Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Kiképzés

Nyilván sokan húzzák fel a szemöldöküket az alcím láttán, mert elterjedt nézet, hogy a macskák egyáltalán nem kiképezhető állatok. Aztán egyszer elmegy a család egy cirkuszba, és megdöbbenve látja, hogy macskák egész serege készségesen mutat be bonyolult és hihetetlen mutatványokat nagyérdemű publikum előtt. Mégis képezhetők lennének a macskák? Természetesen igen. És akár házilag is sok mindenre megtaníthatók.

Ehhez a legfontosabb tisztában lenni a kutyák és a macskák közötti különbségekkel. A kutyák olyan feladatokat tanulnak meg a legkönnyebben, amire az ösztöneik is sarkallják őket, mint a vadászat, a terelés vagy az őrzés. Emellett határozott igényük van arra, hogy együttműködjenek a falkatársaikkal és az emberekkel is, részt vegyenek a közös tevékenységekben és engedelmeskedjenek a falkavezérnek, ezért szinte bármi megtanítható nekik. A macskák viszont eredetileg magányos vadászok voltak, amelyeknél csupán minimális igény figyelhető meg arra, hogy másokkal együttműködjenek. A házimacskák is alkothatnak közösséget, de azok a közös tevékenységek, amelyek az embereket és a kutyákat is jellemzik, az esetükben nem figyelhetők meg. A legjellemzőbb együttműködésük a préda megosztásában és a területük közös védelmében merül ki. Követik a vezetőt (az anyjukat), ha az a számukra megfelelő tevékenységet folytat, de nem fogadnak el parancsokat és az akaratuk ellenére nem is kényszeríthetők. Megoszthatják ugyan egymással a prédájukat, de nem vadásznak együtt. Védhetik együtt a közös területet, de ezt sem valamely megkomponált közös cselekvésként, hanem ösztönösen támadják a betolakodót. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy butábbak lennének a kutyáknál, csak arra irányítja rá a figyelmet, hogy korlátozott mértékben hajlandóak az együttműködésre, ami a kutyák kiképzését könnyűvé teszi. A macskák esetében ezért más módszereket kell alkalmazni.

A kiképzésük kulcseleme az, hogy kizárólag olyasmit várhatunk el tőlük, amire ők is vágynak, vagyis aminek végrehajtására motiváltak. Egy példa erre: a macska nem akar parancsszóra leülni, de enni akar. Ha megtanítjuk neki, hogy csak akkor kapja meg a jutalomfalatot, ha leül, akkor le fog ülni akár parancsszóra is, hogy megkapja. Vagyis a kulcs a motivációban van és a macskák esetében, a kutyákhoz hasonlóan, a legjobb motiváció az élelem. Ha jobban megfigyeli, a cirkuszi cicák nem túlsúlyosak, inkább alultápláltak. Ez azt jelenti, hogy korlátozott ételmennyiséget kapnak, hogy a gyakorlások idején éhesek legyenek és a jutalomfalatok reményében végrehajtsák a feladatokat. Vagyis ezt nem parancsszóra teszik, hanem azért, mert azonnal jutalomfalatot kapnak érte. A jutalomfalat lehet a macska tápja is. Ha kevesebbet vagy egyáltalán nem kap a táljába, akkor nagyon motivált lesz kézből elfogadni azt. Emellett a macskákat motiválhatja még a simogatás és maga a játék öröme is. És az enyhe soványság bűn? Nem az, hiszen ha csak energiában szűkös a táplálásuk, akkor az hosszabb és egészségesebb életük lehet, mint amire az elhízott és ellustult társaik számíthatnak!

Természetesen az alkalmazott módszerek is fontosak. Aki sokat játszik a macskájával, az már biztosan észrevette, hogy a macska könnyen képes elsajátítani a játékok szabályait, amit ki lehet használni a tanítására. De azt is, hogy egy idő után bármely jó játékot megunhatnak. Ezért a kiképzésnek is rövid foglalkozásokból kell állnia, nehogy elveszítsék az érdeklődésüket. A macskák esetében különösen fontos az is, hogy a foglalkozásoknak nyugodtnak, barátságosnak, és inkább játékosnak kell lennie.

A leülésnél maradva annak begyakorlására a következő lépések ajánlhatók:

  1. Helyezze az éhes macskát egy csendes, nyugodt szobában az asztalra.
  2. A faroktő alatt finoman megemelve állítsa fel és tartson egy jutalomfalatot éppen a feje fölé, amit finoman mozgat, hogy felkeltse a cica érdeklődését.
  3. Barátságos hangon nyugodtan ismételgesse az „ül” parancsot.
  4. Ha nem engedi, hogy felugorjon a macska, vagy elkapja az első lábaival a jutalomfalatot, akkor előbb-utóbb le fog ülni. Ekkor azonnal adja oda a jutalomfalatot, simogassa és dicséje meg.
  5. Ismételje meg néhányszor a gyakorlatot, de ne vigye túlzásba a gyakorlást, mert akkor kifárad a macska és megunja az egészet.

Ha azt akarja elérni, hogy a macska ne kerülje a foglalkozásokat, a legjobb kerülni közben a konfliktusokat! A büntetés vagy a kényszerítés haszontalan, inkább kontraproduktív. Ha valami olyasmit tesz a macska, amit nem néz jó szemmel, és le akarja szoktatni róla, akkor azonnal és nyomatékosan vessen véget az együttműködésnek, de ne alkalmazzon még távoli büntetési megoldásokat sem. Ha nem így tesz, akkor a macska félni fog és megromlik a kapcsolatuk.

Ha nem sikerül elérni, amit szeretne, újra meg kell próbálnia, de ha lehet, más módszerrel, még türelmesebben és még barátságosabban. Az egyes feladatok gyakorlását alaposan át kell gondolnia és meg kell terveznie, és ehhez nem árt ismerni a macskákat. Mindegyiktől más várható el, mert nem azonosak. Az összetett feladatokat érdemes a részelemeire bontani és így gyakorolni. A már megtanult gyakorlatokat rendszeresen ismételni kell. A motiváció és a figyelem fenntartása, vagyis a kiképzéshez használt jutalomfalat helyes megválasztása és alkalmazása meghatározó. Ez annál jobb, minél inkább kívánja a macska. Emellett a kiképzést olyan helyen érdemes folytatni, ahol semmilyen zavaró tényező sem vonja el a macska figyelmét, és ajánlott figyelembe venni azt is, hogy csupán rövid ideig vonhatjuk magunkra a figyelmét, ezért a gyakorlást 10-15 perces foglalkozásokra érdemes korlátozni. Megfelelő módszerekkel a macskák sok más mutatványra is megtaníthatók, mint bejönni, leülni, hemperegni, apportírozni, akadályt ugrani, két lábra állni vagy egyensúlyozni. Ügyes kiképzőnek szinte csak a képzelet és az állatvédelmi elvárások szabhatnak határt.