Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A biztonságos környezet megteremtése

Tökéletes biztonság nincsen. Ahogy minket, úgy az állatainkat is sokféle baleset érheti. Lehetetlen mindet megelőzni, de a legtöbb veszélyforrás kiküszöbölhető. A továbbiakban arról lesz szó, hogyan alakítható ki a biztonság a lakásban, a ház körül és a különleges események (pl. ünnepek, utazás, szélsőséges időjárás) idején.

Biztonság a lakásban

A biztonság megteremtése érdekében nem elegendő, ha beengedjük az állatokat a lakásunkba, hiszen ott is számos veszély leselkedik rájuk. Ezeket lehetőleg ki kell iktatni.

Szökés

Az állatok gyakran szöknek meg. Ezt jelentősen megnehezíti az időjárás viszontagságai elől izolált és az idegenek behatolásától védett lakhelyünk, ami védi az állatokat is. Mégis minden harmadik társállat elszökik és az elveszett állatoknak csupán a negyede kerül haza. Vagyis a szökés komoly veszélyt jelent, amitől nekünk kell megvédeni az állatainkat, vagyis fel kell készülni a szökések megakadályozására és azok következményeinek elhárítására is. Erre több lehetőség is adódik.

A leggyakrabban az állatok a bejárati ajtón át távoznak, ahogy mi is. Ennek megelőzésében hasznos segítség lehet egy előszoba, ami zsilipként működik. Az ablak és az erkély szintén veszélyes. Ezekből a leggyakrabban a macskák és a vadászgörények zuhannak ki. Az első vagy második emeleti lakások ablakából vagy erkélyéről kieső macskák nagyobb veszélyben vannak, mint a magasabbról kizuhanók, mert nem marad idejük arra, hogy a talpukra forduljanak és a végtagjaikat széttárva, ejtőernyőzve fékezzék és irányítsák a zuhanásukat. A macskák olykor még a toronyházak magasabb ablakaiból kizuhanva is sértetlenek maradnak, de ez nem garantálható. A kieső állatok esetében gyakran előfordul, hogy egy erkély, ablakpárkány, kábel vagy faág megpörgeti a leérkezés előtt, ezért nem a talpukra érkeznek, és súlyos, olykor sérüléseket szereznek. Ráadásul az állatok nem tanulnak a balesetekből, vagyis ha egyszer kizuhantak, kizuhanhatnak újra! Ennek megelőzésére erős háló, vagy sűrű szövésű rács felszerelése javasolható az ablakokra és az erkélyekre is.

Az ivartalanítással (lásd később) jelentősen csökkenthető az állatok szökési vágya, ezért a lakásban tartott példányokat is ajánlott mielőbb ivartalaníttatni. Emellett egy regisztrált mikrochip (lásd az egyedi megjelölésnél) beültetése is életmentő lehet, mert lehetővé teszi, hogy az elszökött és mások által befogott állatok hazataláljanak. Ha van regisztrált mikrochip az állatban, akkor egy telefonhívással hazakerülhetnek, ha viszont nincsen, akkor általában az elkeseredett emailek, plakátok és a felajánlott jutalom ellenére sem. Erre a célra egy a nyakba akasztható biléta is megfelelhet, de azt az állat elveszítheti akár a nyakörvével együtt, és idegenek is levehetik róla.

Mérgezések

A lakáson belül számos más veszélyforrás is leselkedhet az állatokra, amelyeket közül kiemelkedik a mérgezések jelentősége. Ezek számos okból fordulhatnak elő.

A háztartásokban használt méreganyagok, vagyis a rágcsálóölő és a rovarirtó szerek általában veszélyesek a társállatokra. Megfelelő gondossággal kell eljárni mind a kihelyezésük, mind pedig a tárolásuk során. Már a beszerzésük előtt érdemes szakemberrel konzultálni a veszélyekről és azok megelőzésének lehetőségeiről, emellett ajánlott tisztában lenni az általuk okozott mérgezés tüneteivel is. Az ízesített csalétkek különösen vonzók a társállatok számára, de még a különben rosszízű, és ezért a mérgező volta ellenére veszélytelennek hitt molyirtó golyókat is úgy kell kihelyezni, hogy ne férhessenek hozzá. Ezek naftalint vagy paradiklórbenzolt tartalmaznak, amelyek erős mérgek, ezért akár egyetlen golyó lenyelése is életveszélyt okozhat.

Különösen sok mérgezés fordul elő a lakásokban a szobanövények miatt. Ezek jelentős része olyan anyagokat tartalmaz, amelyek akár egyszeri fogyasztás után is halálos kimenetelű megbetegedést okozhatnak. A klinikai tapasztalatok alapján, mint minden méreganyag, a szobanövények is a macskákat és a vadászgörényeket veszélyeztetik elsősorban, de a többi társállat is az áldozattá válhat. Ezért is ajánlott minden esetben tájékozódni egy új növény vagy egy növényekkel teli lakás esetén egy új állat beszerzése előtt, és a mérgező növények tartását el kell kerülni, esetleg egy olyan különálló helyiségben elhelyezni azokat, ahova biztosan nem jutnak be a háziállatok. A veszélyes példányokat egyáltalán nem elég a szekrények tetejére tenni, mert az állatok felmászhatnak, vagy a lehulló levelek és más növényi részek is megmérgezhetik őket. Azokban a helyiségekben, ahol az állatok szabadon mozoghatnak még a kevésbé veszélyesnek tartott szobanövényektől is ajánlott lemondani, de ha ez lehetetlen, akkor tegyen finomra őrölt csípős chilipaprikát a levelek tisztítására használt permetlébe, vagy védje alufóliás takarással a növények körüli területet. De a leghelyesebb, ha mindenki dönt, hogy állatot vagy mérgező növényt tart?

Olyan sok dísznövény létezik, hogy valamennyi felsorolása szinte lehetetlen, ezért most csak a leggyakrabban mérgezést okozó dísznövényeket soroljuk fel. Ezek:

 • aszparágusz

 • azálea

 • buzogányvirág

 • ciklámen

 • fagyöngy

 • filodendron

 • gyöngyvirág

 • gyűszűvirág

 • hibiszkusz

 • hortenzia

 • illatos dracéna

 • korallvirág

 • krizantém

 • liliomfélék

 • madársóska

 • oleander

 • pozsgafa

 • rebarbara

 • ricinus

 • rododendron

 • sárgaszegélyű szanszevéria

 • sárkányfa

 • szágó pálma

 • szobalián

 • tiszafa

 • tulipán

Az itt felsoroltakon kívül még számos más mérgező szobanövény létezik, ezért azok beszerzése előtt mindet ellenőrizni kell. Ha ez korábban nem történt meg, akkor tegye meg mielőbb! Az ellenőrzés viszonylag könnyen kivitelezhető, ha ismeri a növények nevét. Ha nem ismeri, akkor vigyen fényképet vagy egy levelet a legközelebbi virágboltba. A rutinos eladók felismerik és meg tudják mondani a növény tudományos vagy közismert nevét. Az utóbbi alapján a Wikipédia vagy más internetes oldalak segítségével könnyen megtalálja a tudományos nevét. Ez mindig két szóból áll. Az elülső a család neve, amit nagy kezdőbetűvel írnak, a második a faj neve, ami kis betűvel kezdődik. Ezt vagy csak a családnevet kell kimásolni és beilleszteni az ASPCA keresőjébe. Az ASPCA egy nagy állatvédelmi szervezet, ami jelenleg a világ legnagyobb szobanövény adatbázisával rendelkezik. Ha rákeres egy növény családnevére, általában egy vagy több linket kap. Ha ezeket átnézi, megtalálja a növény adatlapját, amin angol nyelvtudás nélkül is érthetően szerepel a "Toxicity:" cím mellett az, hogy "Toxic to Cats" (mérgező a macskákra) vagy "Non-Toxic to Dogs" (nem mérgező a kutyákra), amit könnyű megérteni. Ha az előbbit találja, akkor meg kell szabadulnia a növénytől. A legjobb, ha elajándékozza, mert gyakran okoznak mérgezést azok a növények is, amelyeket a macska számára nem elérhető magasba (pl. szekrények tetejére) vagy egy külön, zárt szobába helyeznek el.

A tisztálkodási, kozmetikai és tisztítószereket is ajánlott távol tartani az állatoktól. A szappanok, a fogpaszták és a napolajak lenyelése is okozhat megbetegedést. Érdemes csukva tartani a WC-ülőke fedelét, különösen, ha vegyszert adagol a tartályba. El kell olvasni a lakásban használt takarítószerek használati utasítását, és be kell tartani az abban javasolt biztonsági előírásokat. A gyermekek és az állatok elől elzárva tartandó termékeket valóban be kell zárni tőlük! A felmosás után ne engedje be az állatokat, amíg a terület fel nem szárad, mert felnyalhatják, vagy beleszaladnak, esetleg belehemperegnek, így összeszedhetik a bundájukon a tisztítószeres vizet, majd lenyalják onnan, ami száj-, nyelőcső- és gyomorsérüléshez, illetve mérgezéshez is vezethet. Leggyakrabban a klórt tartalmazó tisztítószerek veszélyeztetik az állatokat. Általában elmondható, hogy a macskák esetén használható készítmények vadászgörények és a többi faj tartása esetén is biztonságosan alkalmazhatók.

A család és az állatok kezelésére használt gyógyszerek állandó elzárására is fokozott figyelmet kell fordítani. Az embereknek gyártott lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők, megfázás elleni szerek, nyugtatók és egyéb gyógyszerek gyakran okoznak halálos kimenetelű állatmérgezéseket. De nem csak a véletlen elfogyasztásuk veszélyes, hanem az ezekkel történő házilagos kezelési kísérletek is tragikusan végződhetnek, hiszen olykor egyetlen szem emberi gyógyszerrel (pl. Voltaren vagy Rubophen tabletta) is életveszélybe sodorhatók az állatok! De az állatgyógyszerekre is oda kell figyelni. Ezek gyakran ízesítettek, így könnyen előfordulhat, hogy az állat kifigyeli a helyüket, és ha hozzáfér, egyszerre több napi adagot is elfogyaszthat. Ezért ezeket is elzárva kell tárolni. Emellett az adagolási utasítás betartása is fontos. A kutyáknak gyártott bolha és kullancs elleni készítmények sem használhatók más állatfajokon, mert általában súlyos mérgezést okoznak.

Emberi élelmiszerek

Vannak olyan veszélyforrások is, amelyek az első látásra nem is tűnnek ártalmasnak. A különböző emberi fogyasztásra alkalmas ételek és italok is súlyos, olykor akár halálos kimenetelű megbetegedést okozhatnak, ha hozzájuk férnek az állatok. Különösen veszélyes a csokoládé, a só, a zsíros és a fűszeres ételek, a hagyma és a fokhagyma, a szőlő és a mazsola, valamint a xilit tartalmú termékek és az alkoholos italok. Ennek okáról a táplálás tárgyalásakor lesz szó. A legjobb, ha szigorúan elzár minden ételmaradékot, hiszen akár egy kevés gombapörkölt elfogyasztása is vérömléses gyomor- és bélgyulladás kialakulásához vezethet. A veszélyes élelmiszerekről állatok takarmányozásának tárgyalása során szólunk.

Szintén okozhatnak mérgezést és más bonyodalmakat okozhatnak a konyhai hulladékok, ezért gondoskodni kell egy biztonságos, jól zárható, lehetőleg bútorba épített szemetesvödörről. A már felsoroltak mellett ugyanis sok más anyag is károsíthatja az állatokat. Veszélyes lehet a kávézacc és a teafű. A rothadó, bomló ételek is káros mikroorganizmusokat és toxinokat tartalmazhatnak. A ragadozók általában védettek a prédaállatokat is megbetegítő kórokozóktól, de védtelenek a természetben elő nem forduló élelmiszerek, így a tésztafélékben vagy a sült krumpliban elszaporodó mikroorganizmusokkal és azok toxinjaival szemben. A csomagolóanyagokat, a magokat és az egyéb hulladékot is gondosan el kell zárni, mert elfogyasztva bélelzáródást okozhatnak vagy a megrágásuk során kiszabaduló veszélyes anyagok (mint az elemekben található sav) károsíthatja az állatok szájának, nyelőcsövének és gyomrának nyálkahártyáját. Emellett a hamutálcában felejtett cigarettacsikkek is ártalmasak, mert a lenyelésük akár percek alatt mérgezéshez, nyugtalansághoz, nyálzáshoz, hányáshoz, izomgyengeséghez, kómához és végül elhulláshoz vezethet. Ezért is helyes, ha a dohányzó emberek különösen óvatosan járnak el.

Lenyelhető tárgyak

A földre eső apró tárgyak szintén veszélyesek lehetnek. Az állatok szívesen játszanak el ezekkel és néha le is nyelik. A pénzérmék, a gombok, az apró gyermekjátékok, a cumik, az orvosságos üvegcsék, az ékszerek, a műkörmök, a gyűszűk és a zoknik is gyakran csak műtéttel távolíthatók el az állatok bélcsatornájából. Ezért a biztonságot növeli a rendszeresen elvégzett alapos takarítás, ami összeszedi az elgurult apró tárgyakat. A játékkal teli gyermekszoba ajtajára pedig érdemes rácsot vagy rácsos ajtót szerelni, hogy az állatok ne jussanak hozzá a szétrágható és lenyelhető játékokhoz. A vadászgörények ásás közben gyakran fogyasztanak a matracok anyagából, ami megbetegítheti őket. Emellett hajlamosak szinte mindent megrágni, ezért el kell tüntetni a helyiségből azokat az anyagokat és eszközöket (távirányítót, telefont, kábeleket, ételeket, szappant, gyertyát, gumit stb.), amelyek veszélyt jelenthetnek a számukra, mert megrághatják és akár le is nyelhetik. Ezek is elsősorban bélelzáródást okozhatnak.

Áramütés

Oda kell figyelni az elektromos kábelek és az egyéb vezetékek elrejtésére is. Különösen a kölyökkutyák, a vadászgörények és a nyulak rágják meg ezeket előszeretettel, ami az esetenként jelentős anyagi kár mellett égési sérüléseket vagy akár halálos áramütést is okozhat. Ez még az állatokkal együtt élő emberek testi épségét is veszélyeztetheti. Ezért azokat a vezetékeket, amelyeket nem lehet elrejteni, taszító anyaggal, például alufóliával kell gondosan beburkolni.

Egyéb veszélyforrások

A lakásokon belüli lépcsők is gyakran okoznak gondot. Ezek különösen a kutyák, emellett a vadászgörények és a nyulak számára is veszélyt jelentenek. A legjobb kutya- vagy gyermekráccsal akadályozni a lépcsőmászást. Érdemes a borulékony és az értékes berendezési tárgyak biztonságos elhelyezéséről is gondoskodni. A felügyelet nélkül hagyott vadászgörényeket és nyulakat pedig a legjobb a ketrecükbe zárni. Különösen a vadászgörények jelenthetnek komoly igénybevételt a lakás számára, ha hagyják szabadon garázdálkodni őket, ugyanakkor sokféle veszély is leselkedik rájuk is. Ezért ajánlott teljesen görénybiztossá tenni azokat a helyiségeket, ahol mozoghatnak. Jellemző rájuk, hogy szeretnek mindenhová bebújni, ezért bemásznak az ülő- és a fekvőalkalmatosságok matracába is. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy valaki rájuk ül, mert nem veszi észre őket, ami súlyos sérülést okozhat. Ezek elkerülése érdekében is figyelni kell arra, hogy hová bújnak és a sérült huzatú matracokat mielőbb meg kell javítani vagy el kell távolítani. Nem érdemes a szekrény tetejére rejteni előlük a veszélyes tárgyakat, mert lerázhatják vagy felmászhatnak. Számítani kell arra is, hogy megrágják a szobanövényeket és mélyre beássák magukat azok talajába. A fürdőszobában pedig beleeshetnek a WC-kagylóba, amiből esetleg nem tudnak kimászni. De ezeken kívül is még számos olyan ötletük adódhat, ami komoly bajba keverheti őket, és amit szinte lehetetlen előre megjósolni.

Mivel a vadászgörényekhez hasonlóan a kölyökállatok is kivételesen találékonyak, ezért az a legjobb módja annak, hogy megtudja, biztonságos-e már a helyiség, ha állandóan szemmel tartja őket. Még így is bajba keveredhetnek, különösen ha magukra maradnak. Ezért ha gyanús tüneteket észlel, a leghelyesebb, ha komolyan veszi és azonnal állatorvoshoz fordul velük. A leggyakrabban nyálzás, hányás és hasmenés, a bőr vagy a szájüreg kipirulása, valamint különböző idegrendszeri tünetek jelentkeznek, mint az egyensúlyzavar, a rángógörcsök vagy a tudatvesztés. Ez jelzi, hogy indulni kell, mert sikerült kárt tenniük magukban.

Biztonság a ház körül

A lakáson kívül tartott állatok esetében szintén kiemelt kérdés a biztonság, hiszen a ház körül is sok veszélyforrás leselkedik rájuk. Nehéz kihívást jelent a szökések és más állatok, köztük a fajtársak és a ragadozók bejutásának a megakadályozása, és a biztonságos környezet egyéb feltételeinek a megteremtése is.

A szökések megelőzése céljából a kutyák esetében általában elegendő, ha az udvart zárt vagy sűrű szövésű, a kiásást, az átugrást, a kutya kiharapását és a benyúlást egyaránt megakadályozó kerítéssel veszik körül. A kapu is hasonlóan kialakított és zárható legyen. A külföldön elterjedt láthatatlan kerítés (invisible fence) egy elektromos nyakörv segítségével akadályozza meg a kutya elszökését a területről, de a behatoló idegen állatoktól nem véd, ezért a használata nálunk megfontolandó. Jó megoldás, ha a biztonságosan zárt udvar egy főleg a naptól és az esőtől védett helyén megfelelő nagyságú kennelt építenek a kutyák számára, távol az utcafronti kerítéstől. Ha ebben tartják a kutyát, amíg felügyelet nélkül van, az fokozott biztonságot jelent a számára is.

Az idegenek sérülése általában a tulajdonos felelőtlenségének tulajdonítható be. A sétáltatott kutyákat közterületen ajánlott pórázon kell tartani és csak az erre engedélyezett helyeken, például a kutyafuttatókban ajánlott szabadon engedni. Sok kutya elég megbízható ahhoz, hogy biztonságos helyen póráz nélkül kövesse a gazdáját, de az agresszív állatokat még ebben az esetben is csak akkor szabad szabadon engedni, ha biztosan nem érintkezhet idegen állattal (pl. zárt kifutóban). Az ilyen kutyák tartásához is megfelelően zárt, biztonságos helyet kell kialakítani és feltűnő módon jelezni kell, hogy a kutya harap. A problémát jobb megfelelő fajtaválasztással és neveléssel megelőzni, de sajnos az agresszió és a tulajdonosi felelőtlenség gyakori párosítás, ami emberek és állatok sérüléséhez és tragédiákhoz is vezethet.

Lakott területen kívül, vagyis a kirándulások során is igyekezni kell közel tartani a kutyákat, a vadasparkokban és a vadászterületeken pedig, ha bevihető, megkötve vezesse, ellenkező esetben bármikor kilőhetik.

A macskák elkóborlása a házhoz csatlakoztatott szökésbiztos kifutóval akadályozható meg. Ha nem zárt biztonságosan a terület, akkor a kerítésre vagy a falra felszerelt villanypásztor is megoldás lehet. A szabadon mozgó macskák különösen városi környezetben rengeteg veszélynek vannak kitéve. Ezek ellen nem lehet megbízhatóan védekezni, de valamivel csökkenthetők a veszélyek, ha a kijáró állatokat ivartalanítják, gondoskodnak a rendszeres megelőző beavatkozások (védőoltások, parazita elleni kezelések) végrehajtásáról, mindig etetés és itatás után engedik ki, kint is gondoskodnak az állandó ivóvízellátásról, biztonsági nyakörvvel és regisztrált mikrochippel látják el, valamint egy macskaajtóval teszik lehetővé a számukra, hogy bármikor hazatérhessenek.

A vadászgörényeket és a házinyulakat is lehet házon kívül tartani, de csak különösen erős, biztonságos ketrec, különben megszöknek, vagy ragadozók áldozatai lesznek. Azt is meg kell akadályozni, hogy a ragadozók a ketrecek közelébe férkőzzenek. Az épületen kívüli tartásnak emellett számos egyéb veszélye is van. Ki vannak téve a szélsőséges időjárás következményeinek, szomjazhatnak és unatkozhatnak is, ezért helyesebb a lakásban tartani a társállatokat.

A ház körül, vagyis a garázsban, illetve más melléképületben legkülönbözőbb vegyszerek tárolása is veszélyes lehet az állatokra, különösen a rovarirtó szerek, az egér- és a patkánymérgek, a műtrágyák, a gyomirtók, a rovarölők, a jégoldók, az olaj és a benzin. Ezeket gondosan el kell zárni az állatok elől. Válasszon olyan vegyszereket (pl. rovarölőket és műtrágyákat), amelyek kevésbé mérgezőek az állatokra. Mielőtt bármit kijuttat a kertjébe, tanulmányozza át a használati utasítását és az előírt időre tartsa távol az állatokat a kezelt területről. Ha idő előtt belemennek, lenyalhatják a talpukról vagy a bundájukról, még akkor is, ha különben kellemetlen az ízük vagy a szaguk. A vegyszerek használata előtt le kell takarni az etető és az itató edényeket, a játékokat és az egyéb felszereléseket is. A használat után pedig a maradékot tartsa a saját csomagolóanyagában, hogy azonosítható legyen, és gondosan zárja el. A különösen veszélyes vegyszerek közé tartoznak a metaldehid tartalmú csiga és meztelen csiga csalétkek, valamint a kumarin típusú hatóanyagot tartalmazó patkány- és egérmérgek, valamint a különböző légy-, hangya- és egyéb rovarölő szerek. Ezek tárolása és kihelyezése különösen nagy körültekintést igényel, a csigaölők használatát inkább kerülni kell. De a különböző festékanyagok, a hígítók és az oldószerek is veszélyesek lehetnek, ha az állat bőrére vagy tápcsatornájába kerülnek.

A szabadban tartott állatok esetében különösen gyakran okoz veszélyt a bolha- és kullancs elleni gyógyszerek helytelen használata. Ezekre szükség van, hiszen a lakáson kívül könnyebben fertőzik meg az állatokat a külső paraziták, de a használatuk során körültekintően kell eljárni. A felcseppentős (spot-on) készítményeket gondosan kell kiválasztani és alkalmazni, figyelmet fordítva arra, hogy milyen állatfajnak és azon belül is milyen korú és súlyú állatnak javasolják. A nyakörvek egy része kerülendő a kisgyermekes családok vagy több együtt tartott állat esetén. A gyerekek gyakran veszik a szájukba a kezüket, miután az állatokkal játszanak, így ha azokon mérgező anyagot alkalmaz, az bejuthat a gyermekek szervezetébe is. A kutyák pedig játék közben téphetik le egymásról a nyakörveket és olykor meg is eszik, ami súlyos, gyakran halálos kimenetelű mérgezést okozhat. A leggyakrabban akkor következik be baleset, amikor macskán alkalmaznak a kutyáknak javasolt termékeket.

A szabadon mozgó állatok, főleg a macskák körében különösen gyakori a fagyálló mérgezés. Ezt a szomjas állatok szívesen elfogyasztják és még kis mennyiségben is súlyos kimenetelű mérgezést okozhat. Akár egy teáskanálnyi is megölhet egy macskát, egy fél deci elfogyasztása pedig végzetes lehet egy átlagos testméretű kutyára nézve, ezért különös gondossággal kell elzárni előlük. Nem csak a helytelenül tárolt, de a gépjárművekből kicsöpögő fagyálló folyadék is veszélyes lehet, ezért is fontos folyamatosan gondoskodni a kint tartott állatok ivóvízzel való ellátásáról.

A mérgező növényekkel a kertben is hasonló a helyzet, mint a lakában, vagyis kerülni kell őket, mert a kint tartott állatok is megehetik. Sok kertben van azálea, cikász pálma, gyűszűvirág, korallvirág, oleander, liliom, rododendron vagy tiszafa, amelyek rendkívül mérgezők. A leghelyesebb ezeket a növényeket előbb eltávolítani, mielőtt állatot visz haza, ellenkező esetben még a szél által hordott részeik is veszélyt okozhatnak. Mivel ezeken kívül is számos mérgező növény létezik még, ajánlott az ültetendő növényekről tájékozódni.

A kókuszhéjból készült talajtakaró őrlemény elfogyasztása a csokoládémérgezéshez hasonló tüneteket okozhat. A fenyő, cédrus vagy bükk kérgéből készült talajtakarók biztonságosabbak, de óvatosan kell használni, mert a kutyák ezekből is ehetnek.

A komposztálás is jelenthet veszélyt, ha olyan anyagokat is használ, amelyek mérgezőek az állatokra. Ilyenek a kávézacc, a penészes ételek, valamint bizonyos zöldségek és gyümölcsök is.

A kertészkedés eszközei is gyakran okoznak sérülést. Ráeshetnek vagy rádőlhetnek az állatokra, az éles felületeik metszett sérüléseket okozhatnak, másokba belegabalyodhatnak. A leghelyesebb ezeket is biztonságosan elzárva tárolni, és csak az állatok távollétében használni.

Az udvaron tartott állatok számára különleges veszélyt jelent a tulajdonos saját gépjárműve. Gyakran fordul elő, hogy szeles, fagyos vagy meleg időben annak kerekei alatt bújnak meg, máskor örömükben ugrándoznak a kocsi kerekei előtt a tulajdonos hazaérkezésekor, ezért nem ritka, hogy áthalad rajtuk a jármű. Télen a macskákat veszélyezteti, hogy bebújnak a motortérbe melegedni és egy váratlan indításnál elkaphatja őket valamely mozgó alkatrész vagy menekülés során kerülhetnek a kerekek alá. A legjobb ezért távol tartani az állatait a járművétől. Ha erre nincs mód, akkor induláskor és hazaérkezéskor legalább a kürt megszólaltatásával figyelmeztesse őket.

Különleges események

A hétköznapok nyugalmát számos szokatlan esemény (pl. ünnep, utazás, szélsőséges időjárás) boríthatja fel, amelyek szintén veszélyeztetik az állatok biztonságát. Az alábbiakban ezek közül emelünk ki néhányat.

Ünnepek

Az ünnepek az állatok életébe sok változást hoznak. A megszokott napirend felborulása, a dekoráció, az idegenek, a hangos zene és más zajok is problémákhoz vezethetnek. Gondot okozhat számukra az elzárás és a kevesebb foglalkozás is. Emellett az ünnepek a kellemetlenségek mellett számos veszélyt is tartogatnak, ezért is gyakori, hogy sokan az állatorvosi ügyeleteken kötnek ki.

A legfontosabb annak előzetes átgondolása, hogy miként biztosíthat nyugalmat és védelmet az állatoknak az ünnepek alatt. Általában a legjobb külön szobába zárni, és lehetővé tenni a számukra, hogy ott is elbújhassanak, emellett igyekezni kell távol tartani tőlük a veszélyforrásokat.

A vendégek és az ünneplő családtagok is hajlamosak felesleges és ártalmas ételekkel etetni az állatokat. A hírtelen tápváltás önmagában is emésztőszervi rendellenességek, hányás és hasmenés kialakulásához vezethet. Különösen veszélyesek a zsíros ételek, mert ezek nem csupán átmeneti problémákat, hanem hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak. A karácsonyi pulyka bőrének vagy egy kevés gombapörkölt fogyasztása is halálos veszélyt jelenthet. A csontok szintén veszélyesek. A nyers csontok fertőzést okozhatnak, a hőkezelésen (főzésen vagy sütésen) átesettek pedig szilánkosan törve idézhetnek elő súlyos sérüléseket az állatok szájában, nyelőcsövében, illetve gyomor- és bélcsatornájában. Enyhébb esetben csak beékelődnek a fogak közé, máskor viszont átszúrhatják a nyelőcső falát és a szívburokba fúródhatnak, de ennél is gyakrabban vezetnek vastagbél problémákhoz. Nem kevésbé veszélyesek a hőkezelt halak szálkái, mert azok könnyen kifordulnak és elakadnak. Az édességek közül pedig különösen a csokoládé, valamint a nyírfacukorral (xilittel) édesített cukorkák és rágógumik mérgezők az állatok számára. A csokoládé a benne található koffein típusú vegyületek miatt veszélyes, ami akár halálos kimenetelű mérgezéshez vezethet, a xilit pedig gyors inzulin-túltermelődést idézhet elő, aminek a vércukorszint vészes zuhanása és emiatt hirtelen elgyengülés, koma és elhullás lehet a következménye. De vigyázni kell a kávéval is! A hagyma és a mazsola, valamint az ezeket tartalmazó emberi ételek is veszélyesek. Sokan gondolják, hogy jópofa dolog alkohollal itatni az állatokat, pedig nem biztos, hogy hozzánk hasonlóan képesek feldolgozni!

A dekoráció is veszély forrása, ha az állatok eljátszhatnak vele és lenyelhetik a részeit. A rosszul rögzített karácsonyfák felborulása és az élő fenyők öntözővize különösen veszélyes lehet az állatok számára. Az utóbbi gyakran tartalmaz fagyállót és más mérgező anyagokat. A karácsonyfadíszekkel is legyen óvatos, azokat biztonságosan erősítse fel és azonnal távolítsa el, ha leesnek. Arra is gondolni kell, hogy az ünnepek alatt használt berendezések elektromos vezetékei legalább akkora veszélyt jelentenek az állatainkra, mint a többi megrágható kábel. Ezért ezek biztonságos elrejtéséről vagy takarásáról is gondoskodni kell, még akkor is, ha csupán néhány órára veszik használatba. A közismerten mérgező mikulásvirág elfogyasztása „csak” hányást okoz, de a fagyöngy lenyelése súlyosabb következményekkel is járhat, a liliomfélék pedig különösen veszélyesek. A családtagok ajándékaira is vigyázni kell, hiszen veszélyes lehet, ha azokat önhatalmúlag veszi a tulajdonba az állat. A szalagok, zsinórok és a különböző egyéb díszítések lenyelése is gyakran vezet bélelzáródáshoz. Az állatoknak ajándékba vett játékokról és azok veszélyeiről már volt szó. Fontos szabály, hogy csak az adott állatfaj számára ajánlott, veszélytelen játékot kapjanak, különben komoly problémaforrást jelenthetnek. Még a csomagolóanyagok is veszélyesek lehetnek, ezért azok is legyenek biztonságosak, de inkább ne csomagolja be az állatoknak szánt ajándékot.

A szilveszteri tűzijáték és petárdázás is komoly megpróbáltatást jelent sok állat és a tulajdonosa számára. Ha van rá mód, a kint tartott állatokat engedje be erre az időszakra a lakásba, vagy zárja be a garázsba, illetve más biztonságos, az utcáról petárdával el nem érhető helyre. Ha tudja, hogy fóbiásan fél ezektől az állat, keresse fel az állatorvosát napokkal az esemény előtt, aki különböző gyógyszeres megoldásokat is ajánlhat a probléma mérséklésére és a két ünnep közötti időszakban kísérletet tehet az ilyen állat deszenzitizálására is.

Az ünnepek az állatok életvitelében is jelentős változással járnak. A megszokott napirend felborulása, idegenek érkezése, a dekoráció, a díszkivilágítás, az új berendezési tárgyak, a hangos zene megijesztheti őket. Gondot okozhat számukra az elzárás és a kevesebb foglalkozás is. Emellett sokan nem gondolnak rá, pedig az ünnepek a kellemetlenségek mellett sok veszélyt is tartogatnak az állatok számára, ezért is sokan kötnek ki az ünnepek alatt vagy után az állatorvosi ügyeleteken. A legfontosabb ezért az, hogy igyekezzen ilyenkor is biztosítani a nyugalmat és a biztonságot az állatai számára, vagyis zárja külön szobába és tegye lehetővé, hogy elbújhassanak.

Emellett utazás is gyakran kapcsolódik az ünnepekhez, amiről alább szólunk.

Utazás az állattal

A társállataink általában nem szeretnek utazni. Az utazás ugyanis azt jelenti a számukra, hogy kiragadják őket a megszokott, biztonságos környezetükből, és számos olyan hatásnak teszik ki, amelyek ijesztők vagy kellemetlenek a számukra. A félelmet és szorongást okozhat, hogy nem lehetnek biztosak abban, hogy mi vár rájuk végül, esetleg sejtik, hogy állatorvoshoz vagy kozmetikushoz viszik őket, ahol további kellemetlenségeket szenvednek el. Mindez nemkívánatos reakciókhoz vezethet.

Az egyes állatfajok különbözőképpen reagálhatnak a mozgásra, a zajokra, a változásokra és az utazással együtt járó kiszámíthatatlanságra. A kutyák többnyire könnyen hozzászoknak, hiszen az alaptermészetükhöz tartozik, hogy nagy területet járnak be, a macskák viszont előbb inkább alaposan felderítenének minden idegen területet, mielőtt behatolnak oda. A vadászgörényeket is viszonylag könnyű hozzászoktatni az utazáshoz, ha állandóan a gazdájukkal maradhatnak, de rendkívül érzékenyek a hőségre, gyakran megharapják az idegeneket és könnyen el is szökhetnek. A nyúl utazásait pedig az határozza meg, hogy a természetben egy prédaállat, ezért még a gondos szoktatás után is általában rosszul visel minden utazást.

Ha van rá lehetőség, hosszabb utak esetén érdemes megfontolni az állatok otthonhagyását egyedül, egy megbízott felvigyázóval (pet sitter), illetve egy panzióban, szakemberek felügyelete alatt, akik etetik, itatják, gondozzák és vigyázzanak rá a távollétünk alatt.

Ha utaznia kell az állattal, ellenőrizze a feltételek meglétét, mielőtt belevág. Egyszerűbb a helyzet, ha csak kirándulni vagy az állatorvoshoz utaznak, mintha nyaralni mennek, pláne külföldre. A rövidebb utakhoz általában elegendő a tömegközlekedési járművek, taxik használatával kapcsolatos szabályokkal tisztában lenni. Nyaralás esetén viszont feltétlenül előre meg kell ismerni a tömegközlekedési eszköz (pl vonat, repülő) használatának szabályait és meg kell beszélni a szállásadóval, hogy szabad-e állatot vinni, illetve ennek milyen szabályai vanna, és azt is, hogy milyen plusszköltségekre számíthat. Ha az utazás során megszállnak, ott is érdeklődjön előre a feltételek felől. Minden utazáskor tartsa magánál a ragadozó állat veszettség elleni védőoltását bizonyító oltási könyvet. Külföldi utazásokhoz teljesíteni kell a határátlépéshez szükséges feltételeket, de nem csak kifelé, hanem visszafelé is, ugyanis lehet, hogy teljesen más elvárások vonatkoznak egy országba való beutazásra, mint a hazautazásra. E feltételek vonatkozásában az állatorvosok általában tudnak némi felvilágosítással szolgálni, de mivel gyakran nem értesítik őket a legutóbbi változásokról, ezért a leghelyesebb az adott ország konzulátusánál érdeklődni az elvárások vonatkozásában. Emellett a külföldi utak esetében nem csak az utazási feltételek, de az egzotikus állategészségügyi problémák megelőzése is fontos lehet, amit szintén előre tisztázni kell az állatorvossal vagy a konzulátussal. Hagyjon elég időt (hónapokat) a felkészülésre, különösen ha távoli helyre utazik. A hosszabb utak előtt pedig még egy alapos kivizsgálást is érdemes beiktatni annak tisztázása érdekében, hogy arra alkalmas-e az állat állapota?

Az utazások során különösen fontos lehet az állat megfelelő azonosíthatóságának biztosítása. Ha nem rendelkezik központi nyilvántartásban regisztrált mikrochippel, akkor a nyakörvön vagy a hámon kell azonosítót elhelyezni. Ezek rosszabb megoldások a mikrochip beültetésénél, hiszen könnyen eltávolíthatók, de előnyük, hogy leolvasó nélkül is információt nyújtanak. A biztonság okáért mindig vigyen magával egy fényképet is az állatról.

A macskák, vadászgörények és a nyulak hosszabb úton történő szállítására a szállítódoboz mellett a tartási helyüknél kisebb, de megfelelően berendezett ketrecet is használhat. Ez legyen akkora, amiben az állat kényelmesen elfér, könnyen megfordulhat és a legszükségesebb felszerelésnek is legyen benne helye. Az egészen rövid utak kivételével ivóvízről feltétlenül gondoskodni kell az állatok számára, a hosszú utazások során pedig 4-6 óránként meg kell etetni őket. A vizet lehetőleg a ketrec oldalára vagy ajtajára felerősíthető önitatóban biztosítsa, amelyet legfeljebb csak félig töltsön meg és utazás közben rendszeresen ellenőrizzen.

Hosszabb útra vigyen magával megfelelő mennyiségű megszokott, az állat által kedvelt, könnyű (nem zsíros) élelmet és az állat gyógyszereit is. Ivóvizet és itatóedényt pedig még az egészen rövid utakra is feltétlenül vigyen magával. Ha az állat rendszeres gyógykezelésre szorul, ne felejtse otthon a gyógyszereit sem.

Az előkészületekhez hozzátartozik még az is, hogy készüljön fel a szennyeződések menet közbeni elhárítására. Az utazási betegségben szenvedő állatok általában nyálzanak, hánynak, vagy ürítenek útközben, amivel összekoszolhatják a járművet és a bundájukat. Emellett kiborulhat az ivóvizük és az élelmük is. Mindezek eltávolítása a jármű belsejéből és az állat bundájáról egyaránt szükségessé válhat útközben is, ezért vigyen magával papírtörölközőt, fésűt és kefét, törlőruhát vagy szivacsot, emellett az utazások alkalmával jó szolgálatot tehetnek az száraz samponok, amelyek használata kevésbé hatékony ugyan, de megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását az állat bundájáról.

Ha személygépkocsival kíván állatot utaztatni, igyekezzen fokozatosan hozzászoktatni az állatot. Előbb álló járműbe, nyitott ajtók és ablakok mellett hívja vagy tegye be az állatot, majd dicsérje, jutalmazza vagy etesse is meg a kocsiban. Néhány ilyen alkalom után kisseb stresszt jelent majd a számára az utazás. Aztán, ha teheti, vigye el néhányszor egy olyan közeli helyre, ahol jól érzi majd magát, vagyis egy rétre vagy egy kutyafuttatóba, ahol sétálhatnak, játszhatnak vagy más kutyával találkozhatnak. Könnyebb hozzászokni az utazáshoz az állatokat, ha legalább eleinte kellemes élmények társulnak az utazással.

A már utazási betegségben szenvedő, vagyis menet közben nyugtalankodó, esetleg nyálzó, hányó és ürítő állatokat is a legjobb rövid utakra vinni, hogy hozzászokhassanak. A leghelyesebb, ha út közben és a végén is pozitív élmények élik az állatokat, vagyis ne az állatorvossal vagy kozmetikussal találkozzanak és kapjanak biztató szavakat, simogatást, jutalomfalatokat, utána etetést, vagy más öröm várja őket az út végén. Ezek mellett kérhet gyógyszert is az állatorvosától, ami enyhíti vagy akár meg is szünteti a kellemetlen tüneteket. Ma már ezek nem egyszerű nyugtatók, hanem olyan hosszú hatású hányáscsillapítók, amelyek a szorongást is jelentősen mérséklik, nem kábítják el az állatokat, emellett olyan hosszú hatásúak, amelyek akár egész napos utakra is lehetőséget adnak azokkal az állatokkal is, amelyek korábban rosszul viselték az utazásokat.

A személyautóban tartsa a kutyát vagy a szállítódobozt a hátulsó ülésen vagy a csomagtartóban. Az anyósülésen utazó állatok még dobozban tartva is balesetveszélyt okozhatnak, ráadásul komoly sérüléshez vezethet a légzsák kinyílása is. A hátsó ülésen használjon speciális biztonsági övet az állat vagy a szállítódoboz, illetve ketrec rögzítésére. Ha hosszabb útra mennek, álljon meg 1-2 óránként, hogy ihasson az állat és elvégezhesse a dolgát, a kutyákat sétáltassa meg, a kisebb állatok szállítóketrecébe pedig ellenőrizze az ivóvizet és az alomtálat. Az etetésre és az itatásra a dobozban vagy ketrecben szállítható állatoknak (macska, vadászgörény, nyúl) is szükségük van, de legyen nagyon óvatos, nehogy kiszökjenek. Néha még egy személyautóban is annyira el tudnak bújni és szinte lehetetlen kihalászni őket a rejtekükből, ha pedig elszaladnak, akár örökre lemondhat róluk.

A legfontosabb szabály az, hogy soha, semmilyen körülmények között se hagyjon magára állatot egyedül a járműben! Még hűvös időben is gyorsan kialakulhat a gépkopcsiban olyan meleg, ami veszélyes lehet az állatra, nyáron pedig szinte biztosan számíthat hőguta kialakulására. Szellőztessen vagy kapcsolja be a légkondicionálót, ha pedig sokáig várakoznak utazás közben, akkor vegye ki vagy vizezze be az állatot, mert ilyenkor is túlmelegedhet és akár el is pusztulhat. A legjobb, ha nyáron csak óvatosan légkondicionált járműben szállít állatot és fordítson figyelmet arra is, hogy ne érje közvetlenül napfény és a befúvók hideghatása. A ketrec is mindig az árnyékos oldalon legyen, a hátsó ülésen, vagy egyterű járműben a le nem takart csomagtartóban Ha külön árnyékoljás szükséges, akkor különösen figyeljen oda a szellőzésére.

A tömegközlekedési járműveken az első szabály az, hogy ismerni kell és be kell tartani az állatok szállítására vonatkozó szabályokat. A kutyák esetében általában szükség van a szájkosár használatára, a többi állatfaj pedig zárt táskában vagy szállítódobozban szállítható. Ha gyakran utazik, az utóbbi beszerzése mindenféleképpen javasolható. Emellett szükség lehet az állat oltási könyvére is.

A repülőgéppel való utazásnak is vannak szabályai, amit a légitársaságtól még a jegy megvásárlása előtt kell megérdeklődni. Az általuk meghatározott méretű és tulajdonságokkal bíró szállítóládára lesz szükség, amit olykor a légitársaság biztosít, máskor meg Önnek kell beszerezni. Általában az a szabály, hogy egy ládában legfeljebb két kistestű vagy egy nagytestű állat szállítható. Néha előfordul, hogy szállítódobozban beengedik a kisebb állatokat az utastérbe is. Ha így utaznak, ne nyissa ki a dobozt sem a repülőtéren, sem pedig az út során, mert a rémült állat kiszökhet és elmenekülhet. Ha ez a reptéren történik, akkor meghiusulhat az utazás miatta, de ha repülés közben, az utastérben szökik ki az állat és nem kerül gyorsan elő, akkor a pilóta kényszerleszállást rendelhet el, aminek a költsége Önt terhelik majd.

A legtöbb esetben az állatok poggyászként utaznak a repülőgépeken, ami azt jelenti, hogy huzamosabb ideig tartózkodnak egy alacsony légnyomású és hideg térben. Ilyenkor a nyugtatók használatát feltétlenül mellőzni kell, azok ugyanis ilyen körülmények között akár meg is ölhetik az állatot. A legjobb, amit tehet, ha megfelelően erős és biztonságosan zárt dobozban adja fel az állatot, amit kellően felszerel a legfontosabbakkal. Helyezzen el egy "Live Animals" feliratot a doboz minden oldalán és annak a tetején is anélkül, hogy ezzel megakadályozná a szellőzését. Emellett jelölje a doboz megfelelő felállítását is egy "This End Up" felirattal a tetején és oldalanként egy-egy nyíllal is, ami a doboz teteje felé mutat. Lássa el ivóvízzel és a szükséges mennyiségű élelemmel az állatot, ha szabad, valamint egy jó nedvszívó és hőszigetelő anyaggal bélelje ki az egész dobozt. Ha nem tehet be alomanyagot, akkor nagy nedvszívású bélelést alkalmazzon, ami elvezeti a nedvességet az állattól. A szállítóládán is feltétlenül tüntessen fel minden fontos információt, beleértve a tulajdonos és az állat adatait, illetve az utazás célját jelentő címet. Emellett lehetősleg egy nonstop repülőjáratot válasszon, mert az átszállások nem csak időveszteséget, de külön veszélyforrást és jelentős megterhelést is jelentenek az állat számára.

Bármilyen utazásról van szó és bármilyen állatot utaztat, mindenféleképpen nagy megterhelést jelent majd a számára, ezért az utazások kapcsán gyakran alakulnak ki megbetegedések. A legfontosabb, hogy készüljön fel előre, vagyis a lehető legjobb kondícióban és egészségi állapotban legyen az állat az utazáskor, és az utazás alatt, illetve utána is figyelje, hogy jelentkeznek-e nála betegségre utaló tünetek. Ha pedig tudottan beteg állattal utazik, beszélje meg előre az állatorvosával és gondosan készítse elő és tegye olyan helyre gyógyszereit, ahonnan akár az utazás közben is előveheti, még akkor is, ha előreláthatólag ez nem lesz szükséges, hiszen bárhol elakadhatnak.

Utazás az állat nélkül

Az is egy különleges helyzet, ha az állattal együtt élő személyek utaznak el az állat nélkül, mert nem vihetik magukkal. Ilyenkor segítségre van szükségünk, vagyis panzióba visszük az állatot vagy gondozót hívunk hozzá a lakásba.

Az állatok számára a panziókban való elhelyezés akkor is nagy megterhelést jelent, ha a körülmények különben ideálisak. Ezért ajánlott alaposan körülnézni, mielőtt kiválaszt egyet. A legfontosabb tisztában lenni azzal, hogy nem minden állat panzióztatható, ahogy a panziók sem mind egyformák.

A panzió kiválasztásában sokat segítenek az ajánlások, de mindenféleképpen látogassa meg személyesen és vizsgálja meg a körülményeket. Győződjön meg a biztonságról, a felszerelés alkalmasságáról, tekintse meg a ketreceket és a kifutókat, vizsgálja a személyzet hozzáállását az állatokhoz, valamint azt is, hogy egyáltalán elegendő-e a személyzet a feladatra? A legjobb ajánlólevél az, ha a panzió tele van, és megfelelően üzemel a látogatásakor, vagyis tiszta és mentes a kellemetlen a szagoktól. Az is hasznos, ha magával viheti az állatát is és figyeli, hogy miként reagál a környezetre és a személyzetre.

A kutyapanziók általában korcsoportonként, méret és magatartás alapján csoportosítva mozgatják a kutyákat, a nap során legalább két alkalommal, miközben legalább naponta a ketreceiket is kitakarítják. Fontos szempont a megfelelő elhelyezés, valamint a nagy, biztonságos és tiszta játszótér, ahova lehetőleg napjában többször is kiengedik a békés kutyákat. Az is előny, ha van olyan különálló helyiség, ahol végrehajtható a szükséges ápolás , beleértve a szőrzet átfésülését és lekefélését, valamint az állatok fürdetését is.

Érdeklődjön előre, hogy milyen egészségügyi feltételeket támaszt a panzió vezetése a behozott állatokkal szemben? Tekintse jó jelnek, ha elvárják a naprakész védőoltásokat, és ebben a szokásos „kombinált” oltások mellett és kutyák esetében a kennelköhögés elleni védekezés is benne van. A jó panziók emellett külső és belső parazita elleni előzetes kezelést is megkövetelnek. Az előzetes állatorvosi vizsgálat elvárása sem tekinthető túlzásnak, hiszen az ugyanúgy védi az Ön állatát, mint a többit.

Ha különleges igényei vannak, kérdezzen rá, hogy el tudják-e látni? Ilyen az, ha gyógyszert kell adagolni az állatnak, kezelni vagy tisztogatni kell hallójáratát, esetleg diétás táplálást kell biztosítani a számára. Jó, ha ezekben is van gyakorlata a panzió munkatársainak. A legtöbb panzió kapcsolatban áll egy állatorvosi praxissal, de általában teljesítik a tulajdonosok ezzel kapcsolatos kívánságait is, ha ragaszkodnak az állatot jól ismerő saját állatorvos értesítéséhez vagy felkereséséhez, ha baj van. Ez lehet annyira fontos, hogy ha a panzió nem tesz eleget ennek, akkor inkább keressen egy másikat. Emellett adja meg legalább egy olyan családtag vagy ismerős elérhetőségeit is, aki komoly probléma esetén elérhető, értesíthető, aki felveszi Önnel a kapcsolatot, vagy ha döntéseket hozhat az Ön nevében.

Néhány állatorvosi praxisnak is van panziója. Ha ez a lehetőség fennáll, vagyis ilyen praxisba jár és megbízik benne, az előnyt jelent egy ismeretlen panzióval szemben. De ebben az esetben is ragaszkodjon ahhoz, hogy megtekinti a helyiséget, a ketreceket és a kifutót, valamint a panzió működését, mielőtt döntést hozna.

Amikor elérkezik a nap és a panzióba kell vinni az állatot, praktikus szolgáltatás, ha a panzió egy munkatársa eljön érte, vagyis nem kell az utazás napján még ezzel is időt tölteni. Mellékelje a legszükségesebb felszerelési cikkeket, a kutya nyakörvét és pórázát, gyógyszereit, oltási könyvét, kedvenc táplálékát és jutalomfalatát, fekhelyét, etető és itató tálját, valamint a játékait, és esetleg még néhány használt ruhadarabot is, amit Ön vagy a családtagok hordtak. Elengedhetetlen, hogy a nem ritka félreértések elkerülése végett minden az állattal kapcsolatos fontos részletet írjon le, és írásban adja át a panzió vezetőjének, akivel fusson át a listán és beszélje meg a részleteket. Írja össze a vészhelyzetben értesíthető személyek mellett az állatorvosa elérhetőségét is, ha ragaszkodik hozzá.

A macskák panzióztatására manapság szintén kínálkozik lehetőség, de gyakran mégis lehetetlen megoldani így a problémát. A megfelelő panzió kiválasztásához személyesen kell meggyőződnie arról, hogy az megfelel-e a feladatra? A macskáknak elsősorban biztonságra, nyugalomra és szigorú elkülönítésre van szükségük. A legjobb macskapanziók kizárólag macskákat fogadnak, egyszemélyes, emeletes szobákat vagy zárt ketreceket alakítanak ki a vendégeik számára, amelyek elszívásos szellőztetéssel megfelelő légcserét biztosítanak a macska számára, és amelyekben minden szükséges berendezési tárgy, valamint néhány otthonról hozott játék is elhelyezhető. Azok a hagyományos ketrecek is megfelelők, amelyek teljesen elszeparálják az állatokat, hogy azok ne láthassák egymást, ne nyúlhassanak át egymáshoz, emellett elég nagyok, vagyis nem csak a macska, de a felszerelés is bőven elfér benne.

A védőoltások naprakészségének ellenőrzése és az előzetes paraziták elleni kezelés elvárása természetes, de a macskaleukémia elleni védőoltás értelmetlen, és a leginkább ara utal, hogy az ajánlások ellenére esetleg nem szeparálják el kellően, vagy összeengedik az idegen macskákat, ami elég ok arra, hogy ne oda menjen.

A macskákkal feltétlenül vigye el azok táplálékát is, hiszen az új környezethez való alkalmazkodás éppen elég stresszt jelent majd a számukra. Hasonló a helyzet a kedvenc alomanyaggal is. Az alomtálca cipelése viszont felesleges, erre kevésbé érzékenyek, de az oltási könyv, a szükséges gyógyszerek, néhány kedvelt játék és egy-két a családtagok által hordott ruhadarab megkönnyíti a macska számára a távollétet.

Nem ritka, hogy a macska napok alatt sem nyugszik meg az idegen helyen, különösen idegen macskák közelében, és egyáltalán nem eszik, így akár el is pusztulhat. Ezért a leghelyesebb, ha első alkalommal legfeljebb néhány napra panzióztatja. Ha rosszul reagál, akkor legközelebb otthon kell tartani az utazás alatt, és egy gondozót kell keríteni mellé, aki naponta legalább egyszer meglátogatja, enni és inni ad neki, kitakarítja az alomtálat és, ha lehet, minden nap játszik is vele.

A többi állatfaj panzióztatására ritkán kerül sor. Ennél jobb, ha talál egy gondozót, aki vállalja, hogy az Ön otthonában látja el naponta az állatokat, megeteti és megitatja őket, takarít utánuk és biztosítja a mozgatásukat is. Ha ez lehetetlen, akkor keressen olyan panziót, ahová ketrecestül elviheti őket, vagy ami annál nagyobb helyre zárja be őket, és amelyik vállalja a szükséges feltételek biztosítását, beleértve a napi rendszeres szabadon engedést is egy biztonságos kifutóba. A vadászgörények esetén különösen kritikus szemmel kell vizsgálni a szökés lehetőségét. A kiválasztott panzióban lehetőleg egyáltalán ne legyenek kutyák, mert az ugatás megijeszti az idegen helyre került vadászgörényeket és a nyulakat. Ha mégis van, győződjön meg róla, hogy ezek teljesen el vannak különítve és a többi állatot egy nyugodt és biztonságos helyen tartják. A legjobbak a macskák és az egzotikus állatok számára fenntartott panziók.

Azokhoz az állatokhoz, amelyek nem bírják a panzióbeli körülményeket, olyan gondozó (állatfelügyelő, felvigyázó, pet sitter) személyt kell keresni, aki hajlandó a tulajdonos otthonában ellátni az állatokat. Ennek a személynek kell etetni és itatni őket, ki kell takarítson utánuk, és játszania is kell velük, hogy oldja az egyedüllétből fakadó lehangoltságot, emellett a kutyákat rendszeresen kell sétáltatnia a megszokott időszakokban. Természetesen a legjobb megoldás az, ha az illető be tud költözni a lakásba, különösen kutyák esetén, ha egyedül hagyva ugatnak akár az éjszaka folyamán is, ami rendkívül zavarhatja a szomszédokat. A beköltözés lehetőségét akkor is nyitva kell hagyni, ha nem számít ilyesmire, különben előfordulhat, hogy meg kell szakítani az utazását, vagy a család nyaralását a kutya reagálása miatt.

A gondozó kiválasztása sem könnyű feladat. A legjobb, amit tehet, ha ismert, mások által ajánlott, megbízható személyt választ, akit elhív előbb a lakására, hogy lássa, miként tud bánni az állattal vagy az állatokkal. Egy őszinte beszélgetés során tapasztaltak sokat nyomhatnak a latba. Ha nem bízik meg a jelöltben, keressen másikat!

Részletesen mutassa meg a lakás állattal kapcsolatos felszereléseit és a szokásokat, vagyis a táplálék helyét és az etetés módját, a gondozáshoz és a takarításhoz szükséges eszközöket, valamint a gyógyszereket, azok adagolását és beadási módját. A legjobb, ha a gondozónak pontokba szedve leírja a kívánságait és ezeket személyesen meg is beszéli vele. Kérdezze meg, hogy van-e problémája valamelyikkel és ha igen, igyekezzen rugalmasan kezelni a kérdést. A legrosszabb megoldás, ha olyan valakire bízza az állatait, aki nem képes ellátni azokat. Győződjön meg arról is, hogy nincs-e félreértés az időpontokkal kapcsolatban? Egyben igyekezzen tájékoztatni a gondozót az állatok minden olyan ismert tulajdonságáról, amelyek érinthetik a munkáját, külön kiemelve az esetleges egészségügyi és viselkedési problémákat.

Feltétlenül adja meg a gondozónak a saját elérhetőségét, az állatorvosa adatait és egy olyan személy elérhetőségét is, akit segíthet az Ön távollétében, ha probléma van. Ha előfordulhat, hogy késve ér haza, beszélje meg ezt is előre a gondozóval, illetve mielőbb hívja fel, ha az utazás során felvetődik a késés lehetősége.

Költözés az állattal

A lakhelycsere még az utazásoknál is nagyobb megterhelést jelent a társállatok számára. Az utazáshoz hasonlóan ilyenkor nem értik a miérteket és kibillenthetik az egyensúlyukból őket a költözést megelőző, alatti és az utána bekövetkező események, emellett komoly nehézségekkel járhat a számukra az is, hogy hozzá kell szokjanak az új körülményekhez. A várható megrázkódtatásokat nem tudja teljesen kiküszöbölni, de néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen mérsékelheti azokat.

Ha van olyan családtag vagy ismerős, akinél gyakran megfordult már és jól érzi magát az állat, és aki vállalja, akkor a legszerencsésebb nála elhelyezni a költözés idejére. Ha erre nincs lehetőség, akkor készüljön fel alaposan. Ha az állat még nincs egyedileg megjelölve, első lépésként érdemes központi adatbázisban regisztrált mikrochip beültetését kérni az állatorvostól. Az első pillanattól fordítson a szokásosnál nagyobb figyelmet az állatára. Igyekezzen fenntartani a napi rutint, és több foglalkozással mérsékelje a tartós felfordulás és a sok izgalom okozta nehézségeket. Ha kijáró macskája van, a legjobb, ha már az előkészületek során is bezárja, nehogy elkóboroljon. A lakásban pedig a készülődés kezdetétől biztosítson az állat számára egy olyan helyet, ahol egy ideig nem történnek változások, és ahol biztonságban érezheti magát.

Az állat felszerelését, táplálékát, gyógyszereit és iratait csomagolja egy helyre, amit gondosan megjelöl, hogy ne tűnjön el és könnyen megtalálja, ha szüksége lesz rá. Ha nincs egy családtag, aki a költözés napján csak az állattal foglalkozik, a bútorok szállításának megkezdése előtt zárja külön, egy lehetőleg kulccsal zárható, és felirattal jelölt szobába, nehogy valaki benyisson, illetve ennek hiányában egy hordozható ketrecben vagy biztonságos szállítódobozban helyezze el, lehetőleg egy külön helyiségben vagy egy félreeső helyen. Fordítson figyelmet az etetésekre és az itatásra, valamint a sétákra vagy az alomanyag cseréjére.

Az utazás során tartsa be a már ismertetett biztonsági szabályokat. Ilyenkor is az a legjobb, ha egy megfelelően felkészített családtag csak az állattal vagy állatokkal foglalkozik az egész út alatt.

Az új lakásba érkezve a legjobb, amit tehet, ha az állatot egy zárható helyiségben helyezi el, lehetőleg a saját tárgyaival, illetve egy felügyelő családtaggal. A kutyákat a megszokott rutin szerint kell etetni és sétáltatni, a macskák esetében pedig legyen különösen óvatos, nehogy kiszökjenek már az első napon. Ha nem tudja egy külön helyiségbe zárni őket, akkor hagyja a szállítódobozban, amíg a sürgés-forgás tart. A ketrecben tartott kisállatokat továbbra is etesse és itassa szükség szerint. A legtöbb, amit ezen kívül tehet még értük, a nyugalom biztosítása.

A kutyával azonnal megkezdheti a sétákat, de a kijáró macskákat jobb legalább egy hétig bezárva tartani az új lakásban, majd első alkalommal üres gyomorral, közvetlenül az etetési idő előtt kiengedni őket, hogy ne menjenek messzire. A többi állatnál pedig igyekezzen visszatérni a költözködés előtt megszokott napi rutinhoz.

Kirándulás az állattal

okan hosszabb kirándulásokra vagy több napos túrákra is magukkal viszik a kutyájukat. Ha el kívánja kerülni a problémákat, akkor erre is megfelelően fel kell készülnie. A nagyobb vállalkozások előtt vizsgáltassa meg állatorvossal a kutyát, ellenőriztesse a mikrochipje működését, pótoltassa be a védőoltásait és vásároljon egy a kullancsok ellen is hatékony külső parazita elleni szert. Az oltási könyvet minden esetben vigye magával. Készítsen elő egy elsősegély csomagot, ami tartalmazzon a tüskék és a kullancsok eltávolítására is alkalmas csipeszt is. Érdemes az interneten vagy az Állatorvosi Kamaránál érdeklődni a területen található állatorvosok és állatorvosi rendelők elérhetőségéről. Frissítse fel az engedelmességi alapkiképzésen tanultakat és gyakorolja a nagyobb távolságról való behívást is. És a felkészüléshez tartozik még, hogy ellenőrizze előre a kezelőnél, hogy engedélyezett-e a kutya bevitele, ha védett területre vagy kempingezni mennek.

Az útra vigyen magával elegendő ivóvizet, valamint itató- és etetőtálat is. A legpraktikusabbak az önitatóval felszerelt tartályok. Készüljön fel arra is, hogy a mozgó állatok több élelmet igényelnek majd a szokásosnál. Hosszabb utak esetén ajánlott két törülközőt becsomagolni a kutyának. Tegyen a hátizsákba egy tartalék pórázt is arra az esetre, ha a másik tönkremegy vagy elveszik. A törpe kutyáknak érdemes magával vinnie egy összecsukható szállítódobozt, hogy cipelhesse, ha elfáradnak. A közepes és nagytestű kutyák esetében pedig jó szolgálatot tehet egy alkalmas málhászsák, mert így segíthetnek a cipekedésben.

Vannak különleges helyzetek is, amelyekre szintén érdemes előre felkészülnie. Ha sziklás terepre mennek, ajánlott kutyacipőket magával vinni. A vízi vagy vízparti túrákhoz a kutyák számára is kapható életmentő mellény. Ha pedig nem kívánja megosztani a sátrát a kutyával, vigyen magával egy összecsukható műanyag ketrecet a számára. Hűvös időben megfelelően szigetelt fekhelyről és takaróról is ajánlott gondoskodni. Emellett gondot kell fordítani a környezet védelmére, ezért ne vigyen kempingbe ugatós kutyát és szedje fel a kutyája ürülékét a túraútvonalakról.

Szélsőséges időjárás

A társállatok életében is jelentős változásokat hoznak az évszakok, és nem árt felkészülni a változásokban rejlő veszélyekre is. Ebből a szempontból a szélsőséges időjárás miatt a tél és a nyár érdemel kiemelést.

A tél a fűtött lakásban élő állatok számára kisebb megterhelést jelent, mint a szabadban tartottaknak, de ez nem jelenti azt, hogy a lakásban pihenő állatok nem fáznak. Télen ugyanis még így is nagyobb hőveszteség érheti őket, és különösen akkor hűlhet le a testük, amikor pihennek vagy alszanak, vagyis nem végeznek izommunkát. Ezért ilyenkor az a legfontosabb, hogy egy jól szigetelő, meleg fekhelyet kapjanak.

A kutyáknak még a leghidegebb időben is rendszeres testmozgásra és egészségügyi sétákra van szükségük, de figyeljen oda, hogy ilyenkor valóban mozogjanak, vagyis ne ücsörögjenek a hóban, mert a lakásban tartott állatok könnyen megfázhatnak. A séták során minden hideghez nem szokott kutya számára hasznos lehet egy meleg, csapadékos időben vízmentes ruha, de a kistestű, a rövid szőrű és a hosszú törzsű állatok részére ez szinte elengedhetetlen. Az északi kutyafajták általában nem igényelnek öltöztetést, de ne feledje, hogy még az esetükben is gyökeresen eltér egy állandóan a szabadban élő és egy lakásban tartott, sétáló kutya hidegtűrő képessége.

Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy a hosszú szőrű állatok bundája kevésbé véd a hidegtől, ha össze van csomósodva, ezért az erre hajlamos kutyákat és macskákat az őszi vedlés után vigye el a kozmetikushoz, és a tél során is kellő figyelmet kell fordítson a bundájuk ápolására. A kutyákat hasznos ősszel megfürdetni, hogy ne legyen télen kutyaszaguk, amikor többet tartózkodnak a lakásban.

Sok problémát okoz télen a lakásban élő állatok mancsának edzőtlensége miatt a só és a különböző egyéb fagymentesítő anyagok maró, valamint jég és a hó mechanikai károsító hatása. Nem ritka, hogy egy-egy séta során többféle kémiai anyaggal és fizikai károsító hatással találkoznak. Ezek a leginkább a kutyák és a kijáró macskák mancsát veszélyeztetik, nehezen gyógyuló sérüléseket és gyulladásokat okozva, de az is előfordul, hogy az állatok lenyalják az összeszedett kémiai anyagokat a mancsukról, ami akár mérgezést is okozhat. A kutyák esetében általában elég, ha a séták után megmossa a mancsokat, esetleg a végtagjait és a hasa alját is, vagyis mindazokat a részeket, amelyek a fagymentesítő anyagokkal érintkezhettek. Meg lehet próbálni olajos készítmények, mancsvédő kenőcsök vagy sütésre és grillezésre forgalmazott olajos spray termékek segítségével megvédeni a kutya mancsát a kémiai anyagok és a jég károsító hatásától, de ez változó eredménnyel kecsegtet. Ha ismerten érzékeny a kutya mancsa, akkor a legjobb, amit tehet, ha két pár könnyen felcsatolható (pl. tépőzáras) kutyacipőt szerez be a számára és használ rendszeresen ebben az időszakban. A macskák esetében pedig az a legjobb megoldás, ha igyekszik a fagyos időszakban egész éjszakára, de ha lehet, nappalra is a lakásban tartani a kijáró állatokat.

A rossz időjárás miatt a szabadban kevesebbet mozgó állatok több veszélynek tehetik ki magukat a lakásban. Ilyenkor hajlamosabbak a lakásban szaladgálni, kárt okozni a berendezési tárgyakban és önmagukban, gyakran égetik meg magukat a fűtőalkalmatosságokkal, eszik meg a szobanövényeket, nyelnek le emészthetetlen tárgyakat, és mindenféle más módon is veszélybe keveredhetnek vagy keverhetnek másokat és sok bosszúságot is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy ebben az időszakban kritikusabban szemlélje a veszélyforrásokat, és ha teheti, foglalkozzon többet a kölyök és a nagy mozgásigényű állatokkal.

Legyen óvatos az elengedéssel is. Télen, nagy havazásban könnyen előfordulhat, hogy az állatok elveszítik a nyomukat és nem találnak haza. Komoly veszélyt jelentenek a járművekből kifolyó és a számukra ízletes fagyálló folyadékok, amit ha megisznak, gyorsan elpusztulhatnak. Ezért a kutyát feltétlenül itassa meg a séták előtt és ne engedje a parkoló járművek körül játszani, a macska számára pedig gondoskodjon rendszeresen friss, nem fagyott ivóvízről a házon kívül is és igyekezzen benntartani őket legalább a leghidegebb időszakban.

A szabadban tartott állatok számára a testüknél nem nagyobb, jól szigetelő, nedvesség- és huzatmentes búvóhelyről kell gondoskodni. Általában csak akkor képesek védekezni a hideg ellen, ha szárazok maradnak és ha nem fújja el a testmelegüket a huzat. A különben edzett, de idős és beteg állatok rosszabbul tűrik a hideg időjárást, mint a fiatal és egészséges társaik, ezért ajánlott beengedni őket legalább az előszobába a legnehezebb időszakban. A kint élő és sokat kijáró állatok esetében jelentkező többlet energiafelhasználást több etetéssel és magasabb energiatartalmú táplálékkal kell biztosítani. A kertben tartott kutyák esetében érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a kerítés mellett felhalmozott hókupacok megkönnyíthetik a szökést. Emellett kerülje a fémből készült itató edények használatát a hideg időszakban, mert szélsőségesen alacsony hőmérséklet idején akár az állatok nyelve is hozzáfagyhat. A macskák gyakran azért sérülnek meg télen, mert a parkoló gépjárművek motorházában pihennek, ahol meleg van, de a kutyák is behúzódhatnak a járművek alá. Ezért legyen óvatos az indításokkal, és ha lehet, dudálva figyelmeztesse előre az állatokat.

A legfontosabb szabály nyáron valamennyi állatfaj vonatkozásában az, hogy ne hagyja őket magukra a parkoló járművekben. Nem csak nyáron, de még az átmeneti évszakokban is a napsütés hatására olyan hirtelen szökhet elviselhetetlenül magasra az álló járművekben a hőmérséklet, hogy az állatok még a részben lehúzott ablakok mellett is hőgutát kaphatnak. Ez rendkívül gyorsan kialakulhat és gyakran halálos kimenetelű, ezért a nálunk fejlettebb állatvédelmi szabályozással rendelkező országokban a rendőröknek vagy bárki másnak joga van, sőt, kötelessége feltörni azokat a parkoló járműveket, amelyekben állatokat hagytak magukra!

Mivel a testük hűtésére az állatok is sok vizet használnak, ezért elengedhetetlenül fontos a meleg időszakban is az állandóan bőségesen rendelkezésre álló, friss ivóvíz biztosítása, mégpedig egy borulásbiztos itatótálban. Ne tekintse játéknak, ha az állat fellöki a tálát, hanem le kell rögzíteni azt, vagy más módon kell biztosítani, hogy állandóan hozzáférjen az ivóvízhez. A kutyák sétáltatását ajánlott a hűvösebb reggeli és esti órákban hosszabbra fogni. A meleg napszakokban kerülni kell a megerőltető játékot, a sportokat és a kiképzést. Különösen az idős és a beteg állatokkal bánjon kíméletesen. Emellett gondoskodjon valamennyi kijáró, sétáltatott és a kint tartott állat szőrzetének rendszeres ápolásáról is, és ha lehet, érdemes azt nyár elején rövidre nyíratni, hogy könnyebben viseljék a meleg időszakot.

Sajnálatosan gyakori probléma a pollenallergia, ami a szezon alatt megkeseríti az állatok és a gazdájuk életét. A macskákat és a kisebb állatokat igyekezzen ebben az időszakban a lakásba bezárva tartani, azt inkább légkondicionáló berendezéssel hűteni és csak hajnali órákban szellőztetni, amikor kint alacsony a levegőben szálló pollen koncentrációja. A kutyákat pedig lehetőleg szintén hajnalban és a lebetonozott területen sétáltassa hosszabban ebben az időszakban, hogy kevesebb pollennel találkozzanak.

Azzal is számolni kell, hogy a meleg időszakban a kijáró, és az idegen állatok közt mozgó társállatok nagyobb eséllyel kapnak meg bizonyos fertőző és parazitás megbetegedéseket. Ezért ellenőrizze és pótoltassa be a védőoltásokat és a szezon alatt folyamatosan védekezzen a paraziták ellen. A kullancsok ősszel és tavasszal, a bolhák pedig a nyár végén okozzák a legsúlyosabb fertőzést. A darázscsípések is gyakrabban jelentkeznek, ezért keresse meg és pusztítsa el a ház körüli darázsfészkeket. Emellett ilyenkor a kártevők elleni csalétkek, a rovarirtó- és a növényvédő szerek is veszélyt jelenthetnek az állatokra.

Alapvetően fontos, hogy az állandóan a szabadban tartott állatoknak legyen lehetősége a legmelegebb napszakban árnyékba húzódni. Gondolni kell arra is, hogy a melegben kisebb az állatok tűrőképessége, ezért ilyenkor szükségessé válhat az agresszív állatok különzárása vagy búvóhelyet kell biztosítani a veszélyeztetettek számára, emellett legyen a család is óvatosabb ebben az időszakban.

A lakásban tartott állatok számára pedig az jelenthet fokozott veszélyt, hogy a tulajdonos távollétében a lakás is túlmelegedhet. Szinte mindenki kikapcsolja a légkondicionáló berendezést, amíg távol van, ezért ha nem gondoskodik a nap elleni védelemről (függönyök, redőnyök), akkor elviselhetetlen meleg alakulhat ki a lakásban.

A tél és nyár szélsőséges hőmérsékleti változásai mellett az időjárás még sok egyéb kellemetlen meglepetést is tartogathat. A szélviharok és a villámlások sok állatot rémítenek meg. Nem ritkán annyira, hogy rémületükben ön- és közveszélyesen menekülnek, miközben súlyos sérüléseket szenvednek, vagy okoznak másoknak. Néha el is szöknek, ami további veszélyeket tartogat a számukra. A leghelyesebb, ha ilyenkor bekapcsolja a szokásos zajforrásokat, TV-t néz, vagy rádiót hallgat, hogy elnyomja a vihar hangjait. Próbálja meg elvonni a figyelmüket, megnyugtatni őket és a nyugodt magatartást jutalommal és dicsérettel jutalmazni. A tudottan önveszélyes állatokat a leghelyesebb egy biztonságos helyre bezárni a vihar idejére és vegye fel a kapcsolatot az állatorvosával is a megelőző gyógyszeres kezelés érdekében, amire ma már számos lehetőség van.

A szokatlan szélviharok és az erős esőzések veszélyesek lehetnek a kint tartott állatok számára. Ezeket manapság gyakran időben előre jelzik, ezért a leghelyesebb ilyenkor bemenekíteni az állatokat a várható viszontagságok és veszélyek elől.

Természeti katasztrófák

Szerencsére Magyarországon a kiterjedt természeti katasztrófák nem gyakoriak, de a mostanában lezajlott árvíz, tűz és egyéb esetek során azt láttuk, hogy az állattartók egy része nem egyáltalán készült fel az állatai megmentésére. Gyakran egyszerűen magukra hagyják őket, kitéve a természeti csapások és az elhagyottság veszélyeinek. Ez felelőtlenség. Aki állatot tart, annak kötelessége előre felkészülni a különleges eshetőségekre is, és egy katasztrófa idején az állat kimentésére és biztonságos elhelyezésére is. Erre a lehetőségek szerint előre fel kell készülni, vagyis érdemes gondoskodni az alábbiakról:

Gondoskodjon megbízható egyedi megjelölésről az állat számára. Ha az látható, akkor szerepeljen rajta az Ön mobiltelefonjának a száma is. Ha mikrochipet ültet be, azt feltétlenül vetesse központi nyilvántartásba, és ebben szerepeljen az Ön elérhetőségei közt a mobiltelefonjának száma is.

Tartsa egy jól elérhető helyen a család legfontosabb irataival együtt az állatok kezelési lapjait és az oltási igazolásokat, az egyedi azonosítási adatait, az állatok fényképét, valamint az állatorvos elkérhetőségét. Ha az állat folyamatos kezelésre szorul, a legjobb, ha az éppen használt gyógyszereit is itt tartja.

Szerezzen be egy biztonságos szállító dobozt, amiben kimenekítheti az állatot egy természeti csapás esetén. Tartsa az állat kedvenc tápjával egy helyen, hogy az is kéznél legyen az esetleg szükségessé váló menekülés során.

És készüljön fel arra is, hogy hová menekíti az állatát. Ez lehet egy rokon, barát vagy egy panzió is, ami biztonságos távolságra található a lakhelyétől. Természetesen a legjobb az, ha nem lesz ezekre szüksége, de probléma esetén a felkészültség rendkívül nagy segítség lehet.

Egyéb változások

Az egyéb szokatlan változások is számos kellemetlenséget és veszélyt okozhatnak az állatok számára. Nem értik a hirtelen változások okát. Önmagában az is súlyos stresszt okozhat a számukra, ha változás lép fel a tulajdonosuk vagy a családtagok napi időbeosztásában, életvitelében, ha új bútorokat vásárolnak, vagy egyszerűen átrendezik a lakást. Ilyenkor a szokásosnál is több figyelemre és foglalkozásra van szükségük. A családi vagy baráti összejövetelek az ünnepekhez hasonlóan nyugtalaníthatják az állatokat, felboríthatják a megszokott életritmusukat és az ott leírt veszélyekkel is járhatnak. Ezért ezek során is fokozott figyelmet kell fordítani az állatra. Még egy családtag távozása vagy egy új érkezése is számos olyan problémát okozhat, amit szintén csak többletfoglalkozással, esetleg gyógyszerek alkalmazásával lehet mérsékelni.

Különleges helyzet az is, ha meghal vagy munkanélkülivé válik az állat egyedül élő tulajdonosa. A magányos embereknek különösen nagy szüksége van egy társállatra, ezért is készüljön fel arra, hogy egy esetleges személyes tragédia esetén mi lesz a sorsa. Természetesen nem jó érzés az ilyen lehetőségekkel foglalkozni, de mégis a leghelyesebb, ha előre kiutat keres az állat számára erre az esetre is.

A lakáson belüli és kívüli átalakítások, felújítások és bővítések is számtalan veszélyt és zavaró hatást hordoznak. A zaj, az idegenek és a szokatlan szagok egyaránt nagyon ijesztők lehetnek, ezért a legjobb egy olyan szobába menekíteni az állatokat, ahol ezek a legkevésbé érintik őket. Figyelni kell a munka során használt eszközökre és méreganyagokra is, ezekhez semmiféleképpen ne férjen hozzá az állat.

Az állat halála

Ha egy felnőtt veszíti el szeretett macskáját, gyászol. Ez természetes reakció, ami több jellegzetes fázisban zajlik le. Ezek: a tagadás, a szomorúság, a depresszió, a bűntudat, a harag és végül a megkönnyebbülés. A gyász következményei gyermek esetében kevésbé számítható ki. Reakciójuk nagyban függ az életkoruktól és az érettségüktől, de elsősorban az határozza meg, hogy mennyire értik és fogadják el a halál mibenlétét. Sokat segíthet, ha a szülők értik ezt és átsegítik őket ezen az időszakon. Ebben szeretnénk az Ön segítségére lenni.

A gyermekek gyásza fokozott odafigyelést kíván a szülőktől. Ha szükségét érzi, ne habozzon professzionális tanácsadóhoz fordulni. Ha felborul a család megszokott egyensúlya, a külső segítség nagyon hasznos lehet.

A 2-3 éves gyermekek még nem rendelkeznek megfelelő élettapasztalatokkal a történtek megértéséhez. Gyakran az alvás egy formájaként értelmezik a halált. Ilyenkor el lehet nekik mondani, hogy a macska elpusztult és nem fog többé visszatérni. Az ilyen fiatal gyermekek általában könnyen elfogadják az új kedvencet is, és hamar megvigasztalódnak. Ha a halálra nem is, de annál érzékenyebben reagálnak a családban lezajló változásokra, a veszteség okozta közös stresszre. Ezért figyelni kell arra, hogy a szokásos napi rutin rendben folytatódjon a családban. Ajánlott fokozottan gondoskodni a kicsikről ebben az időszakban és bátorítani őket. Fontos tudatosítani velük azt, hogy az állat elveszítése semmilyen kapcsolatban nem áll azzal, amit korábban tettek vagy mondtak.

A 4-6 éves gyermekek képesek bizonyos mértékig felfogni a halál mibenlétét, de azt a létezés egyfajta folytatásaként értékelik. Gyakran gondolják úgy, hogy az elpusztult macska folytatja létezését, eltemetve továbbra is lélegzik, eszik és játszik. Máskor úgy gondolják, hogy mélyen alszik az állat. Sokszor ideiglenesnek hiszik a halált és a macska visszatérését várják. Ezek a gyermekek gyakran vélik úgy, hogy bármely harag, amit korábban a macskával szemben éreztek, kapcsolatban áll annak az elpusztulásával. Fontos megmagyarázni nekik, hogy nincs ilyen összefüggés, különben később egy családtag halála után is hasonló bűntudatot érezhetnek. Más gyermekek pedig attól félnek, hogy a halál fertőző, ezért a macska után ők vagy valamely családtag következik majd. Meg kell nekik magyarázni, hogy ez nem fog bekövetkezni. A gyász okozta stressz az étvágy vagy az alvási szokások megváltozásával is járhat, esetleg éjszakai bevizelés is jelentkezik. Ilyenkor bátorítani kell a gyereket, hogy beszéljen az érzéseiről, aggodalmairól. Néhány rövid beszélgetés sikeresen oldhatja a problémát, sokkal inkább, mint a hosszadalmas, tudományos magyarázatok.

A 7-9 éves gyermekek már tudják, hogy a halál visszafordíthatatlan és képesek a mély gyászra. Általában nem félnek attól, hogy ők is meghalhatnak, de néhányukban erős félelem fejlődik ki a szülök esetleges elvesztése miatt. Ilyenkor sok kérdést tesznek fel a halállal kapcsolatban, nem egy akár morbidnak is tűnhet. Ez természetes reakció és fontos, hogy őszinte, egyenes válaszokat kapjanak a kérdéseikre. A gyászuk sokféle formában jelentkezhet. Probléma léphet fel az iskolában a tanulással vagy a magaviselettel. A felnőttekkel való kapcsolattartási képesség is sérülhet. Néha agresszió kíséri. Máskor meg visszavonultság, túlzott figyelmesség vagy ragaszkodás lép fel. Ezekre a jelekre heteken át figyelni kell a szeretett macska elveszítése után és segíteni kell a gyermeket ebben az időszakban.

A 10-11 éves gyermekek már képesek megérteni és elfogadni, hogy a halál természetes és elkerülhetetlen, az élet törvényszerű velejárója. Ezért ezek a gyermekek a felnőttekhez hasonlóan reagálnak.

Az érett gyermekkor inkább a felnőtt módjára reagál, a tagadás mégis különböző formákban jelentkezhet. Előfordulhat az emóciók teljes hiánya ebben a fázisban, máskor antiszociális formában fejezik ki a fájdalmukat. Ebben az életkorban nincs a gyásznak meghatározott időtartama. Mivel tinédzserekre inkább a túlzott emocionális reakciók a jellemzőek, leghelyesebb, ha a felnőttek éppen annyi támogatást és segítséget nyújtanak a történtek feldolgozásához, mint a kisebb gyermekeknek.

A fiatal felnőttek is nehezen dolgozzák fel a szeretett állat elveszítését, különösen ha hosszú időn át családtag volt. Ezért nekik is ugyanúgy szükségük van arra, hogy kifejezhessék az érzéseiket,