Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Ételmaradék és házi macskaeledel

A macska a természetben főleg rágcsálókkal, emellett madarakkal táplálkozik. A préda minden részét megeszi, vagyis elfogyasztja annak a gyomor- és béltartalmát, ami általában növényi eredetű tápanyagokat tartalmaz, a belsőségeket, az izmokat, a zsírt, a csontokat és a bőrt is. Emellett az elvadult házimacska – szemben a vadmacskával - csekély mennyiségben nem élő táplálékokat is fogyaszt. Ez azt is jelenti, hogy a kizárólag húsevés a természetben élő házimacskára sem jellemző! A hús ugyanis az izomzatnak felel meg, ami a préda egy kis része, önmagában etetve szegényes tápanyag, ezért a csak hús etetése megbetegíti a macskákat.

Mivel a macska az embernél több fehérjét és kevesebb szénhidrátot, valamint számos olyan tápanyagot igényel, amit mi nem, ezért az igényeit szinte lehetetlen emberi ételmaradékok etetésével kielégíteni. A hagyományos macskatartás nem is törekedett erre, „csak vadásszon az a macska”, mondták, és kevéske kiegészítő táplálást biztosítottak csak a számára. Megkapta az állatok levágásánál keletkezett maradékot, így a csirkebelet, máskor egy kevés tejbe áztatott kenyeret vagy asztali ételmaradékot. A ház körül élő macskák részére ez is előnyt jelentett a vadon élő példányokkal szemben, hiszen általában néhány évig életben maradtak és szaporodni is tudtak, hiszen vadászattal egészítették ki az étrendjüket. Ismereteink szerint a házimacska (Felis catus lybica) azért is kisebb testű, mint az őse, az afrikai vagy líbiai vadmacska (F. silvestris lybica), mert az évezredek során alkalmazkodott az ember által nyújtott gyengébb táplálékhoz. És valóban, ha valaki korabeli leírásokat olvas, azt tapasztalja, hogy a macskák átlagsúlya jóval 3 kg alatt volt, és a régi szerzők szinte mindegyike megjegyzi, hogy a macskák soha nem híznak el. Mindez azonban a macskatápok etetésének elterjedésével jelentősen megváltozott!

Az ételmaradékkal etetett macskák egészségét nem az elhízás, hanem a rossz összetétel, különösen a nélkülözhetetlen tápanyagok hiánya veszélyezteti a leginkább, valamint az, hogy olyasmiket is fogyaszthatnak, ami kimondottan veszélyes a számukra. Ezek közül a legfontosabbak a szobanövények mellett a vöröshagyma, a fokhagyma, a snidling, a tej, a szőlő, a mazsola, a kávé, a csokoládé, az édesítőszerek, a zsiradékok, a csontok, a gombák, az élesztő, az alkohol, valamint a nyers állati eredetű tápanyagok, tojás, hús és hal. Az ételmaradékokhoz hasonlóan a macskák számára a kutyatápok etetése is veszélyes. Ezek kevesebb fehérjét, esszenciális aminosavat, zsírsavat és vitamint tartalmaznak, mint a macskatápok, így a rendszeres fogyasztásuk idővel hiánybetegségek kialakulásához vezet.

Jobb, ha egy kimondottan a macska számára készített, átgondolt receptura alapján összeállított házi étrenddel igyekeznek kielégíteni a macskák igényeit. Ez azonban egyáltalán nem könnyű, igaz, nem is lehetetlen feladat. A legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy meglehetősen bonyolult egy minden szempontból megfelelő, kiegyensúlyozott receptúrát összeállítani. Emellett, kicsi az esély arra, hogy a macska elfogyasztja majd az ideális táplálékot és nem mazsolázza ki belőle az általa kedvelt falatokat. Vagyis a házi koszt etetése a macskák magas igényei és válogatásra való hajlama miatt gyakran vezet hiányos tápláláshoz. A macskatartók jellemzően alulmaradnak a macskával vívott mindennapi küzdelemben, vagyis a macska ellenállása miatt többnyire feladják a jó receptúrával kapcsolatos kezdeti elképzeléseiket. A macska ugyanis csak azt eszi meg, amit akar, minden mást egyszerűen a tálban hagy. Ez végül gyakran eredményezi, hogy kizárólag egyféle táplálékot fogad el, mondjuk kizárólag nyers marhaszívet vagy tonhalkonzervet. Azt is csak kockára vágva és egyenletes távolságra elhelyezve a tálon... Ezek azonban egyáltalán nem tartalmaznak a macska számára szükséges minden tápanyagot, ezért eleinte rejtve károsodik a macska egészsége. Máskor a macskák kizárólag májat hajlandók fogyasztani. Ez kis mennyiségben nagyon egészséges a számukra is, de ha sokat eszik belőle egy macska, akkor az A-vitamin túladagolásához vezet. A macskák erre nagyon érzékenyek, ezért a következmények mindig súlyosak. A macska csontjai eldeformálódnak, ízületei és gerincoszlopa is megbetegszik, a lágy szövetei elmeszesednek, végül elpusztul az állat.

Ha valaki mégis ezt az utat választja, akkor érdemes tisztában lennie azzal, hogy a felnőtt macskák táplálék piramisa a kutyáéhoz hasonló elveken alapszik (fehérje, szénhidrát, zöldség, egyebek), de az arányok az eltérő igényekből fakadóan jelentősen különböznek. Az a megfelelő, ha a macskák tápjának mintegy a kétharmadát adják a fehérje források, amelyek döntő többsége állati eredetű legyen. A macskákra is igaz, hogy a többféle összetevő biztosabban kielégíti az igényeket, ezért a különböző húsok, halak, belsőségek (pl. máj), tojás és szükség esetén némi zsiradék keveréke javasolható. A többi összetevő közül a legnagyobb mennyiséget (a maradék mintegy kétharmadát) a szénhidrát források adják, ami szintén sokféle lehet. A leggyakrabban rizs szerepel az ajánlásokban. A gabonaféléket feltétlenül hőkezelni kell, mert az segít feltárni és emészthetőbbé tenni a keményítő tartalmukat. Ehhez kell hozzáadni egy kevés zöldséget (pl. sárgarépát), valamint kivételes esetben egy csipetnyi macskának gyártott vitamin és ásványi anyag kiegészítőt. Minden összetevőt ajánlott megfőzni és ledarálni. A húsok túlfőzésétől érdemes óvakodni, de az ízletességük is javul némi hőkezeléstől.

Egy másik problémakör a macskákkal kapcsolatban a nyers állati eredetű tápanyagok kérdése. Ezt a macskák meglehetősen jól bírják, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem betegedhetnek meg miatta. A bennük található baktériumok (Salmonella fajok, E. coli stb.), vírusok és paraziták megtámadhatják a macskákat. A nyers halakban található enzimek lebonthatják a tiamint, ami a macska számára esszenciális vitamin, és ez étvágytalansághoz, idegrendszeri problémákhoz, rángógörcsök és kóma kialakulásához vezethet. A nyers tojásban található avidin nevű fehérje pedig a biotin vitamin felszívódását akadályozza, ezért bőr- és szőrproblémákat idézhet elő. Fontos szempont az is, hogy a nyers táplálékkal gyakran kapnak olyan fertőzéseket, amelyeket tünet nélkül elviselnek, de hordozzák és terjesztik is az adott kórokozót, ezért közvetíthetik a velük szoros kapcsolatban élő emberekre. A vadászó macskák olyan tömegben fertőződnek orsóférgességgel, hogy havonta kellene kezelni őket a környéken élők védelmében! Így hiába felel meg a macska igényeinek a nyers táplálék, hiába ettek részben nyers táplálékot az elmúlt évezredek során, az rájuk nézve és környezeti szempontból is aggályos, ezért helyesebb legalább enyhén hőkezelt formában adni nekik az állati eredetű élelmiszereket.