Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska etetésének módja

A macskák esetében kölyökkorban kell elkezdeni a megfelelő táplálkozási szokások kialakítását. Ehhez gyakran át kell nevelni a már elrontott állatokat, ami türelemmel és következetességgel általában sikerül. Fontos, hogy az etetés módját és a táplálékokat ne a macska, hanem Ön határozza meg, mert ha rábízza a macskára, akkor rövidesen válogatós, hiánybetegségben szenvedő vagy elhízott lesz.

A továbbiakban az etetések gyakoriságáról, az etetett mennyiségről és a tápváltásokról lesz szó.

Gyakoriság

A macskák hajlamosak arra, hogy többször és keveset egyenek. Ez felel meg a leginkább a természetes szokásaiknak, amennyiben a természetben sem egyszerre eszik meg a napi táplálékukat, hanem elkapnak egy egeret vagy madarat, elfogyasztják, majd pihennek, aztán újra vadásznak, és ezt ismétlik többször is minden nap. Ezért a nem elhízott macskák esetében megfelelő, ha a táplálékuk állandóan (ad libitum) előttük áll, ők pedig szabadon rájárnak. Ilyenkor a macskák átlagosan naponta 16 alkalommal esznek. A gyakorlatban ez az etetési mód leginkább csak a mérsékelt energiatartalmú („light”) száraz macskatápokkal valósítható meg a macska elhízásának fokozott veszélye nélkül. Ha falánk macskáról van szó, akkor ennél is alacsonyabb kalóriatartalmú, kimondottan fogyókúrás eleség biztosításával lehet védekezni az elhízás ellen, vagy pedig áttérni az adagolt etetésre, vagyis arra, hogy rendszeres időpontokban, naponta általában kétszer vagy többször, de adagoltan kapjon enni az állat. Ilyenkor a napi adagot megfelelő számú részekre kell osztani.

A lakásban tartott, ki nem járó macskák esetében a környezetgazdagítás egyik fontos eszköze is az etetés. A macska nem csak a táljából kaphat enni, de a foglalkozások során kézből is, emellett a lakás több pontján, akár naponta változó helyeken is kihelyezhető a számára néhány szem száraz táp, amit így egyesével kell felkutatnia, vagyis kénytelen sok munkával „levadászni” azt. Ez hasznosabb a macska számára, mint a csak tálból való etetés, mert több időt vesz igénybe és több mozgásra kényszeríti. A táplálékkal való környezetgazdagításhoz tartozik az is, hogy a macska nem csak a megszokott tápját kaphatja. Jó, ha az a napi adagjának legalább a 90%-át adja, de emellett korlátozott mennyiségben kaphat más, a macskáknak nem ártalmas táplálékokat is, mert az örömet okozhat a számára.

Mennyiség

A gyári tápok megjelenése előtti időszakban szinte ismeretlen fogalom volt a kövér macska. Azóta viszont, hogy ezek elterjedtek, jelentős minőségi javulás következett be a macskák táplálásában, ezért nagyobbak, egészségesebbek és hosszabb életűek lettek, de gyakoribbá vált az elhízás is. Mivel a macska, szemben a kutyával, nem viseli jól az agresszív fogyókúrát, még kisebb esély van a túlsúly utólagos lefaragására, ezért a leghelyesebb a macska esetében is a megelőzésre törekedni. Erre két lehetősége adódik. A macska testsúlya és testkondíciója függvényében adhat kevesebb táplálékot és etethet kevésbé hizlaló táplálékot is. Az előbbi a nehezebb út, mert a kijáró macskák vadászattal vagy a szomszédoknál kéregetve pótolják a hiányzó mennyiséget, a kizárólag lakásban tartottak állandó könyörgése pedig egy idő után szinte elviselhetetlenné válhat, de csak akkor, ha válaszol rá. Ezért a leghelyesebb, amit tehet, hogy olyan tápot választ a macska számára, aminek alacsony az energiatartalma. Ezt általában a csomagoláson feltüntetett „light”, esetleg „neutered” vagy „indoor” felirat jelzi, és a címkén joul-ban vagy kalóriában megadott energia érték teszi más tápokkal összehasonlíthatóvá. Az elhízott macskák lefogyasztásában segít az is, ha felhagynak a nedves tápok etetésével, mert azokból a legtöbb macska többet fogyaszt.

Még eredményesebb, ha a tápváltás mellett adagolt etetéshez szoktatja az elhízott macskát, vagyis naponta két vagy többfelé osztva eteti. Ezt kezdetben a csomagoláson feltüntetett javaslat szerinti adagban tegye, majd a macska tápláltsági állapota (testsúlya és kondíciója) szerint korrigálni kell a mennyiséget lefelé vagy felfelé. Természetesen ajánlott a diétát több testmozgással is kiegészíteni, vagyis olyan játékokkal (pl. labdákkal vagy zseblámpával) játszani vele, amelyek több mozgásra késztetik a macskát.

Tápváltás

A macskák általában minden gond nélkül fogyasztják éveken át ugyanazt a jól kiválasztott, megfelelő minőségű és élvezeti értékű, a korcsoportjuk számára ajánlott táplálékot, de néha mégis szükséges változtatni. Kölyökmacska tápról legkésőbb egy éves kor körül át kell térni egy felnőtt tápra, a felnőtt tápokról pedig 7-10 éves korban egy idős tápra, de olykor a táplálék elutasítása vagy más indok (pl. betegség) miatt kell tápot váltani.

A macskáról azt kell tudni, hogy még a kutyánál is rosszabbul viseli a hírtelen cserét. Ez számos emésztő- és egyéb szervi (pl. húgyúti) megbetegedést, valamint étvágytalanságot okozhat. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a tápváltás nagyon lassú és fokozatos legyen, vagyis a cserét akkor kell elkezdeni, amikor még van egy hétre való mennyiség a leváltandó tápból, és ehhez fokozatosan egyre több újat keverve legalább 7-10 nap alatt szoktatható csak át gond nélkül át az új tápra a macska. Ha így sem fogadja el az újat, lépjen vissza, és keverje tovább a régit az újjal. Némi étvágycsökkenés ne riassza vissza, de azt ne hagyja, hogy tartósan (napokig) ne egyen a macskája, mert attól megbetegedhet. Ha a lassú átmenet ellenére sem fogadja el az új tápot a macska, akkor használjon ízjavítókat (pl. sertészsírt) a váltás előmozdítására vagy próbálkozzon mással.