Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Sétáltatás

Közismert, hogy egyes macskák sétáltathatók. Ezért sokan gondolják úgy, hogy ez egy aranyos dolog, amivel szívesen megpróbálkoznának, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a macskák többsége alkalmatlan erre, a többi pedig bajba kerülhet a séták miatt.

Akkor számíthat a leginkább a sikerre, ha fiatalon kezdi el gyakorolni a sétákat. A legtöbb macska eleve ellenáll, egészen egyszerűen azért, mert halálra rémíti vagy idegesíti őket a nyakörv vagy a hám, nem tűrik el a póráz kötöttségét, illetve a félénk természetük miatt. Ezért ha valaki mindenáron sétáltatni akarja a macskáját, a legjobb, amit tehet, hogy egészen fiatal korban kezd felkészülni rá. Érdemes az első napok után elkezdeni gyakorolni a nyakörv vagy a hám viselését, a pórázhasználatot, majd, mindjárt a legfontosabb alapoltások (a második kombinált oltás) elvégzése után el kell kezdeni a sétákat. Mindezt fokozatosan, és türelmesen kell gyakorolni. Előbb otthon, ismerten biztonságos környezetben, majd egy nyugodt helyen a lakáson kívül.

Első lépésben mutassa meg néhányszor a macskának a nyakörvet vagy a hámot, miközben jutalomfalatot is ad neki. A testhez simuló hám alkalmasabb. Figyelemelterelés mellett tegye fel óvatosan a macskára, közben játsszon vele, nyugtassa és jutalmazza a megfelelő magatartást. Gyakorolják ezt néhány napig. Később a kezdetben laza nyakörvet vagy hámot igazítsa a macska testéhez. Legyen elég szoros, de ne okozzon kényelmetlenséget. Közben, ha a macska a figyelemelterelés ellenére is idegessé válik, vegye le. Ha már jól viseli, csatlakoztassa hozzá a pórázt, és játsszon tovább a macskával.

Eleinte ne húzza és ne kényszerítse a macskát, hanem próbálja meg követni. Hagyja, hogy a macska körüljárja a lakást. Ha bútor alatt megy át, engedje el a pórázt, ha nem tudja követni. Közben viselkedjen nyugodtan és jutalmazza gyakran. Lassan fokozza az így eltöltött időt és próbálja meg irányítani is a macskát. Ha már képesek együtt mozogni, akkor nagyon megfontoltan kell az utcán, egy nyugodt helyen tovább gyakorolniuk, ahol figyelmesen kerülni kell a kellemetlenségeket és a meglepetéseket. Ha ugyanis odaszalad egy kutya vagy egy gyerek, beindítanak egy fűnyírót vagy egy locsolórendszert a közelben, vagy más ijesztő és zavaró esemény történik, akkor a macska megijed és menekülni próbál. Ilyenkor kibújik a hámból vagy a nyakörvből és egyszerűen elszalad. Máskor nem tud elmenekülni, ezért rátekeredik az őt vezető személy lábára, kieresztett karmokkal felmászik rá és akár bele is haraphat. Ezeket kockáztatja mindenki, aki macskát sétáltat!

További kellemetlenséget okozhat a sétákkal kapcsolatban, hogy a macskák fertőző betegségeket (pl. bolhát, kullancsot, koronavírus fertőzést) kaphatnak, ha pedig idegen macskával is találkoznak, esetleg összeverekednek, az a nyállal terjedő vírusokkal (pl. veszettség, FeLV és FIV) való fertőzéssel járhat. A macskaleukémia különösen gyakori, egymással barátságosan viselkedő macskák között is terjed, és ez ellen a lakásban tartott macskák általában nincsenek beoltva. A veszettség és a másik retrovírus okozta betegség, vagyis az immunhiány betegség vírusa (FIV) harapás útján terjed.

Emellett a séták során a macska el is szökhet, vagy megölheti egy kutya, illetve közlekedési baleset áldozatává válhat. Ha szállítódoboz nélkül indul útnak, akkor fontos biztonsági szabály, hogy feltétlenül vigyen magával egy összehajtható és elég erős táskát, hogy beletehesse a macskát, ha közben probléma adódik. Emellett ellenőrizze azt is, hogy a macska védőoltásai rendben vannak és megkapta-e a szükséges parazita elleni kezeléseket.

Ugyanakkor a séták, ha megfelelő körülmények között történnek, fontos eszközei az egészségvédelemnek és hasznosak a környezetgazdagításban is. A hosszú utazások és az állatorvosi vizitek során is hasznos, mert a hám és a póráz lehetővé teszi a biztonságos kivételt a szállítóládából.