Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macskatartás hatása az emberre

Amióta az emberiség fejlődése során megjelent a növénytermesztés (mintegy 10.000 éve), a macskák velünk élnek. Volt idő, amikor istenként tisztelték őket, máskor meg babonás félelem miatt üldözték, de a termény védelmében mindig szükség volt a jelenlétükre. Ma, a modern rágcsálóirtó szerek elterjedésével ez a szerepük visszaszorulóban van. Macskát tartani ma már inkább csak kedvtelés, ami felelősséget is jelent. Mégis, egyre többen vállalkoznak rá. Hogy miért? Mert a macskatartók boldogabbak, egészségesebbek és hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem tartanak társállatot! Így a címben feltett kérdés viszonylag egyszerűen megválaszolható: MINDENKI! De a valóság azért ennél árnyaltabb.

Hogy is van ez? Jön ez a törpe szőrmók, felmászik a függönyre, tönkreteszi a cserepes növényeket, szétkarmolja a fotel huzatát, s mindezen bosszúság mellett még ezzel-azzal meg is fertőzhet bennünket, de ennek ellenére boldogabbak és egészségesebbek leszünk, valamint tovább élünk, ha tartunk egyet? Igen! Tudományos vizsgálatok hosszú sora egyhangúan bizonyítja, hogy a macskatartás kedvezően befolyásolja az ember fizikai és a lelki állapotát, közösségi életét. Bebizonyosodott, hogy a macskatartók ritkábban szenvednek magas vérnyomásban, mint azok, akik nem tartanak társállatot. Alacsonyabb a koleszterin és a triglicerid szintje a vérükben, ami jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Általában véve is egészségesebbek, ezért ritkábban fordulnak orvoshoz és hamarabb gyógyulnak meg a különböző betegségek vagy műtétek után. Kimutatták azt is, hogy ha a macskájuk is meglátogatja őket a kórházban, akkor hamarabb gyógyulnak, mintha „csak” a házastársuk vagy a barátaik jönnek! Ritkábban szenvednek pszichiátriai betegségekben, mert jobban képesek relaxálni, pihenni és élvezni az életet. Ritkábban szenvednek depresszióban vagy alvászavarban, jobban kezelik és viselik a különböző stressz-szituációkat, ritkábban panaszkodnak magányosságról, és könnyebben létesítenek kapcsolatot más emberekkel. Ráadásul a gyermekeik öntudata és kognitív képességei is fejlettebbek, magasabb empátiával és szociális érzékenységgel rendelkeznek, valamint a macskatartó családban jóval kevesebb a súrlódás a családtagok között, vagyis boldogabban élnek együtt, mint a macskát nem tartók. Emellett a macskatartó családban felnövők később ritkábban szenvednek allergiás megbetegedésekben, mint a macskát nem tartó családokból származó felnőttek. S mindez egy-két lakásvadász szőrgombóc miatt!

Ezek így, röviden összefoglalva talán hihetetlennek, az elfogultak szokásos túlzásának hangzanak, de ellenőrizhető, vizsgált és bizonyított tények. Ennyi előny hallatán könnyen mondhatnánk, hogy mindenki rohanjon és azonnal szerezzen egy macskát! De ez nem így van.