Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Szállítódobozhoz szoktatás

A szállítódobozt a macska gyakran tekinti ellenségnek, de mégis szükség van rá, hiszen csak ebben szállítható biztonságosan. Ennek ellenére, vagy éppen emiatt, még a látványa is rémülettel tölthet el sok macskát. Nem feltétlenül azért, mert általában állatorvoshoz viszik őket benne, hanem sokkal inkább azért, mert az utazás kellemetlen a számukra. A macska ugyanis a természeténél fogva óvatos állat, magától nem megy át az ismeretlen, nyílt területeken, hanem inkább azok szélén, takarásban, alapos megfigyelés és megfontolás után, lopakodva kerüli meg azokat. Mi viszont olyan helyekre visszük őket, ahova maguktól aligha merészkednének. Emellett a macskák általában gépjárműben sem szeretnek utazni. Ezért nem ritka, hogy néhány alkalom után komoly harc és sérülések árán zárhatók csak be a szállítódobozukba, ami amúgy a macskatartás elengedhetetlen kelléke. Gyakori az is, hogy keservesen végig nyávogják az egész utat, nyálzanak vagy hánynak, és félelmükben ürítenek, így nem csoda, ha sok tulajdonos visszaretten a nehézségektől, és a felsoroltak miatt végül elmaradnak a rendszeres, legalább évenkénti állatorvosi vizsgálat. Ez pedig hib a, mert a sokféle gyakran rejtetten kialakuló megbetegedésük miatt az évenkénti vizsgálat elmaradása komoly veszélyt jelenthet a macskákra!

Mindezt úgy kerülheti el, ha megpróbálja a dobozt a ketrechez hasonlóan a macska mindennapjainak részévé szelídíteni. Ehhez a már említett szabad hozzáférés módszere ajánlható. Első lépésben helyezze el a lakás egy nyugodt helyén a szállítódobozt úgy, hogy a macska könnyen hozzáférhessen. Ha nem teheti ki állandóan, akkor vegye elő időnként, a lényeg az, hogy sokat találkozzon vele a macska. Tegyen bele egy kényelmes fekhelyet, játékokat és jutalomfalatokat is. Etesse egyre közelebb a szállítódobozhoz, majd tegye bele az etetőtálját. Használhat nyugtató hatású feromont tartalmazó Feliway párologtatót, illetve a sprayt, az előbbit a doboz közelében, az utóbbit pedig az üres doboz befújására, emellett bedörzsölheti macskamentával is. Aztán egyszerűen hagyja, hogy a macska bejárjon, ha akar.

Később része lehet a szoktatásnak az is, ha néhányszor rázárja a bent tartózkodó macskára az ajtót, de csak rövid időre, majd egy idő múlva rövid utakra is magával viheti, miközben a nyugodt magatartást jutalomfalatokkal jutalmazza. Ezzel oldható az a félelem, ami abból fakad, hogy kizárólag állatorvoshoz viszik a macskát a dobozban.

Sok macska a szoktatás ellenére is fél a szállítódoboztól, mások pedig használják ugyan, de ha megérzik a készülődést, menekülőre fogják a dolgot az indulás előtt. Ha nem találnak kompromisszumos megoldást a macskával a szállítódoboz használatának kérdésében, utolsó lehetőségként a határozott, de fájdalommentes kényszerítés marad. A legjobb, amit tehet, ha előbb, akár napokkal korábban levágja a macska körmeit, majd nem fejjel előre, hanem hátrafelé tuszkolja be gyorsan a macskát a dobozba, mert így kevésbé képes ellenállni. Közben a dobozt egy stabil helyre (pl. egy fotelba) tegye vagy egy segítő tartsa. Ha sikerül betennie, akárhogy is viselkedett, feltétlenül jutalmazza meg!

Az állatorvosnál nem kell félni a berakástól, mert a legtöbb otthon keményen védekező macska ott magától megy be a dobozba, ami annak a bizonyítéka, hogy valójában nem a doboztól félnek, hanem az utazástól.

A szállítódobozzal kapcsolatos másik probléma az lehet, hogy a macska nem akar idegen helyen (pl. az állatorvosi rendelőben vagy a kozmetikában) kijönni belőle. Sok macskatartó ilyenkor komoly csatákat vív a saját állatával, miközben megpróbálja a grabancánál, a lábainál vagy a nyakánál fogva kirángatni a valóban kézzel-lábbal kapaszkodó szerencsétlen állatot. Ne tegye! Ennél minden más megoldás jobb. Elsősorban legyen nyugodt és türelmes. Ha az úton vagy a váróban egy kutyától halálra rémült a macska, adjon neki egy-két percet a megnyugvásra. A legtöbb vizit beszélgetéssel kezdődik, hagyja addig a dobozban a macskát. Ezután nyissa ki, vagy ha törékeny, vegye le a doboz ajtaját. Lassan döntse előre a dobozt úgy, hogy az eleje az asztal felületén vagy annak közelében maradjon, miközben a doboz zárt végét a magasba emeli, csaknem függőleges állásba. Közben figyelje a macskát. Amikor az kiteszi az asztalra az egyik lábát, egyszerűen a dőlésszög megváltoztatása nélkül húzza le róla hátrafelé a dobozt. A macska így harc nélkül az asztalon marad. Nehezíti a mutatványt, ha a macska háttal helyezkedik el az ajtónak, vagy sok ruhával tömték ki a dobozt. A feladat általában még így is végrehajtható, de megvárhatja azt is, amíg magától megfordul, és a ruhákat is kiveheti előbb.

A vizsgálat során a legjobb az, ha a tulajdonos végig nyugodt marad és a macskán tartja az egyik kezét, ami megnyugtatóan hat rájuk, és megakadályozza azt is, hogy leugorjanak az asztalról, és menekülni kezdjenek. ha leugrik, ne üldözze, mert attól csak jobban megrémül. A menekülő macska lerombolhatja a rendelőt tetemes anyagi károkat okozva. Inkább megnyugtatóan szólítgassa és lassan mozogva közelítse meg.

Ha a macska kivehető a dobozból, akkor a beavatkozások idejére a leghelyesebb bezárni annak az ajtaját vagy eltenni a dobozt a közelből, különben a macskák állandóan bemenekülhetnek. Ha végeztek, akkor általában elegendő lehetővé tenni ezt a számukra, vagyis eléjük tenni a nyitott ajtajú dobozt. A legtöbb macska boldogan menekül be.

A fenti módszerrel általában akkor is kivehető a dobozból a macska, ha nagyon fél az idegen helyen és ezért agresszívan viselkedik. Ilyen esetben hívja fel előre ennek lehetőségére a macskát nem ismerő személyek (pl. az állatorvos, az asszisztens vagy a kozmetikus) figyelmét és megfontolandó az is, hogy inkább más megoldást válasszon. Ha a macska agresszív, jobb, ha óvatosan leemeli a doboz tetejét, ami általában néhány mozdulattal megvalósítható. A macskák általában jobban viselik ezt, mint a kiborítást vagy a kiráncigálást. A tető levétele után általában nem mozdulnak, ezért vastagra hajtott törülközővel részben vagy egészben letakaríthatók és így a vizsgálatuk, illetve a kezelésük is könnyebben végezhető. Beszélje meg előre a követendő eljárást az állatorvossal, mert az agresszív macskák a tulajdonosukat és a személyzetet is megsérthetik, ami esetenként súlyos következményekkel jár.