Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Szobatisztaság

A macskák a természetüknél fogva szobatiszták. Általában 5 hetes korukra követik az anyjukat és hozzá hasonló módon és helyen végzik el a szükségüket. Később sem kell az alomhasználatra nevelni őket, hanem elég, ha megfelelő lehetőséget biztosítanak a számukra. Erre a hétköznapi gyakorlatban a lakásban tartott macskák számára a kereskedelmi forgalomban kapható alomtálak és alomanyagok felelnek meg a leginkább. Az előbbivel kapcsolatban fontos szabály, hogy legalább akkora legyen, amiben a macska felnőtt korában is kényelmesen meg tud fordulni és jó, ha a fala elég magas ahhoz, hogy megakadályozza az alomanyag kikaparását. Alomanyagból nagyon sokféle kapható, ezért érdemes többet kipróbálni, hogy megtalálja azt, ami a saját igényeinek is megfelel (pl., mert megfelelően nedvszívó, csomósodó és kellően szagtalanít) és a macska számára is alkalmasnak bizonyul, vagyis készségesen használja. Kezdetben inkább olyan olcsó alomanyagot válasszon, ami nincsen illatosítva. Általában a homokszerű vagy a finom kavicsos anyagokat könnyebben elfogadják a macskák, de a természetes alapanyagú pelletált készítmények is megfelelők a számukra. Végül helyezze a javasolt mennyiséggel feltöltött alomtálcát egy könnyen takarítható, kis forgalmú helyen a lakásban, elég távol az etető és itató tálaktól, ahol a macska nyugodtan elvégezheti a dolgát anélkül, hogy bárki megzavarná, vagy ő okozna kellemetlenséget másoknak. Ha több macskát tart, több alomtálra lesz szüksége, legalább annyira, ahány macskája van. A legtöbb esetben elegendő, ha egyszerűen megmutatja a jövevénynek az alomtálcát és az általában máris használatba veszi.

Ha a fent elmondottak ellenére a macska nem használja a macskavécét, akkor valamilyen problémát kell keresni a háttérben. Az ide vezető kellemetlenségek alapvetően három csoportba sorolhatók, úgymint

  • kellemetlen, taszító hatás,

  • jelölés, vagy

  • betegség.

Az okot első lépésben házilag kell megkeresni. A leggyakrabban valamely kellemetlenség okozza a bajt, mint a

  • lakás nem megfelelő (pl. forgalmas, zajos, nehezen elérhető) pontján elhelyezett macskavécé,

  • túl kicsi a doboz a macska számára, vagyis az állat nem fér el benne,

  • fedett doboz, ami nem engedi elszállni a szagokat, ezért a macska nem szereti,

  • túl sok, vagy túl kevés alomanyag a tálcában,

  • nem elég sűrű takarítás, vagyis ha a kelletténél ritkábban merítik ki a használt alomanyagot, vagy cserélik ki a maradékot,

  • nem megfelelő alomanyag, ami taszítja a macskát az anyaga vagy a szagosítása miatt, illetve a

  • nem megfelelő számú macskavécé a lakásban, ezért több macska jár ugyanarra a vécére, ami az egyiknek egy idő után gyakran nem felel meg többé.

A jelölés abban nyilvánul meg, hogy a macska nem vízszintes felületre lefelé, hanem függőleges felületekre, vagyis falra, ajtóra vagy a bútorok oldalára vízszintes sugárban vizel. Ilyenkor mindkét nemhez tartozó macskákat ajánlott mielőbb ivartalaníttatni. A jelölés néha ivartalanított macskán jelentkezik, amikor általában valamilyen stresszhelyzet hatására kialakuló viselkedési zavar áll a hátterében. És természetesen alsó húgyúti megbetegedés és más egészségügyi probléma is okozhatja a jelenséget, aminek lehetősége miatt érdemes felkeresni az állatorvost minden olyan esetben, amikor nem oldódik meg rövid időn belül a probléma.

Az alomanyagot legalább naponta egyszer kell tisztítani, vagyis egy alomlapát segítségével kimerni a bélsarat és az összecsomósodott részt. A teljes almot általában hetente kell kicserélni. Ilyenkor ki kell üríteni az alomtálat és ki kell mosni azt. Ehhez használjon körömkefét és szappant, a fertőtlenítéshez higított hypót, majd alaposan öblítsed ki és tegye félre száradni. Ezután töltse csak fel az új alomanyaggal.