Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Az állatok egészségügyi biztosítása

Az egészségügyi biztosítások jelentősége az ellátások költségeivel együtt nő és így van ez az állategészségügyben is, ezért erről is érdemes szót ejteni. Egyre magasabbak ugyanis az állatorvosi praxisokkal szemben támasztott követelmények, egyre drágább gyógyszerekre és felszerelésekre van szükség a megfelelő színvonalú megelőző, diagnosztikai és gyógykezelési beavatkozások elvégzéséhez. Ma már olyan költséges diagnosztikai eljárások is elérhetők, mint a CT vagy az MRI, és olyan drága gyógyító beavatkozásokra is sor kerülhet, mint a csípőprotézis és a sugárterápia, de az állatok megbetegedései általában is egyre jelentősebb anyagi terhet jelenthetnek a család számára. Ha van egészségügyi biztosítása az állatnak, az mindenki számára rendkívül nagy segítséget jelenthet, ezért gyakran bizonyul a legjobb befektetésnek.

Az állatok egészségügyi biztosítása az emberekéhez hasonlóan működik, legalábbis azokban az országokban, ahol többféle biztosító, módozat és ár közül választhatnak. Ma már Magyarországon is egyre több biztosítótársaság kínál egészségügyi biztosítást a társállatok számára. Emellett lehetséges az állatok életére és az általuk okozott károkra is biztosítást kötni.

A biztosítások által nyújtott fedezet, akárcsak a biztosítható állatfajok köre, nagyon változatos lehet, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy a szabályok sok vonatkozásban eltérők lehetnek egymástól az egyes biztosítótársaságok, illetve az egyes módozatok vonatkozásában egyaránt, ezért érdemes alaposan tájékozódni előre és megbeszélni a lehetőségeket az ismerősökkel és az állatorvossal is. Oda kell figyelni a szerződés megkötésekor arra, hogy melyek az előzetes feltételek, mennyi időre szól a védelem, pontosan mire nyújt fedezetet, vagyis milyen problémákra és mekkora kárösszegre terjed ki a biztosítás. Ezekkel kapcsolatban ugyanis általában korlátozások állnak fenn. Mint azt az eddig elmondottakból látható, számos olyan állatorvosi beavatkozás létezik, amelyek megelőző jellegűek, vagyis a betegségek megelőzését szolgálják, másoknak pedig a betegségek feltárása vagy az egészség helyreállítása a célja. Az egyes biztosítások ezek közül változó kört és különböző összegben fedezhetnek, ezért nem árt előre tisztázni, hogy mire is vonatkoznak. Tisztázni kell többek között azt, hogy fedezi-e a biztosító a választott praxisban végrehajtott kezeléseket, a megelőző beavatkozásokat, a betegvizsgálatokat, a kiegészítő vizsgálatokat, a gyógykezeléseket, a baleseti ellátást, a gyógyszereket, a műtéteket és a kórházi ápolást is. Vannak emellett egész életre szóló biztosítások, mások pedig csak egy ideig fedezik az állatok ellátását. Van olyan is, ami bizonyos összeghatár felett fizet csupán, mások pedig bizonyos összeghatárig térítik meg csak a költségeket. Van olyan biztosítótársaság, amelyik azonos áron kínálja a szolgáltatásait és van olyan is, amelyik növeli a biztosítás díját, ha a tulajdonos visszaigényel. És nagyon különböző lehet azon káresemények köre is, amelyeket a biztosító az adott módozatban kizár a biztosítási ellátásból. Általában ilyenek a korábban, vagyis a biztosítás megkötése előtt már fennálló betegségek és a megelőző jellegű beavatkozások. Sokszor bizonyos fajták esetében is vannak megkötések, máskor semmilyen fajtán sem vállal bizonyos ellátást a biztosító. És jelentős különbségek lehetnek a visszaigénylés módjában és határidejében is.

Sajnos sok biztosító nem reklámozza a kisállat biztosítását, ezért is érdemes alaposan körülnézni és tájékozódni, mielőtt dönt, hogy a pénztárcájának és az igényeinek leginkább megfelelő módozatot választhassa. De ha teheti, mielőbb válasszon ki egy biztosítást és időben kösse meg az állat és a saját pénztárcája védelmében! Érdemes tisztában lenni, hogy néhány otthonbiztosítás fedez bizonyos a házőrző kutyákkal kapcsolatos egészségügyi kiadásokat.