Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Leszoktatás a harapásról

A kölyökmacskák viselkedésének egyik legfontosabb eleme a játék, aminek során elsősorban a vadászat és a küzdelem elemeit gyakorolják. Vagyis a macskák gyakran elkapják egymást és verekednek játék közben, ami könnyen elvadulhat. Ilyenkor jelzéseket adnak egymásnak, aminek hatására a durva játékos visszavesz a tempóból. Ha emberekkel játszanak, akkor ezek a jelzések nem érkeznek meg, vagy félreérthető jelzéseket kapnak. A felkiáltásokat és a legyintéseket gyakran értelmezik úgy, hogy még vadabbul kell játszani. Ráadásul sokszor van olyan személy is a közelükben, aki jó ötletnek tartja a durva játékokat, amihez a macskák könnyen hozzászoknak, ezért megharapják és megkarmolják a többi ember kezét is. A játékagresszió másik formája az, hogy rejtekhelyről támadnak és elkapják az előttük elhaladó személyek lábát. Először ez viccesnek tűnhet, de ha szokássá válik, akkor hamar kellemetlenségekhez és akár sérülésekhez is vezethet. Ezért minden együtt élő személy számára egyaránt fontos, hogy ne alakuljanak ki ezek a rossz szokások. illetve mielőbb fel kell számolni őket, amint jelentkeznek.

A macskák általában ösztönös viselkedésű állatok, ezért sok olyan viselkedésformájuk van, amiről lehetetlen leszoktatni őket. Ilyen a játék is, amiről lehetetlen lenevelni, ezért átnevelni igyekszünk a macskákat. A cél az, hogy ne okozzanak fájdalmat és sérülést.

  1. A legfontosabb az, hogy az együtt élő személyek egyezzenek meg a követendő szabályokban. Sokkal nagyobb esély van a gyors sikerre, ha mindannyian egyformán cselekednek, mintha mindenki a saját módszerével próbálkozik, mert ez megzavarja a macskát.

  2. Egyezzenek meg abban, hogy miként reagáljanak a durva játékra. Ha a macska karmol vagy harap, kerülni kell a fizikai bántalmazást, de még a rákiabálást is. A leghelyesebb, ha ilyenkor mindenki azonnal megszakítja a játékot vele, vagyis néhány percre leteszi vagy kizárja. Ilyenkor addig kell csak várni, amíg megnyugszik a cica, majd újból el lehet kezdeni játszani vele, de a következő durvaságnál ugyanígy kell reagálni.

  3. Figyelje ,meg a macska érzékeny pontjait, amelyek érintése agressziót vált ki. Játék közben érintse meg ezek valamelyikét, majd azonnal adjon egy jutalomfalatot neki, mielőtt reagálna.

  4. Fokozatosan növelje a játékidőt. Ha sokáig játszanak, gyakoribb, hogy eldurvul a játék, ezért kezdje rövid foglalkozásokkal.

  5. Az is egy lehetőség, amivel érdemes próbálkozni, hogy mindenki megfelelő játékokat kezdeményez. Sok olyan lehetőség van a madzagon húzott játékoktól a szemet nem sértő lézerceruzáig, amelyekkel a macskák nagy örömmel játszanak, de az emberi kéz nem vesz részt a játékban. Minél több ilyen sérülésmentes játékot játszanak a macskával, annál kevesebb energiája marad a saját maga kezdeményezte játékokra.

  6. Azokban az esetekben pedig, amikor a macska lesből támadt, a leghelyesebb elzárni a kedvenc leshelyeitől vagy csengős nyakörvet tenni rá, hogy időben reagálhassanak a családtagok az imposztorra.

  7. Ha a macska nagyon bedurvul, akkor a leghelyesebb egy permetezőt, vízipisztolyt vagy szódásüveget előkészíteni és vízzel lepermetezni a macskát.

  8. Végül az is előfordulhat, hogy csak azzal tudja megfékezni a vadócot, hogy beszerez egy hasonló korú és erejű másik macskát. Az magára vonja a figyelmét és gyorsabban megtanítja neki, hogy meddig mehet el.