Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Lakásban tartás

A macskák kizárólag lakásban tartása terjedőben van, mert a kijáró állatoknak általában rövid az életük a sok veszély miatt. Néhány megéri ugyan az öregkort, de a legtöbb fiatalon pusztul el. A fiatal cicák viszonylag könnyen elfogadják a körülményeket. Azok a macskák, amelyek lakásban nőttek fel, már megszokták azt, ezért problémamentesen tarthatók továbbra is lakásban, különösen akkor, ha megfelelő környezetet biztosítanak a számukra (lásd: környezetgazdagítás). Olykor ugyan mind igyekeznek elszökni, de ez némi előrelátással (ivartalanítással és rácsok felszerelésével) általában megakadályozható. Az viszont teljesen más helyzet, ha egy olyan macskát szeretne valaki a lakásában tartani, amelyik korábban szabadon mozgott. Ilyenkor meg kell tanítani a lakásban tartást a számára.

A legfontosabb első lépés tudatosítani az együtt élő személyekben, hogy ez egy jó döntés, mert hosszabb, könnyebb és biztonságosabb életet teremt a macskának, és azt is, hogy ennek kivitelezése a legtöbb esetben egyáltalán nem lehetetlen, ha mindenki következetes és megfelelő körülményeket biztosítanak a macska számára. A macskák ugyanis könnyebben megszokják a jót, mint a rosszat. Azonban a siker érdekében az egész családnak közreműködnie kell.

Rendezze be a lakást a macska számára a szükséges feltételekkel (etető és itatótálak, alomtálca, kaparófa stb.) és ha van másik macskája, akkor gondoskodjon a kezdeti elkülönítésről, a jövevény állatorvosi vizsgálatairól és kezeléseiről. Gondoskodjon a megfelelő környezetgazdagításról, vagyis foglalkozzon sokat a macskával, szerezzen be játékokat és használja ki az egyéb ajánlott lehetőségeket (pl. fekhely az ablakpárkányon, feljárat a szekrények tetejére) is.

Ha ennek ellenére is szökni akar, akadályozza meg. Ebben segít, ha csukható az előszoba ajtaja, ami zsilipként szolgál, vagy tegye a bejárati ajtó környékét kellemetlen hellyé a macska szám ára, amihez különböző távoltartókat (kellemetlen szagok, anyagok stb.) is használhat. Az ablakokra és az erkélyre szereljen sűrű fonatú, erős hálót. Mielőbb ivartalaníttassa a macskát, és ha vannak, akkor fokozatosan szoktassa össze a már meglévőkkel is. Mivel minden macska szereti a kényelmet, idővel elfogadják a bezártságot. Az vezet a leggyorsabban sikerre, ha kombinálják a kellemes életteret a szökések megakadályozásával.