Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kölyökmacska takarmányozása

A növendék macskák 6-12 hónapos korig tápanyagokban gazdag táplálékot igényelnek a megfelelő fejlődésük érdekében. Az első 3 hétben elegendő az anyatej a számukra, ezt követően általában kölyökmacska tápokkal („kitten”) etetik őket. A kicsik a választás előtt és közvetlenül utána is nedves tápokat, vagyis konzerv és tasakos táplálékot egyenek, vagy ezekkel egyenértékű beáztatott száraz tápot, majd fokozatosan kell átszoktatni őket a száraz eleség fogyasztására, amit 10 hetes kortól akár kizárólagos táplálékukként kaphatnak. A száraz tápokat igényük szerint is fogyaszthatják, vagy pedig fél éves korig naponta 3-4 alkalommal, ezt követően pedig naponta kétszer lehet adagoltan etetni őket. Az adagolt etetés jobb, mert sok macska már fiatalon is túlsúlyos.

A macskák fejlődési üteme rendszeres mérlegeléssel ellenőrizhető. Az optimális fejlődés heti 50-100 gramm testtömeg gyarapodás. Ha ezt nem éri el, vagy gyenge a testkondíciója, akkor alul van táplálva, ha pedig meghaladja, akkor meg túl.

A továbbiakban az elárvult kiscicák mesterséges felneveléséről, a választásról és a választott kölykök takarmányozásáról lesz szó.

A cicák mesterséges felnevelése

Ha az anya elpusztult, elutasítja az almot, nincsen vagy fertőzött a teje, akkor a kicsik folyamatosan sírnak. Ilyenkor akár az egész alom elpusztulhat 1-2 napon belül, ezért mielőbb meg kell próbálni más anyához dajkásítani őket vagy mesterségesen felnevelni.

Az elárvult kiscicák időben másik anyához dajkásíthatók. A nőstények általában a saját kölykeikhez hasonló méretű (és nem életkorú) kiscicákat fogadják el. Ha ez sikerül, még nem biztos, hogy a dajka képes lesz felnevelni a két almot, ezért gondoskodni kell a kicsik kiegészítő etetéséről.

Ha a mesterségesen felnevelés mellett dönt, akkor a kereskedelmi forgalomban kapható, macskáknak gyártott tejpótló tápszert kell beszereznie. Ebben az esetben is törekedni kell arra, hogy legalább az első 12-24 órában szopjanak az újszülöttek az anyjuktól, mert a kicsik ilyenkor veszik fel a föcstejet és ezzel sok ellenanyagot ad át nekik az anyjuk.

Az újszülöttek általában 2-4 óránként igényelnek etetést, amit a macskák számára gyártott cumisüvegből, pipettából, fecskendőből, vagy gyomorszonda segítségével is kaphatnak. A legelterjedtebb etetési mód a cumisüvegből való szoptatás. Ha valakinek elég tapasztalata van a gyomorszondás tápláláshoz, az is szóba jöhet, de ebben az esetben is szükség van napi 2-3 szoptatásra a kicsinyek optimális fejlődése érdekében. A kereskedelmi forgalomban kapható macska tejpótló tápszert előírás szerint feloldva az azon feltüntetett napi adagban ajánlott testmelegen, vagyis 35-38 °C-ra felmelegítve, az alkaron tesztelve etetni. Ha nincs macska tejpótló tápszere, akkor se használjon feles tejet, mert az nem felel meg a kiscicák igényeinek. Alkalmilag szóba jöhet a kecsketej, de az is gyenge. Ha élelmiszerboltból kell helyettesítőt összeállítania, akkor tegyen 6 evőkanál cukrozatlan sűrített konzervtejhez ugyanannyi vizet, 8 evőkanál nem zsírmentes natúr joghurtot, és 3 vagy 4 tojás sárgáját (a fehérjét ne). Ez alkalmas a kicsik ideiglenes etetésére, de se nem olcsóbb, se nem jobb, mint a macskának gyártott tejpótló tápszerek. A szoptatáshoz hason fekvésben helyezze a cicákat az összezárt lábai közé vagy egy asztalra helyezett törülközőre, nyomjon ki néhány csepp tejet a cumisüvegből és tegye a cumit a szájukba. Általában hamar megtanulnak így enni.

Ha a kicsik túl gyengék ahhoz, hogy így táplálkozzanak, gyomorszondás etetésre van szükség. A beavatkozáshoz megfelelő vastagságú puha tápszondára és fecskendőre van szükség. Készítse elő a tejpótlót egy tálba, szívjon fel egy kicsit többet egy fecskendőbe, mint amennyit meg kíván etetni, majd erősítse fel a szondát a fecskendőre. Általában az első napokban néhány millilitert igényelnek, ami a 3. hétre alkalmanként 10 ml-re emelkedik. Ha csak kiegészítésként etet, akkor az ajánlott napi adag fele-harmada is elegendő lehet, nehogy túletesse a kicsinyeket. Helyezze a cicát hasi oldalfekvésben egy tiszta törülközőre az összezárt lábai közé, mérje meg a szonda végével az orrnyílásától az utolsó bordáig terjedő távolságot és ezt jelölje meg a szondán. Emelje fel a fejét, nyissa ki finoman a száját és egyszerűen tolja be a szájába a szondát egy finom mozdulattal. A cica általában nyel, amikor a szonda a garatba ér. Ekkor tolja tovább, amíg a bejelölt rész a szájnyíláshoz ér. Fecskendezze be az etetendő mennyiség felét, majd húzza ki a szondát és büfögtesse meg a cicát. Ismételje meg az egészet, majd győződjön meg arról, hogy lágyan kikerekedett-e a pocakja, majd helyezze egy előre odakészített külön dobozba vagy krétával jelölje meg, mielőtt visszahelyezi a többi közé. Ha túl sokat etetett, akkor pedig nagyon feszessé válik a hasa és visszaöklendezi a táplálékot.

Ha a cica a szonda bevezetése után fuldoklik vagy köhög a szondától, húzza ki. Ha a légutakba juttatja a táplálékot, az tüdőgyulladást okoz és a cica elpusztul. Erre azonban kicsi az esély ha betartja a leírtakat.

Rendszeresen mérlegelje a cicákat, hogy nyomon tudja követni a fejlődésüket.

Fontos, hogy minden etetés után langyos vízzel megnedvesített vattával a végbél környékét simogatva kell ürítésre ingerelni a cicákat, különben elpusztulhatnak. Csupán 3-4 hetes kortól kezdenek maguktól is üríteni.

2-4 hetes kor között már elég 6-8 óránként etetnie. A mesterséges tejtáplálást addig folytassa, amíg a kicsik elég idősekké válnak, hogy kizárólag kölyöktápot egyenek. A tálcás etetéssel 3 hetes korban megkezdhető.

Választás

A választást előkészítő szilárd étrendre (nedves tápokra vagy darált húsok etetésére) való áttérés a macskák esetében a 3. héten kezdődhet meg a legkorábban, de legkésőbb 4 hetes korban ajánlott minden cica kiegészítő etetését megkezdeni. Kezdetben tejpótlót vagy annak hiányában kecsketejet kínáljon nekik egy lapos tálcán vagy tányéron. Tegye rá a kiscicákat naponta 2-3 alkalommal, amíg maguktól el nem kezdik lefetyelni. Ehhez általában 1-3 napra van szükség. Ezt követően nedves vagy száraz kölyökmacska tápot keverjen hozzá, eleinte hígra, később fokozatosan növelve a táp arányát és csökkentve a tejpótlóét, amíg 4-6 hetes korukra rá nem szoknak a nedves vagy vízzel benedvesített száraz kölyökmacska táp fogyasztására. 6 hetes korukra már bőségesen fogyasszanak nedves vagy benedvesített kölyökmacska tápot.

Az etetés kezdetétől biztosítson elegendő friss ivóvizet is a kiscicák számára egy megfelelő méretű itatótálban.

A választott cicák takarmányozása

A táplálás meghatározó jelentőséggel bír a választott kiscicák életében. A felnőtt állatoknak gyártott termékek nem felelnek meg a kiscicáknak. Ne adjon nekik házi kosztot, ételmaradékot és hentesárut sem, mert vonzóak lehetnek ugyan, de ezekkel szinte lehetetlen kielégíteni az igényeiket. A kutyatápok is teljesen alkalmatlanok az etetésükre. Az új tulajdonos is fordítson figyelmet arra, hogy az első napokban ugyanazzal a táppal etesse, mint a tenyésztő, és csak néhány nap után kezdje meg a fokozatos váltást, ha mást kíván etetni. A száraz tápra való átszoktatás csak a választás körül elkezdhető, elvileg 10 hetes korra már ehetnek kizárólag száraz tápot is. A száraz tápok olcsóbbak, és a kondíció függvényében akár elől is lehet hagyni a cicáknak, hogy az igényük szerint fogyasszanak belőle.