jó megoldás, ha könnyen felboruló és nagy zajt csapó építményt emel a nemkívánatos hely elé, ami elijeszti a macskát, ha odafurakszik. Ez jobb megoldás a macska kergetésénél, mert még az Ön távollétében is működik.

A riasztást egyidejűleg az általunk választott felületet vonzóbbá igyekszünk tenni. Az egyik kaparót ajánlott odavinni, ahol a macska kikezdte a felületet, vagyis odaállítani a megtámadott ajtófélfa, fal, szőnyeg vagy bútor mellé. A kaparó anyagát és a kaparófelület síkját a macska által kedvelthez érdemes igazítani, vagyis ha vízszintesen szeret kaparni, akkor a kikezdett szőnyegre helyezzen lábtörlőszerű kaparókat, ha pedig a tapétát kezdte ki, akkor használjon tapétával bevont álló kaparófát. Emellett játékok ráakasztásával és jutalomfalatok ráhelyezésével lehet még vonzóbbá tenni ezt a macska számára. A legtöbb macska rajong a macskamentáért, ezért szerezzen be egy keveset és azzal is dörzsölje be a kaparót. Ha sikerül átszoktatni rá a macskát, később fokozatosan, kis lépésekben, vagyis napról napra arasznyit haladva a kívánt hely irányába mozgathatja el, miközben ne feledkezzen meg a taszítás fenntartásáról sem a nem kívánt helyeken.