Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska itatása

A házimacska meleg égövi, részben sivatagi körülmények közt élő ősöktől származik, mégis nagyon érzékeny a vízfogyasztásra. A leggyakoribb és legjellemzőbb egészségügyi problémái is éppen ezzel kapcsolatosak. Felnőtt korban ugyanis a macska leggyakoribb betegsége az alsó húgyúti szindróma, idős macskák esetén pedig a veseelégtelenség. Mindegyiknek sok oka és hajlamosító tényezője lehet, de mindkettő kialakulása és súlyossága alapvetően függ a vízfogyasztástól.

A legtöbb macska nagyon válogatós az ivóvíz vonatkozásában is. Az egyik jellemző probléma abban áll, hogy inkább a folyóvíz fogyasztását részesítik előnyben, vagyis nem szívesen isznak itató tálból, különösen akkor nem, ha a víz nem friss és kristálytiszta. Az is csökkentheti a vízfogyasztásukat, hogy igényesek a víz minőségére és összetételére. A macskák megérzik és eleinte kerülik a magas fluorit- és klórtartalmú ivóvizet, de ha hozzászoktak, akkor viszont az is előfordulhat, hogy a tiszta ásványvízből fogyasztanak kevesebbet a kelleténél, vagyis a csapvizet részesítik előnyben. Emellett az itatótál anyag sem mindegy a számukra. A legjobbnak a porcelán és az üveg tálakat tekintjük, a műanyag és a fém tálak kevésbé javasolhatók.

Elvileg mindig van megoldás. A macska vízminőséggel kapcsolatos preferenciát úgy vizsgálhatja, hogy többféle lehetőséget biztosít a számára. Ha egyforma edényekben (pl. poharakban) kínál különböző vizeket a macskának, akkor megfigyelheti azt, hogy melyiket választja, vagyis melyikből fogyaszt többet. Ha pedig a csapvizet részesíti előnyben az ásványvízzel szemben, akkor abból iszik többet. A vezetékes vizet nem kedvelő macskáknak pedig alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet érdemes vásárolni. Emellett arra is figyelni kell, ha a macska megpróbál folyóvizet inni a csapból. A folyóvizet előnyben részesítő macskákat lehet rendszeresen, napi több alkalommal a csapból gyenge sugárban folyatott vízzel itatni. Ha már tudja, mit szeret inni, tegye le ugyanazt különböző típusú tálakban, és válassza azt, amiből többet fogyaszt. Ennek kezelésére is létezik megoldás, hiszen egy macska szökőkút (pet fountain) beszerzése mindkettőn segíthet. Ez egy olyan szerkezet, ami a beletöltött ivóvizet (ami lehet ásványvíz is) szűrőn átvezetve állandóan forgatja és ezáltal folyamatosan friss folyóvizet biztosít a macska számára. Aki megengedheti magának, az ne kísérletezzen, hanem lehetőleg a macska hazavitele előtt szerezzen be egy ilyen szökőkutat, mert a használatával számos gyakori és súlyos egészségügyi probléma előzhető meg. Azzal is növelheti a macska vízfogyasztását, hogy több itatóedényt helyez ki a lakásban vagy azon kívül is, ha kijár. Végül az is segíthet, ha sok ivóvizet kever a táplálékához. Ha elég nedvesen adja, akkor elég vizet vesz fel, mire megeszi.

A macska vízfogyasztását azért is rendszeresen ellenőrizni kell, mert nem csak a kevés víz fogyasztása betegítheti meg, de az egyik leggyakoribb betegségtünet a szokásosnál több víz fogyasztása. A leggyakrabban a veseelégtelenségben, a hipertireózisban és a cukorbetegségben szenvedő macskák isznak sokat, de ez a tünet más betegségekre is jellemző lehet. Ezek a problémák különösen az idős állatok esetén gyakoriak, ezért fokozottan figyelni kell a vízfogyasztást. A változás megállapítható az elfogyott mennyiségből és az alomanyag átnedvesedésének üteméből egyaránt, ugyanis a többlet víz felvétele több vizelet termelődésével jár együtt. Az, aki több macskát tart, az ivóvizes tálhoz tett gyakoribb látogatások alapján állapíthatja meg, hogy melyik macska felelős a többletfogyasztásért.

Azok a betegségek, amelyek a vízfogyasztás zavarával járnak, a korai szakaszban eredményesebben kezelhetők, mint az elhanyagolt esetek, ezért mielőbbi állatorvosi vizsgálatra van szükség.