Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Macska összeszoktatása más fajú állatokkal

Kutya

A legtöbb macska könnyen együtt tartható a kutyákkal, de az összeszoktatás nem mindig problémamentes. Általában könnyen elfogadják egymást, különösen akkor, ha még az egyiknek sincsenek kedvezőtlen korábbi tapasztalatai. Az első bemutatás különösen fontos, ezért jó, ha előtte néhány napig külön szobában tartják őket, és a kutya lehetőséget kap megismerni egy a már meglévő állat által nem vagy alig használt, bemutatásra szánt semleges helyiséget. Ezután vegye az előzetesen jól kimozgatott kutyát pórázra, tegye a macskát egy szállítódobozba és óvatosan közelítse őket egymáshoz. Ha valamelyik fél agresszív, azt a bemutatáskor többnyire azonnal kimutatja. Jó, ha a helyiségben több menekülési lehetőség is van a macska számára. Ha a macska nincsen szállítódobozban és menekülni kezd, akkor még a békés kutyák is utána iramodnak, ami kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Ezért kell a kutyát mindenféleképpen pórázon tartani az első alkalommal, és esetleg szájkosarat is tenni rá. Élénk temperamentumú kutya esetén ajánlott gyakorolni az alapkiképzés feladatait, hogy könnyebben meg tudja fékezni. A bemutatáskor dicsérje és jutalmazza a nyugodt magatartást. Természetesen a macska is támadhat, ami a leginkább a kölyökkutyákra jelent veszélyt, ezért vágja le előre a körmét és készüljön fel a közbenyúlás nélküli szétválasztásra (pokróc, víz, merítőháló, szállítódoboz stb.). Lehetőleg egyik állatot se tartsa bemutatáskor az ölében, különben megsérülhet.

Probléma esetén segít, ha el tudja különíteni a két állatot egy időre, és később újra próbálkoznak egy lassúbb és fokozatosabb összeszoktatással. A már néhány napja békésen együtt élő kutyát és macskát pedig akár magára is hagyhatja. A két faj együtt tartása során ajánlott olyan megoldást kialakítani, hogy a kutya ne férjen hozzá a macska alomtálához, mert megijesztheti és megeheti az ürüléket is. A külön etetésükre is figyelmet kell fordítani, mert különbözőek az igényeik, ezért nem fogyaszthatják tartósan egymás takarmányait.

Vadászgörény

Ha vadászgörénnyel akarja összeszoktatni a macskát, jó esélye van a sikerre, de legyen nagyon óvatos. Tartsa hetekig elzárva őket egymástól, hogy megismerkedhessenek a másik szagával, megszokják a jelenlétét. Lehetőleg külön szobában legyenek elhelyezve, majd engedje a vadászgörény ketrecéhez a macskát és jutalmazza a nyugodt magatartásukat. Ha azt tapasztalja, hogy mindketten barátságosak, megfelelő felügyelet és előkészületek (új játékok, jutalomfalatok, szódavíz, halháló, menekülési lehetőség stb.) mellett egy semleges, a macska által kevésbé használt helyiségben engedje össze őket először. Gyakran az első perctől kezdve jól kijönnek egymással, gondtalanul játszanak és olykor még az alomtáljukat is megosztják, de előfordulhat, hogy örökre bizalmatlanok és tartózkodók maradnak. Ilyenkor összeengedhetők ugyan, de kerülik egymás társaságát.

Házinyúl

A házinyúl együtt tartása egy macskával nem számít a legjobb ötletnek. A nyulak feléleszthetik a macskák vadászösztönét, különösen azzal, hogy futásnak erednek, de olykor a nyúl is rátámadhat a macskára. Ezért jobb, ha eleinte a ketrecében marad, ha egy helyiségben vannak, lehetőleg olyanban, amibe a macska nem tud benyúlni. A ketrec rácsán át való összeszoktatás akár hetekig is eltarthat. Ne büntesse az agresszív macskát, csak zárja el, a nyugodt magatartást pedig jutalmazza. Ha elég érettnek látja a helyzetet az összeengedésükre, a szokásos óvintézkedések mellett vágjon bele. Ha a macska és a nyúl már összeszoktak, akkor is fordítson mindig figyelmet a felügyeletükre. A legfontosabb talán az, hogy a macska karmait rendszeresen, legalább havonta vágja le, különben akár játék közben is olyan sérüléseket okozhat a nyúlnak, amelyek elfertőződnek és eltályogosodnak. Ez a nyulak esetében akár végzetes következményekkel is járhat, ezért is jobb kerülni a két faj együtt tartását.