Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Ketrechez szoktatás

A macskák nem tarthatók ketrecben, de ha egy macska egészen fiatal korától a napnak ugyanabban a részében van csupán a ketrecébe zárva, akkor képes ehhez igazítani az életritmusát. A túl hosszú ideig tartó bezárás ellenszegüléshez, lelki sérüléshez és egészségkárosodáshoz vezethet, ezért kerülni kell.

A ketrechez szoktatás legjobb módjának a macskák esetében is a szabad hozzáférés módszere, aminek a lényege abban áll, hogy a jól berendezett (fekhely, alomtálca, etető és itató alkalmatosság, polcok, kaparófa és játékok) és megfelelő helyre állított ketrecbe szabad bejárást és kellemes képzettársításokat biztosítunk a macskának. A módszer megegyezik a kutyák esetében bemutatottal, de a macska ketrece ne a család által leggyakrabban használt szobába (pl. a nappaliba) kerüljön, hanem valamelyik nyugodtabb, kisforgalmú helyiségbe, mondjuk az egyik hálószobába. A legjobb, ha olyan magasra teszik, ahonnan az egész szoba jól belátható, és kényelmesen elérhető. Egy nyugodt sarokban álló bútor a legideálisabb. A már említett berendezések mellett tegyen rendszeresen néhány finom falatot a ketrecbe és egy macskamentával teli párnát is, hogy biztosan bejárjon a cica. Tartsa állandóan nyitva a ketrec ajtaját és tekintse a területet tabunak, vagyis olyan helynek, ahol semmi bántódása sem eshet a macskának. Helyes, ha a napi táplálék legalább egy részét itt adja neki. Csak akkor zárja be az ajtót, ha a macskának már rendszeres szokásává vált a ketrecben való alvás és akkor is eleinte csak rövid időre. Később, ha már megszerezte a macska bizalmát, rendszeresen bezárhatja ide néhány órára. De ebben az esetben is biztosítania kell a számára a rendszeres mozgáslehetőséget.

Megkönnyítheti a folyamatot, ha kezdetben a ketrec közelében egy Feliway párologtatót is elhelyez. Az ebben található szintetikus feromon a macskák biztonságosnak talált idegen tárgyak megjelölésére használt arci feromonjához hasonlóan segít megnyugtatni a macskákat. A macskamentás bedörzsölés vagy a vele készített játékok behelyezése is hasonlóan kedvező hatású.