Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Új cica a háznál

Macskát tartani hálás feladat, ami azonban felelőséggel is jár. Ahhoz, hogy minél kevesebb problémával járjon az együttélés, sok ismerettel kell rendelkezni. Az alábbiakban ezeket szeretnénk azok számára összefoglalni, akik először vágnak bele.

Tartalom:

 • BIZTONSÁG

 • Berendezések

 • Az új környezet bemutatása

 • Bemutatás a többi macskának

 • Etetés

 • Szocializáció

 • Játék

 • Fegyelmezés

 • KÖRNYEZETGAZDAGÍTÁS

 • Egészségvédelem

A biztonság megteremtése

A biztonságos környezet könnyebben megteremthető egy lakásban, mint azon kívül. Mivel a leggyakoribb probléma itt a mérgezés, ezért a fontos, hogy ne használjon a macskára mérgező anyagokat, ne maradjon elől vegyszer és ellenőrizze a szobanövényeit. Tudni kell, hogy bár erős testfelépítésük miatt 9 életűnek hisszük a macskákat, ennek ellenére nagyon érzékenyek a különböző mérgezésekre. Ezért a macskatartóknak általában dönteniük kell, hogy szobanövényt vagy macskát tartanak!

Csak olyan szobanövények lehetnek a lakásban, amelyek nem mérgezők a macskákra. Ez viszonylag könnyen ellenőrizhető, ha ismeri a szobanövényei nevét. Ha nem ismeri, akkor vigyen fényképet vagy egy levelet a legközelebbi virágboltba. A rutinos eladók felismerik és meg tudják mondani a növény tudományos vagy közismert nevét. Az utóbbi alapján a Wikipédia vagy más internetes oldalak segítségével könnyen megtalálja a tudományos nevét. Ez mindig két szóból áll. Az elülső a család neve, amit nagy kezdőbetűvel írnak, a második a faj neve, ami kis betűvel kezdődik. Ezt vagy csak a családnevet kell kimásolni és beilleszteni az ASPCA keresőjébe. Az ASPCA egy nagy állatvédelmi szervezet, ami jelenleg a világ legnagyobb szobanövény adatbázisával rendelkezik. Ha rákeres egy növény családnevére, általában egy vagy több linket kap. Ha ezeket átnézi, megtalálja a növény adatlapját, amin angol nyelvtudás nélkül is érthetően szerepel a "Toxicity:" cím mellett az, hogy "Toxic to Cats" (mérgező a macskákra) vagy "Non-Toxic to Cats" (nem mérgező), amit könnyű megérteni. Ha az előbbit találja, akkor meg kell szabadulnia a növénytől. A legjobb, ha elajándékozza, mert gyakran okoznak mérgezést azok a növények is, amelyeket a macska számára nem elérhető magasba (pl. szekrények tetejére) vagy egy külön, zárt szobába helyeznek el.

Az egyéb mérgek közül pedig az emberi gyógyszerek, a rovarirtó szerek, a kutyának gyártott bolhairtók és a hűtőfolyadék jelent gyakran halálos fenyegetést.

Más veszélyek is leselkednek a lakásban tartott macskákra. Oda kell figyelni az elektromos kábelek elrejtésére és arra is, hogy lehetőleg hálóval védje a kizuhanástól a nyitott ablakokban és az erkélyeken, ahol a macskák könnyen megfeledkeznek mindenről, ha egy madár kínálkozik prédának, ezért gyakran kizuhannak.

A macskatartás nélkülözhetetlen kellékei

Ma a legtöbben a lakásukban tartják a macskájukat. Ha kiengedik, komoly veszélyeknek teszik ki. Sok kijáró macska pusztul el idő előtt fertőző betegségek, balesetek, mérgezésekés támadások következtében, ezért a szabadságért gyakran rendkívül nagy árat kell fizetni: életet. A lakásban tartott macskák általában sokkal tovább és sokkal egészségesebben élnek, aminek azonban feltételei is vannak. Ilyen feltétel a megfelelő életkörülmények (táplálás, környezetgazdagítás) kialakítása mellett a szükséges felszerelések beszerzése is. Itt az utóbbiakat mutatjuk be.

A macskák etetésére és itatására leginkább a porcelán, valamint az üvegtálak javasolhatók. A macskák nem hajlamosak sem szétrágni, sem felborítani a műanyag tálakat, de érzékenyek azok anyagára, ezért nem ajánlott a használatuk. Sok macska részesíti előnyben a folyóvizet, ezért ajánlott naponta többször is megnyitni a csapot a számukra, hogy ihassanak. Az utóbbi években egyre divatosabb és valóban nagyon hasznos eszköz a kisállat szökőkút (pet fountain), ami egy az ivóvizet tároló, azt forgató és szűrő elektromos önitató. Ebből a macskák szívesebben és többet is isznak, mint a hagyományos itatótálakból, ami segíti az egészségvédelmüket.

A macskák ösztönösen szobatiszta állatok, ezért ha egészségesek és gondoskodtak megfelelő alomtálcáról és alomanyagról is a számukra, akkor maguktól azt használják, erre nem kell őket tanítani sem. Alomtálcából legalább annyit kell kihelyezni, ahány macska él együtt, különben előbb-utóbb valamelyik mellé kezd járni. Hasznos, ha a tálca oldala olyan magas, ami még nem zavarja a bejutást, de akadályozza az alomanyag kikaparását. A tálca alapterülete legyen legalább akkora, hogy a macska kényelmesen meg tudjon fordulni benne. A 45 x 35 cm alapterületű és 10 cm magas oldalfalú doboz a legtöbb felnőtt macskának megfelel. Macskakölyköknek alacsonyabb peremű dobozt vegyen, hogy könnyen ki és be tudjanak ugrani. A túl kicsi vagy alacsony falú tálcák a környezet szennyeződéséhez vezetnek. A fedett macskavécék használata célszerű, de csak addig, amíg megfelelően takarítják őket. Ha nem, akkor kellemetlen szag alakul ki belül, ezért előfordulhat, hogy a macskák kerülni kezdik. A fedett macskavécéket ezért különösen jó szagszívó képességű alomanyaggal érdemes feltölteni, és rendszeresen ki kell takarítani. A macskavécé elhelyezése is fontos. Ha lehet zavartalan, nyugodt környezetbe és könnyen takarítható helyre tegye. A zajok és a mozgás zavarja a macskákat és néha rosszul céloznak vagy kikaparják az alomanyagot.

Alapvetően háromféle alomanyag kapható: az agyag, a nagy nedvszívó képességű vagy csomósodó és a szerves. Mindhárom megfelelő. Az agyag alomanyag a saját tömegének 75-100%-át képesek nevességben felszívni. Ez kielégítő, de nem elég ahhoz, hogy a nedvesség egyenletesen oszoljon el benne. Ezért az átnedvesedett alomanyagot és a szilárd ürüléket ajánlott legalább naponta eltávolítani. Olcsó és ha megfelelően kezelik, akkor csak ritkán okoz problémát. Asztmás vagy más légúti betegségben szenvedő macskának viszont nem ajánlott, mert porosodik és az állat belélegzi. Az összecsomósodó alomanyagok akár a saját tömegük 15-szörösének megfelelő nedvességet is felszívhatnak és az átnedvesedett, összecsomósodott részek könnyen kilapátolhatóak. Általában a szagokat is jobban elnyelik és nem szükséges rendszeresen cserélni őket. Ezért elfoglalt macskatartóknak jobban megfelelnek, ha a macskájuk is elfogadja. A szerves alomanyagok sokfélék lehetnek. Készülhetnek lucernaszénából, újságpapírból, kukoricacsutkából, fakéregből és másból is. Ezek nem okoznak környezetszennyezést és nem mérgezők. Változó, de általában megfelelő a nedvszívó és szagelnyelő képességük, de nem minden macska fogadja el őket.

Néhány alomanyag illatosított, amit a macskák egy része eltűr ugyan, de mások visszataszítónak találják. Ezek gyakran okoznak máshova ürítkezést. Az átnedvesedett alomanyagot és a bélsarat alomlapáttal naponta kell eltávolítani mindegyik alomanyagból. Még az összecsomósodó alomanyagok esetében is szükséges legalább havonta alaposan kitisztítani a macskavécét, amihez meleg, szappanos víz megfelelőbb, mint az illatosított tisztítószerek.

A kiscicáknak kezdetben inkább az olcsó, nem illatosított, de megfelelő ammónia megkötő tulajdonságú agyag, illetve alumínium-szilikát ásványi alomanyagokból (pl. zeolit vagy bentonit) készült alomanyagok ajánlhatók, mert ezek megkönnyítik a szobatisztaság kialakulását. Később inkább egy nagyobb nedvszívó képességű, úgynevezett csomósodó alomanyagot érdemes választani. Az összeállt, ürülékkel szennyezett részeket egy alomlapát segítségével kell rendszeresen eltávolítani, emellett általában legalább hetente, illetve az alom gyártója által ajánlott időközönként le kell cserélni a maradékot. Ilyenkor ki kell mosni az alomtálakat, az oldalukon található felrakódást ecettel eltávolítani, majd alaposan kiöblíteni és használat előtt megszárítani.

A kereskedelmi forgalomban már kapható automata öntisztító alomtálcák használata nem ajánlott. Ezek gyakran megijesztik és félelemben tartják a macskákat.

A macskáknak ösztönös igényük van a kaparásra. Ez néha a legfőbb probléma is, ami sokakat riaszt el a macskatartástól. Pedig megfelelő módszerek alkalmazásával általában kordában tartható. A legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy ez nem rosszaság vagy valamiféle bosszúállás, mint azt sokan gondolják, hanem a házi macska egyik természetes tulajdonsága, ezért sem megelőzni, sem pedig megszüntetni nem lehet, csak átirányítani.

Számos különböző kaparó és kaparófa típus kapható és házilag is készíthető. Vannak olyan macskák, amelyek függőleges felületen szeretnek kaparni, mások pedig a vízszintes felületeket részesítik előnyben. A leghelyesebb ezért olyan kaparó alkalmatosságokat beszerezni, ami megfelel a különböző igényű állatok számára. Fontos szabály, hogy legyen olyan magas, hogy még a felnőtt macskák is kényelmesen kinyújtózva használhassák. Olyan helyre kell állítani, ahol senki és semmi sem zavarja a macskát. Előnyös, ha az aljában búvóhelyet, a tetején pedig fekvőhelyet alakítanak ki. Ennek érdekében érdemes játékokat is akasztani rá és időnként jutalomfalatot tenni a polcaira és a tetejére. A macskák általában a nádfonatból készült kötéllel vagy más durva anyaggal bevont felületeket kedvelik, de van olyan macska is, amelyik a sima fafelületet részesíti előnyben. A legjobb kaparó többféle lehetőséget kínál, vagyis különböző irányú (függőleges és vízszintes) és különböző anyaggal burkolt felületek vannak rajta. Fontos az is, hogy a szerkezet elég stabil legyen, mert a felborulása elriaszthatja a macskát. És az sem árt, ha egy nagy lakásban több, illetve többféle van belőle.

A pihenés és az elvonulás is fontos. A macskák igényesek a fekhelyükre. Szeretik nézegetni az utca forgalmát és télen előnyben részesítik a meleg helyeket, ezért az ablak belső párkányára vagy az ablak alatti fűtőtestre is fekhelyeket érdemes felszerelni. A legtöbb macska szeret elbújni, amire egy szekrény, más bútor vagy erre a célra beszerzett egy vagy több cipős dobozból vagy fából kialakított búvóláda is lehetőséget biztosíthat.

A testmozgás nélkülözhetetlen, de ezért ne engedje ki. A legjobb, ha az egész lakásban szabadon mozoghatnak a macskák. A mozgatásra jó megoldás egy a házhoz csatlakozó teljesen zárt és izolált kifutó kialakítása is, de ez ritkán lehetséges és költséges is. Azt erkélyeket is érdemes teljesen befedni és biztosítani, hogy ne eshessenek ki. Az is jó, ha egy részben zárt udvarra engedik ki a macskákat, aminek a kerítése áthatolhatatlan, vagyis a macskák nem tudnak kijutni, vagy idegen állatok bejutni. Ha egyikre sincs lehetőség, használja ki a környezetgazdagítás lehetőségeit.

Kiállításra vagy állatorvoshoz minden macskát szállítani kell, ezért a tenyészet egyik alapvető felszerelése a macskaszállító doboz. Ennek jól zárhatónak és elég nagynak kell lennie. A legjobb, ha legalább akkora, hogy megfordulhasson és kényelmesen elnyújtózhasson benne a macska, illetve a gyakran és a hosszú távon utazó állatok számára itató alkalmatosság és macskavécé is elhelyezhető legyen benne. Szállító doboz nélkül veszélyes a macskával közlekedni. Sokan próbálják pórázzal és nyakörvvel vagy hámmal helyettesíteni, de ezek csak akkor használhatók, ha a macska tűri. Ilyenkor az okozhat problémát, ha váratlanul megijed valamitől. Ezért ha hámmal és nyakörvvel indulnak útnak, mindig vigyen magával egy szállításra akár csak ideiglenesen alkalmas táskát vagy szatyrot. Más lehetőség híján kényszermegoldás lehet még egy párnahuzat is a macska szállítására.

Az új környezet bemutatása

A macskák mindig igyekeznek felfedezni a környezetüket. Ha új cicát szerez be, tanácsos azt előbb a lakás egy kis részébe zárni, hogy fokozatos legyen a hozzászokás. Az első napon keveset foglalkozzon vele, aztán egyre többet. Miután néhány nap alatt alaposan megismerte az egyik helyiséget, csak akkor mutassa be neki fokozatosan a lakás többi részét is.

Bemutatás a többi macskának

A már meglévő macskák gyakran nem nézik jó szemmel az új jövevényt. Ezért ügyeljen arra, hogy a ne érezzék az új cicát vetélytársnak, akivel harcolniuk kell az élelemért és a gondoskodásért. A bemutatás általában hetekig tart, de ha sikerül a kezdeti versengést minimalizálni és a már meglévő macskának igénye van a társaságra, akkor hamar összeszoknak. Ha később ellenségeskedés lép fel, kezdje elölről az összeszoktatást. Ennek a kérdésnek külön oldalt szenteltünk.

Etetés

A háziállatok táplálását takarmányozásnak nevezi a szaknyelv, ezért az írásainkban gyakran találkozik ezzel a kifejezéssel. A takarmány, vagyis a táplálék, a háziállatok életében a legfontosabb környezeti tényező. Már az első napoktól kezdve több szempontot érdemes figyelembe venni:

 1. kimondottan a kölyökmacskák számára készített tápokat etessen,

 2. kezdetben lehetőleg nedves tápot (tasakos vagy konzerv eledeleket), majd fokozatosan térjen át a száraz eleségekre, és

 3. ezek közül is a lehető legjobb minőségűt válassza. A száraz és a konzervtápok etetése egyaránt elfogadható.

Nehéz tanácsot adni abban, hogy melyik tápot válassza? Van néhány szempont, amelyeket érdemes a döntéshozatalkor figyelembe venni. Az emberek többsége természetszerűen az olcsóbb tápokat választja, mondván, hogy abban is minden benne van, ami a macskának kell. Ezeket is ellenőrizték és megfelelnek az előírásoknak. De ez nem jelenti azt, hogy mindenben ugyanúgy megfelelnek a macska igényeinek, mint a jobb minőségű tápok! Mielőtt dönt, érdemes összehasonlítani a különböző tápok összetételét és beltartalmát. Ez valamennyi teljes értékű tápon fel van tüntetve. Ha utánaszámol, könnyen azt tapasztalhatja, hogy az olcsóbbnak hitt táp napi adagja valójában többe kerül, mint egy látszólag drágáé, amihez ha hozzáadja a várhatóan magasabb állatorvosi költségeket is, elegendő indoka lesz arra, hogy inkább prémium minőségű macskaeledelt vásároljon.

A legtöbb macska egyféle étrendhez vonzódik (táplálékspecialisták). Ezért is fontos, hogy mindjárt az elejétől jó minőségű, komplett eledelhez szokjon, mert így hosszú távon sem kell egészségkárosodástól tartani. Ha viszont egy olcsóbb, de a macska által könnyebben elfogadott eledelt választ, vagy maga készít eledelt a macskájának, már nem lehet biztos ebben. Ezért inkább egyáltalán ne adjon a macskának házi kosztot, ételmaradékot és hentesárut sem, mert bár azok lehetnek vonzóak a számára és esetleg tűnhetnek olcsóbbnak is, de szinte lehetetlen ilyen módon a cicák vagy a felnőtt állatok táplálékigényét tökéletesen kielégíteni. Míg a megfelelő táppal etetett macskák 20 évnél is tovább élhetnek, addig a házi koszton tartottak a tizedik életévüket is csak ritkán érik meg! Azt is kockáztatja ezekkel, hogy válogatóssá, étvágytalanná teszi a macskát. Ezért ha ad is ilyesmit, ügyeljen arra, hogy a napi eledel legalább 90 %-a macskatáp legyen!

A kutyatápok szintén alkalmatlanok a macskák etetésére, mert olyan fontos, a macska számára nélkülözhetetlen összetevők hiányoznak belőlük, amelyek nélkül a macskák megbetegednek és elpusztulnak. Ezek az összetevők minden macska számára gyártott kész tápban megtalálhatóak.

A fentiekből is látható, hogy a macskák takarmányozása rendkívül sok ismeretet igénylő feladat. Itt csak a legfontosabbnak vélt első tanácsokat foglaltuk össze. Honlapunkon külön fejezetet szenteltünk a macskák takarmányozásának. Ha pedig többet szeretne megtudni az általános takarmányozási alapismeretekről (pl. az emésztésről, a fehérjékről és vitaminokról, vagy a testkondíció vizsgálatáról), akkor kattintson az aláhúzott linkre.

Szocializáció

A macskák élő és élettelen környezethez való hozzászokásának legfontosabb, érzékeny periódusok sorozatából álló időszaka 3 és 9 hetes kor között zajlik. Ezt korai szocializációs és habituációs időszaknak is nevezik. Ebben az életkorban a cicák mindenkihez és mindenhez könnyebben alkalmazkodnak, aki és ami a környezetükben van. Ez teszi lehetővé a beilleszkedésüket. Ha ez alatt az idő alatt jó tapasztalatokat szereznek az emberekkel, macskákkal és más háziállatokkal, berenmdezési tárgyakkal, zajokkal kapcsolatban, akkor azokat elfogadják később is az életük során. Ha a korai tapasztalatokat nem kapják meg, mert nem találkoznak ebben az életkorban valamivel, illetve ha az első tapasztalatok kedvezőtlenek, akkor az így rögződött ismeretek vagy azok hiánya később már nem vagy csak nehezen módosítható vagy pótolható. Az érzékeny periódusokból álló korai szocializációs és habituációs időszak ugyanis egyszer és mindenkorra lezárul. Az ilyen macskák félénkké, gyakran ellenségessé válhatnak. Az emberhez nem szokott, az anyjuk által rejtve nevelt kiscicák egy életen át ilyenek maradhatnak, ami jelentősen csökkenti az életbemaradási esélyüket. Ezért fontos, hogy az érzékeny szakaszban minél több pozitív tapasztalatszerzésre kapjanak lehetőséget és az anya tulajdonosai naponta legalább 5 percet foglalkozzanak velük.

Mivel a korai időszak a legtöbb kiscica befogadásakor még tart, javasoljuk, keresse fel a fenti link segítségével az erről szóló írásunkat.

Játék

A vadászat gyakorlása fontos szerepet játszik a kiscicák fejlődésében. Miközben becserkészik és elkapják az áldozatot, fejlődik az izomzatuk és nő az önbizalmuk is. Ajánlott stimulálni ezt megfelelő játékokkal, már csak azért is, hogy a vadász ne rajtunk vagy a családtagjainkon gyakoroljon. Az erre alkalmas játékok könnyűek és jól mozgathatóak. Használhat papírcsomót, kis labdát, fonalat vagy szalagot. Óvakodjon azoktól a játékoktól, amelyek elég kicsik, hogy a cica lenyelje. A fonalat és a szalagot tartalmazókat tegye el a játék után, mert ezek is veszélyesek.

Fegyelmezés

Szükség lehet a kiscica fegyelmezésére, ha a magatartásával embert vagy értékeket veszélyeztet. Ez azonban soha ne legyen durva. Ha elengedhetetlen, akkor azok a büntetések a legjobbak, amelyeket messziről is alkalmazhatunk, mert azok kevésbé kötődnek a büntető személyéhez. Ilyen lehet a vízzel való lespriccelés, az erős hangok, mint a tapsolás, csörgők rázása, dudaszó, illetve a kiscica felé (de nem rá!) dobott tárgyak is elég ijesztőek lehetnek ahhoz, hogy megakadályozzuk vele a nemkívánatos viselkedést. Ne feledje, hogy a büntetés a legkevésbé hatékony (!) nevelőeszköz macskánál, ami a legritkább esetben vezet a kívánt eredményhez. A macska ugyanis sokkal inkább a büntető személyéhez köti őket, mint az egyéb körülményekhez.

Környezetgazdagítás

A környezetgazdagítás különösen fontos része a macskák védelmének, ezért mindenkinek ismernie kell. A lényege abban áll, hogy az állatok viselkedése az örökölt tulajdonságaik és a környezet állandó egymásra hatásának az eredménye. A természetben élő vadmacskák gyökeresen más környezetben élnek. Nem csak szabadon mozoghatnak, de a táplálékukat is maguknak kell megkeresniük, ami időigényes elfoglaltság. A kijáró és csak részben otthon táplálkozó macskák is sok időt töltenek ezzel, de az ő életük nincsen biztonságban, arról nem is beszélve, hogy a környezetben élők rossznéven veszik a háziállatok közterületen tartását és azt is, ha más állatai behatolnak a magánterületükre. Ezért a legtöbben kizárólag a lakásukban tartják a macskájukat, ami helyes döntés, ugyanakkor a rendszeresen etetett állatok számára néhány perc csupán a táplálkozás, vagyis a nap jelentős részében unatkozhatnak. Emellett nem kell naponta megküzdeniük az életben maradásért, rejtőzködniük és menekülniük, más macskáktól védeni a területüket, vagyis nem gyakorolhatják a fajra jellemző természetes viselkedési formákat.

Sokan hisznek abban, hogy az állatok lakásba zárása a baj, pedig csak így lehet megvédeni őket és megvédeni a környezetben élőket tőlük. Nincs alternatíva. Ráadásul vizsgálatokkal igazolták, hogy ezekkel az állatokkal sincs több probléma, mint a sűrűn lakott területen kijárókkal, csak a tüneteket gyakrabban és előbb veszik észre a tulajdonosok, mint a lakáson kívül élő állatok esetében. Ez azt a látszatot kelti, hogy az utóbbiakkal kevesebb probléma van, pedig ez nem igaz, gyakran súlyosabbakkal kell nap mint nap megküzdeniük.

A probléma csak tudatos beavatkozással mérsékelhető, amire a környezetgazdagítás eszközei adnak lehetőséget. A természetes viselkedés fenntartását lehetővé tevő, megfelelő ingerekben gazdag környezet kialakítása elengedhetetlen életfeltétel minden állat számára, így a kizárólag lakásban tartott macskáknak is. A környezetgazdagítás számos módon érhető el, a továbbiakban ezekből említjük meg a legfontosabbakat.

 1. A társállatok egyik közös tulajdonsága, hogy maguk is társas lények, ezért kiemelkedően fontos a számukra a szociális környezet. A macskák általában nem jeleskednek a csoportépítésben, mégis egy csoport tagjaként ritkábban unatkoznak, teljesebb és kiegyensúlyozottabb az életük, mint magányosan. Egyes állatok a magányos életformát részesítik előnyben, de ha nem állnak állandó és szoros kapcsolatban a tulajdonosukkal, akkor a számukra is jobb megoldás lehet, ha legalább kettesével tartják őket. De a szociális közösség nem csak fajtársakból állhat, hanem eltérő fajú, barátságos állatokból, illetve emberekből is, de általában az azonos fajú állatokból álló társaság előnyösebb.

 2. A testmozgás jelentősége ma már talán magától értetődő. A macskák is egészségesebbek és boldogabbak, ha elegendő mozgástér és mozgási lehetőség áll a rendelkezésükre. Ha viszonylag kis területen (pl. egyetlen szobában) élnek, akkor kiegészítő mozgatásban (pl. játék, sétáltatás) kell részesíteni őket. Bármennyit is foglalkoznak egy állattal, elegendő mozgást is kell biztosítani a számára. Lehetővé kell tenni, hogy eljussanak azokra a helyekre is a lakásban, amelyeket mi nem használunk. Mivel imádnak mászni és magas helyen tartózkodni, néhány polccal érdemes lehetővé tenni a számukra, hogy feljussanak a szekrények tetejére, ami elfoglaltságnak és testgyakorlásnak is jó. Költségesebb, de hasznos, ha az udvaron vagy az erkélyen alakítanak ki egy biztonságosan zárt kifutót, ahová az állatok szabadon kijárhatnak, de ki nem juthatnak onnan. Ez sok mozgást és ingert jelenthet.

 3. A szociális környezet mellett a rendszeres foglalkozások is fontosak az állatok számára. Minden macskával foglalkozni kell a nap legalább egy részében, mert az segíti a testi és a szellemi fejlődésüket, javítja az életminőségüket, valamint mozgási és szocializálódási lehetőséget biztosít a számukra. Erre a napi etetések, takarítási és ápolás i feladatok elvégzése mellett a közös játék és a kiképzés teremt alkalmat. A rendszeresség megnyugtatja, a siker önbizalmat ad, a foglakozások pedig boldogabbá teszik az állatokat, ha a megfelelő módon zajlanak. Érdemes figyelembe venni, hogy a foglalkozások iránti igény állatfajonként, tartásmódonként, életkoronként és egyedenként is eltérő lehet.

 4. A tárgyi környezet is jelentős szerepet játszik a környezetgazdagításban. Sok olyan eszköz van, amelyek a távollétünkben is képesek lekötni az állatok figyelmét. Ezek tartós elfoglaltságot jelenthetnek a számukra, egyben segítenek fenntartani a fizikai és a szellemi frissességüket. A játékok közül a macska számára gyártott biztonságos termékek ajánlhatók a leginkább, de a házilag készítettek is megfelelhetnek, ha nem mérgezők, nem lehet szétrágni és lenyelni őket, vagy megsérülni miattuk. A leginkább azokat a játékokat érdemest előnyben részesíteni, amelyek megfelelnek az állat biológiai igényeinek. Jó, ha a játékok egyszerre több funkciót is betölthetnek. Mivel a macskák is szeretnek rágcsálni, ezért különösen ajánlhatók azok a játékok, amelyek tisztítják a fogakat és masszírozzák az ínyt. Önálló elfoglaltságra és játékra ingerelnek azok, amelyek mozognak, ezért le lehet vadászni, vagyis be lehet cserkészni, meg lehet kergetni és el lehet kapni. A legjobb, ha a macska a különböző játékait nem egyszerre, hanem váltogatva kapja meg. Sok olyan játék létezik, amit a család és a macska közösen használhat az együttlétek során. Erre a célra az agresszív magatartásra nevelők nem ajánlhatók, de az embert és az állatot egyaránt megmozgató, közös cselekvést igénylő játékok és sportok különösen hasznosak. Sokan szívesen játszanak az állataikkal fényforrások segítségével is, de azokat a lézerceruzákat kerülni kell, amelyek fénye károsíthatja az állatok vagy az emberek szemét.

 5. A macskák sok időt töltenek alvással, vagyis szükségük van a nyugalomra. Szeretnek időnként elvonulni és rejtekhelyekre, szekrényekbe, odúkba, ólakba, lyukakba, csövekbe vagy cipős dobozokba bújni. Sok macska egyedül tartva is szívesen használja ezeket a védett és biztonságos helyeket, a társasan és a mozgalmas helyen tartott állatok számára pedig szinte nélkülözhetetlenek. Ezért gondoskodni kell róla, hogy megfelelő számban álljanak a búvóhelyek is rendelkezésre.

 6. Hasznosak lehetnek a vizuális ingerek is. A macskák szeretnek az ablakokon vagy az erkélyajtókon kinézni, a forgalmat figyelni. Ezért néhány olyan fekhelyet is érdemes kialakítani, ahonnan jól rálátnak az utvcai forgalomnak. Néhány macska még a tévénézéstől sem riad vissza.

 7. A takarmány is lehet a környezetgazdagítás eszköze. Mint arról már volt szó, a természetben a vadmacskák az idejük legnagyobb részét a pihenés mellett a táplálék megszerzésével töltik. Azzal, hogy etetjük őket, jelentősen lerövidítjük az ezzel járó napi elfoglaltságukat. Pedig a táplálék az egyik legjelentősebb motiváló tényező, amiért szívesen dolgoznak az állatok, ezért jól használható a környezet gazdagítására. A cél általában az, hogy minél természetesebbé tegyük az élelem megszerzésének és elfogyasztásának körülményeit és meghosszabbítsuk a táplálkozással eltöltött időt. Emellett a változatosság, vagyis az érdekes újdonságok is a környezetgazdagítást szolgálják. A különböző táplálékok sokféleképpen csoportosíthatók. Az egyik lehetőség annak alapján besorolni őket, hogy milyen feladatot töltenek be:

  1. Alaptakarmányok. Teljes értékű takarmányok, amivel a macskát tápláljuk. Lehetnek gyári tápok és házilag összeállított ételek is, de a legfontosabb tulajdonságuk az, hogy minden olyan összetevőt tartalmaznak, amire az állatnak szükséges van.

  2. Takarmánykiegészítők. Ezek nem teljes értékű takarmányok, vagyis nem alkalmasak arra, hogy kizárólag velük etessük az állatot. Különböző tápanyagokat is tartalmazhatnak (pl. húst vagy gabonaféléket), segíthetik az egészségmegőrzést (pl. a fogászati műcsontok) és a legfőbb céljuk a változatosság biztosítása is lehet. Ezeket csupán kis mennyiségben ajánlott etetni.

  3. Jutalomfalatok. Kimondottan arra szolgálnak, hogy a kiképzés, a munkavégzés és a sportok során motiváló szerepet játszanak. Az etetésük örömöt okoz az állatoknak. Éppen ezért óvatosan kell velük bánni, mert felesleges tápanyagokat tartalmazhatnak, ezért a túlzott fogyasztásuk elhízáshoz vezethet és más problémát is okozhat. Általában az a leginkább célravezető, ha jutalomfalatként is egy teljes értékű macskatápból kapnak, aminek mennyiségét be lehet számítani a napi táplálék adagba.

A felsoroltak mindegyikét lehet valamilyen módon környezetgazdagításra használni. A legjobb eredményt mindig azok a megoldások adják, amelyek hosszú ideig képesek lefoglalni az állatokat, mint a nehezen megszerezhető vagy megrágható táplálékok, vagy azok, amelyek etetése közös tevékenységgel jár, mint a jutalomfalatok használata. Környezetgazdagítás céljából is a leginkább azokat érdemes felhasználni, amelyek etetése egészséges és hasznos, vagyis nem csupán örömet okoznak.

Az egyik lehetőség az, hogy a macska alaptakarmányát nem az etetőtálába teszik, hanem részben vagy egészben úgy adják, hogy nehezen juthassanak hozzá. A sok munkával, kis részletekben elérhető táplálék ingereli az állatok érzékszerveit, leköti a figyelmüket és több mozgásra, aktivitásra készteti őket, így az amúgy pihenéssel vagy unatkozással töltött idő egy részét a táplálék megszerzésére fordítják. És az a legjobb az egészben, hogy mindezt önként és örömmel teszik! A száraz tápok különösen alkalmasak arra, hogy a lakás különböző pontjaira széthelyezzék, így több mozgásra késztetik a macskákat. A száraz tápok emellett jutalomfalatként, zsebből is adhatók, ami növeli az állattal való foglalkozások sikerét és tovább javítja a tulajdonos és a macska kapcsolatát. Elérhetők olyan eszközök is, amelyekbe belehelyezhető az étel, és az állatoknak sokáig kell rázniuk, forgatniuk, rágcsálniuk vagy nyalogatniuk, hogy megkaparintsák belőle.

Emellett érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a felkínált takarmány legalább részben változatos legyen. Ez nem könnyű feladat, hiszen a macskák csak korlátozott mértékben tolerálják a hirtelen vagy rendszeres változtatásokat. Ezért az a legjobb, ha az eleségük legalább 90%-át az alaptakarmányuk adja, amit csak lassan, fokozatosan, több napi átmenettel változtatnak meg, de a maradék lehet olyan takarmánykiegészítő vagy jutalomfalat, ami örömet okoz a macskának. Ez a kis figyelmesség hasznos is lehet, hiszen fontos tápanyagokhoz juthatnak vele. A fogászati jutalomfalatok különösen javasolhatók erre a célra, mert amellett, hogy segítenek tisztán tartani a fogakat, növelik a változatosságot és elősegítik azt is, hogy az állat több időt töltsön táplálkozással.

A legjobb eredményt az adja, ha a fent felsoroltak közül nem egyet, hanem többet, ha lehet mindet tudatosan és rendszeresen alkalmaznak a macska érdekében.

Egészségvédelem

Az egészségvédelmmel kapcsolatban sokrétű feladatok hárulnak a macskatartókra. Ezekkel máshol részletesen foglalkozunk. Ha új cicát szerez be, akkor azt lehetőleg azonnal vigye állatorvoshoz, emellett féregtelenítse és kezelje a bolhák ellen. Erre sok készítmény kapható, tanácsként annyit, hogy általában ne bízzon a vény nélkül is kapható szabadforgalmúakban. Ezek nem elég hatékonyak vagy veszélyesek a macskára. A parazita ellenes kezelések mellett általában védőoltásokra is szükség van. Ezt követően tanácsos a cicákat ivartalanítani, ami jó alkalom a mikrocsip beültetésére is. A továbbiakban legalább évente egyszer állatorvosi vizsgálatra lesz szükség, ami alkalmat ad a rejtett betegségek felderítésére és a további védekezés megtervezésére.