Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A felnőtt macska takarmányozása

A macskák általában egy éves kortól 8-10 éves korig számítanak táplálkozás élettani szempontból felnőttnek. A legtöbb gyártó ezért ebben az időszakban feltétlenül a felnőtteknek gyártott ("adult" vagy „erwachsene”) tápok etetését javasolja. Ezek alacsonyabb táplálóanyag tartalmúak, mint a kölyökmacska tápok, ezért kevésbé hizlalnak, és segítenek kivédeni a fiatal felnőtt állatok körében gyakran jelentkező gyakoribb egészségügyi problémákat, mint az alsó húgyúti (vagyis a húgyhólyagot és a húgycsövet érintő) gyakori megbetegedést. A felnőtt macskatápok is nagyon változatos formában kaphatók. A lakásban tartott, ezért kevesebbet mozgó macskák számára inkább a kalóriában szegényebb, könnyű ("light", „indoor” vagy „neutered”) tápok etetése ajánlható, az érzékeny gyomrú macskáknak a könnyen emészthető („sensitive”), a hosszúszőrűeknek pedig a szőrcsomók képződését megakadályozó („hairball”) tápok vannak forgalomban, de ezek mellett is számos más különleges igényt kielégítő táp létezik még.

A felnőtt macskákat a kondíciójuk alapján az igényük szerint kínált táppal vagy naponta két alkalommal, adagoltan ajánlott etetni.

A felnőtt macskákon belül különleges sajátságokat mutat az étvágytalan, a túlsúlyos, a tenyésztésre szánt, a vemhes, a szoptató és a kölykeiktől elválasztott felnőtt macskák takarmányozása.

Válogatós és étvágytalan macskák takarmányozása

Aki vegyes étrendről szeretne a macskája számára gondoskodni és igyekszik a macska kívánságait követi, az könnyen azon kapja magát, hogy előbb-utóbb kockacukor méretűre vágott és egymástól egyenletes távolságra elhelyezett nyers marhaszívvel, májjal vagy tonhalkonzerv darabokkal eteti, ami hiánybetegségek mellett A-vitamin túladagolást vagy higanymérgezést okozhat, és ezek miatt a macska idő előtti elhullásához vezethet. Ezért a legfontosabb alapszabály az, hogy a válogatós macskáknak nem szabad kedvezni. A legjobb, ha a kezdetektől fogva kerüli a változatos étrendet és az ételmaradékok etetését is, mert ezek okozzák a legtöbb bajt. Emellett mielőbb ivartalaníttassa az étvágytalan macskát, mert ezzel is étvágyjavulást érhet el. Ne feledje, az nem baj, ha egy egészséges állat keveset eszik és nem túltáplált. Amíg fogyaszt valamennyi teljes értékű táplálékot és nem kórosan sovány, addig nyugodtan alhat.

A tartósan étvágytalan állatokat meg kell vizsgáltatni állatorvossal, és ha nem áll betegség a jelenség hátterében, akkor a következetesség a legfontosabb. Legyen erős és ne engedje, hogy egyetlen neki tetsző tápanyagot fogyasszon csupán, hanem törekedjen arra, hogy egy teljes értékű, komplett takarmányt egyen. Ha konyhai ételmaradékokról vagy házi kosztról szeretné gyári tápra szoktatni a macskát, végezze türelmesen. Ha teheti, keverje sokáig a régi táplálékot az újjal. He erre nincsen módja, válasszon eleinte inkább egy nedves tápot. Ezt, ha nem fogadja örömmel a macska, esetleg ízanyagokkal (pl. kevés vajjal vagy sertészsírral) feljavíthatja. Azonban legyen még ezzel is óvatos, hiszen a túlzásba vitt zsíretetés szintén káros lehet. Néha a halkonzervek is beválnak étvágyjavítónak. A nyugodt környezet is segíthet. Javítja a macskák étvágyát az is, ha az etetés előtt megmelegítik az ételüket. Ez felszabadítja az illatanyagokat, amire a macska nagyon érzékeny. Mindig keverje össze az ételt etetés előtt, különösen ha mikróban melegítette, mert akkor a hőmérséklet nagyon egyenetlen lehet. Az is hasznos, ha két etetés helyett több kisebb adagot kínál. Ha pedig így sem sikerül a kiválasztott étrendet elfogadtatni a macskával, akkor vásároljon különösen ízletes és tápláló, lábadozó vagy emésztőszervi betegeknek gyártott gyógytápot, amit az étvágytalan macskák is szívesebben elfogyasztanak. Beszélje ezt meg az állatorvosával.

Túlsúlyos macskák takarmányozása

A súlyfelesleg a macskák körében is egyre gyakoribb probléma. A megoldás gyakran nem tűnik olyan egyszerűnek, mint a kutyák esetében, mert az „egyen kevesebbet és mozogjon többet” típusú tanács a legtöbb macskatartó számára kivitelezhetetlennek tűnhet. Pedig nem az.

Az első lépés egy jobb minőségű táp választása. Minél értékesebb ugyanis egy macskatáp, annál kevesebbet kell etetni belőle, míg az olcsó vagy dömping (a boltokban a szemmagasságba helyezett) termékek általában magas szénhidrát tartalmúak és zsírral ízesítettek. A jó minőségű tápok közül érdemes az alacsony energiatartalmúak („light”, "neutered", "indoor", "weight controll” stb.) közül válogatni. Nem szabad gyors lefogyásra törekedni, mert egy éheztetett elhízott macska könnyen zsírmáj szindrómát kaphat, inkább a lassú, de kitartó súlycsökkentés legyen a cél. Csökkentse fokozatosan az adagot és ne feledje, hogy a macska nem azért nyávog, mert éhes, hanem azért, mert akkor enni kap.

A lakásban tartott macskák többlet mozgatása is megoldható, csak ki kell használni a vadászösztönüket. Ehhez mozgató játékokat kell beszerezni vagy készíteni, mint a pálcikára cérnával felerősített papírgombóc vagy műegér, a labda, emellett egy nagyobb vagy több mászóka beszerzése is segíthet. Igyekezni kell legalább napi 10 perc intenzív játékot kezdeményezni minden nap. Idővel hozzászokik ehhez és magától is többet játszik a macska. Az is jó, ha a jutalomfalatokat vagy az eledelük egy részét széthelyezik a lakásban, hogy rákényszerüljenek a több mozgásra. Ám ezzel legyen óvatos, ha kisgyermek vagy másik állat is van a családban.

Tenyésztésre szánt macskák takarmányozása

A kiválasztott tenyészállatok a választás időszakától jó minőségű táplálék etetését igénylik. Nincsenek különleges igényeik, de a megfelelő fejlődésükhöz és az ivarszerveik kifogástalan működéséhez a lehető legjobb minőségű kölyök, majd egy éves kortól hasonlóan jó minőségű felnőtt macskatápot kell etetni velük, amin a fedeztetés körüli időszakban sem kell változtatni. A legtöbb tenyésztő a koncentrált gyári tápokat részesíti előnyben, amivel el lehet kerülni a hiányos táplálást ugyanúgy, mint a lógó hasat, emellett könnyebb kielégíteni vele az állatok igényeit a nagyobb igénybevétel időszakaiban is.

Vemhes nőstények takarmányozása

A vemhes nőstények energia és tápanyag igénye a vemhesség kezdetétől fogva magasabb, mint a vemhesülés előtt volt. Ilyenkor az igény az eredetinek akár a másfélszeresére is nőhet. Ha ebben az időszakban felnőtt macskatápot kapnak, akkor abból többre van szükségük annak érdekében, hogy az bevitt többlettel biztosítsák a megemelkedett igényük kielégítését. Mivel a vemhesség végén a vehem mérete akadályozza, hogy sokat egyenek, a normál felnőtt táppal etetett nőstények gyakran még ad libitum táplálás mellett is hiányállapotba kerülhetnek. Ezért is tanácsos a vemhes nőstényeket lehetőleg a vemhességük előtt a lehető legjobb minőségű kölyökmacska vagy egy vemhes macska tápra állítani. Ezek elegendő tápanyagot biztosítanak az anya és a fejlődő magzatok számára, ezért nem szükséges mellettük további vitamin-, kalcium- vagy egyéb ásványi anyag kiegészítést nyújtani. Minden etetésnél gondoskodni kell az elegendő táplálékról, és a napi etetések számát is ajánlott a vemhesség előrehaladtával növelni. Emellett mindig álljon a nőstény előtt elegendő friss ivóvíz is.

Szoptató nőstények takarmányozása

A szoptatás ideje alatt az anyák még a vemhes állatoknál is több táplálékot igényelnek, ezért ebben az időszakban a legjobb minőségű kölyökmacska vagy szoptató macska tápot kapjon gyakori adagolt etetéssel, szinte korlátlan mennyiségben. Ez azt jelenti, hogy minden etetésnél gondoskodni kell a bőséges és az igényeknek megfelelő minőségű koncentrált táplálékról, valamint ivóvízről, emellett ajánlott fokozni a napi etetések számát is. A szoptató anyák által felvett táplálék mennyisége néhány nappal az ellés után meghaladhatja a különben szokásos adag dupláját. Tehéntejet ne itasson, mert az általában többet árt, mint amennyit használ.

Anyák takarmányozása a választás utáni időszakban

A leromlott anyákat a gyors regenerálódás érdekében a választás után is a jobb minőségű táplálékon érdemes tartani néhány hétig, de a megfelelő kondíciójúak esetében már a választás körüli időszakban is fokozatosan visszatérhet a tenyésztésbevétel előtt etetett felnőtt macskatáphoz.